Odpalované těsto není náročné na přípravu, lépe se s ním pracuje a jablka krásně a snadno obalíte tenkou vrstvou těsta. Jakmile si tuto přípravu vyzkoušíte, už nebudete ovocné knedlíky vařit jinak.
Mléko s polovinou másla dejte do středního kastrolu a přiveďte k varu. Vsypte mouku se špetkou soli a důkladně míchejte, dokud nevznikne hustá kaše, která se začne odlepovat od stěn kastrolu. Nyní kastrol sejměte ze sporáku a postupně vmíchejte předem prošlehaná vejce. Dobře je zapracujte do těsta a nechte ho zchladnout.
Dvě jablka oloupejte, nakrájejte na malé kostičky, promíchejte se skořicí a 2 lžícemi cukru.
3
Ořechy na posypání nasekejte nahrubo a na suché pánvi restujte asi 2 minuty. Přidejte ostatní cukr a nechte ho asi minutu karamelizovat, začne se rozpouštět a hnědnout. Poté ihned přesuňte ořechy na pečicí papír a nechte zchladnout. Zbylé jablko nakrájejte na plátky, krátce opečte na 20 g másla a odložte.
Těsto na lehce pomoučněné ploše vyválejte na silnější plát a nakrájejte na čtverce o velikosti asi 5 x 5 cm. Doprostřed každého kousku těsta dejte lžíci jablečné směsi a dobře zabalte. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 8 minut. Hotové je slijte a podávejte polité rozpuštěným zbytkem másla, posypané karamelizovanými ořechy a opečenými jablky.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2019)