Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které zakryté utěrkou necháme v míse na teplém místě kynout cca 40 minut.
2
Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které na pomoučněném stole zploštíme, naplníme pokrájenými jablky nebo hruškami, které mírně posypeme (můžeme je předem obalit) skořicovým cukrem. Knedlíky pak pevně uzavřeme, spojem klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 15 minut v teple kynout.
3
Pak je naházíme do vroucí vody, zaklopíme a vaříme cca 5-7 minut, dle velikosti knedlíků. Během vaření je alespoň jednou opatrně promícháme. Na zkoušku je nejlepší jeden knedlík vyndat, roztrhnout, zjistit tak, zda je vařený a pak rychle vyndat cedníkem do větší mísy i ty ostatní.
4
Ihned po vyndání je nutné knedlíky několikrát propíchnout jehlicí či vidličkou, aby vyšla z knedlíků přebytečná pára, která by nám knedlíky srazila. Pokud nechceme, aby se nám knedlíky slepily, pocukrujeme je moučkovým cukrem nebo pokapeme rozpuštěným máslem a promícháme.
5
Knedlíky podáváme s oslazenou smetanou, jogurtem, nastrouhaným tvarohem, rozpuštěným máslem, moučkovým nebo skořicovým cukrem...
6
Jablka ani hrušky se během vaření nerozváří, spíše zůstávají pevnější a tak si vybíráme hodně zralé měkčí plody nebo ovoce pokrájíme na menší kostičky či plátky. Nám pevnější konzistence ovoce spíše vyhovuje :-) ...a do těsta opravdu vejce nepotřebujeme. :-)