Nejdvěčnější jídlo od maminky, když jsem byla malé prtě.
2
Nejprve oloupeme jablka a nastrouháme na hrubo. Zalijeme je šťávou z 1citrónu a osladíme je lžící cukru.
3
V dalším kroku si pripravíme z tvarohu, hrubé mouky, vajec a špetky soli tvarohové těsto.
4
Vymačkáme z jablek co nejvíce vody půjde (o vymačkaný mošt je vždycky velká bitva) a vmícháme do těsta. Bude určitě matlavé, tak si můžeme práci zjednodušit přidáním další hrubé mouky, aby těsto mělo konzistenci na klasické přílohové knedlíky, ale čím měkčí, tím lepší. Vyplatí se je jen obalit ve víc mouce, než ji přidávat do samotného těsta.
5
Stejně jakou u bramborových knedlíků vyrobíme větší šišky (asi tak 3), které házíme do vroucí, trochu osolené vody. Jestli jsou hotové poznáme na řezu. Hotové krájíme stejně jako bramborové, nebo houskové knedlíky.
6
Nejlepší jsou čerstvé, horké a posypané sladkou strouhankou s jogurtem a polité trochou másla.
7
Sladká strouhanka je další oblíbená dětská záležitost. Na pánvičce rozpustíme máslo, pak do něj přisypeme strouhanku a cukr, neplave to, je to konzistencí trochu jako sušší jíška. Mícháme nad mírnějším "ohněm" dokud cukr nezkaramelizuje. Nespěhejte, udělají se hrudky. Udané množství je doopravdy jen odhadem.