Vejce s cukrem vyšleháme do nadýchané, světle žluté pěny. Postupně do ní zašleháme olej, pak vmícháme mletou skořici, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec po částech vmícháme mléko. Nakonec přidáme jablka nakrájená na kostičky, nasekané ořechy a rozinky a promícháme.
Připravené těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (nebo jiné větší formy), vložíme do trouby vyhřáté na 170–180 °C a pečeme přibližně 30–40 minut. Zda je buchta upečená zjistíme zapíchnutím špejle do jejího středu. Po vytažení musí špejle zůstat suchá a bez drobečků.
3
Upečenou buchtu necháme trochu prochladnout a pak ji pocukrujeme.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ JABLKOVÉ BUCHTY:
• Buchta je suchá: Dvěma nejčastějšími příčinami suché a hutné buchty je příliš dlouhé pečení a nadměrné míchání těsta. S mícháním těsta to tedy nepřehánějte a pro kontrolu propečenosti těsta se vždy řiďte zkouškou špejlí, nikoliv pouze časem uvedeným v receptu. Každá trouba má jiný výkon.
• Buchta se srazila: K tomuto jevu dochází, když je těsto vystaveno teplotnímu šoku. Důvodem může být nedostatečně předehřátá trouba, použití příliš studených surovin, které se neohřály na pokojovou teplotu, nebo otevírání dvířek trouby v první polovině pečení.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Rozinky můžete předem namočit do rumu. Dodají buchtě výrazné aroma a podtrhnou její celkovou chuť.
• Kromě skořice můžete přidat i špetku mletého muškátového oříšku, mletého hřebíčku nebo vanilkového extraktu.
• Aby buchta nevyschla, skladujte ji ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží tak čerstvá a vláčná po dobu 2–3 dnů.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
eva
|31. 3. 2015 17:47
<3
Fila
|17. 3. 2015 15:08
Je to dobré je mi 10 let. Stač přidat trochu mléka ;-). Vařit při 170°C.
Je to dobré 8-). Chutnalo i babičce a i celé rodině. :-) ;-) :-P :-D :-[ 8-) <:-) :-))
Fila
|17. 3. 2015 15:08
Je to dobré je mi 10 let. Stač přidat trochu mléka ;-). Vařit při 170°C.
Je to dobré 8-). Chutnalo i babičce a i celé rodině. :-) ;-) :-P :-D :-[ 8-) <:-) :-))
Mirrak
|23. 10. 2014 19:14
Pridat trochu mleka a pect na 170 cca 45 min a je bajecna..a to jsem jeste nikdy zadny recept nehodnotila ;-)
Majka
|18. 10. 2014 16:31
:-) je suprová jak sem psala ,ale neukázalo ,tak nevím píší ještě jednou Díky
Majka
|18. 10. 2014 16:29
Tak vyborná ted sem ji vytahla a voněla až ven Diky
Sandra
|2. 10. 2014 14:01
Buchta výborná, vymazala jsem plech máslem a vysypala kokosem, přidala jsem mléko a pekla jsem cca 35 - 40 minut. Děkuji za recept :-)
zuleika
|16. 9. 2014 13:55
Buchtička je dobrá, mléko jsem kvůli alergii nepřidávala, takže těsto bylo hustší, ale výsledek je mňam :-) .
Jiri
|12. 2. 2014 13:14
a jak dlouho se to ma pect uz nikdo nezminuje :-( ja to mam v troube a to tam mam co 5 minut chodit a koukat?????
Lenka
|11. 5. 2013 11:02
mléko přidat doporučuji ;-)
neřeknu
|8. 7. 2011 11:44
a jde se opisovat recept :-) :-) :-)
Anina .
|9. 5. 2009 20:31
Ušlehala jsem sníh a postupně vmíchala žloutky,cukr.....těsto se mi zdálo opravdu husté,tak jsem přilila 1/2 hrnku mléka a pak teprve přidala rozinky,ořechy a jablka. Rychlá a dobrá záležitost. Příště zkusím s rebarborou. 1
Ondřej Veverka
|25. 11. 2007 10:57
Řeknu vám že tato buchta je výborná !!!!Mňam !!!!
Miloš Holý
|19. 10. 2007 20:12
Opravdu vynikající. Upéct buchtu zvládnou jistě i ostatní muži, když jsem to zvládl já. :-) Určitě doporučuji přidat mléko. Přeji dobrou chuť.
Majka Rončáková
|3. 9. 2007 10:40
Poradí mi někdo jak děláte křížaly z jablek a jak dlouho je sušíte? V receptech jsem je nikde nenašla. Děkuji.
Dagmar Vondrysova
|13. 10. 2006 18:02
Tento recept bych doporučila,syn mi pomahal a vysledek byl vynikajici .Doporučujeme to mlíko jelikož je to těsto tuhé.
Karmela Beránková
|11. 2. 2006 14:21
Ted se peče, tak uvidíme, jak dopadne:-), ale voní hezky
Evča
|28. 9. 2005 14:41
Moc dobré. Buchta sklidila úspěch.
Jana z VM
|14. 4. 2005 11:05
Vejce jsem šlehala s cukrem, nestačí smíchat suroviny, potom přilila olej a zvlášť smíchala mouku s práškem ,kakaem, ořechy a trochou kokosu a skořici. Postupně jsem tuto směs zamíchala do našlehaných vajec a nakonec přidala jablka. Je to dobrá nadáýhaná buchtička, příště ale dám ještě mléko - jak píše Ivana, aby byla trochu "mokřejší". Na můj vkus je dost suchá. Chuť má ovšem moc dobrou. Pelch jsem vymazala sádlem a vysypala kokosem. Mám zato, že by nebylo marné lehce ji potřít meruňkovým džemem a čokoládovou polevou:)
Ivana
|12. 4. 2005 09:40
Když jsem smíchala cukr, vejce, mouku, olej a kakao, tak z toho byla drobenka. Přidala jsem proto trochu mléka a oleje, pak zbytek surovin (jablka na velké kousky a ořechy drcené) a výsledkem byl výborný perník. Doporučuju!
Dominika Gábová
|1. 4. 2005 22:52
Opravdu moc dobré. Dokonce chutnalo mé tchýni, což se stává, jak říká doktor Chocholoušek, jednou- max. dvakrát za deset let. :-)
Lída
|13. 1. 2005 10:34
Moc dobré, vzhledově pěkné.
Andrea
|29. 11. 2004 12:39
vynikající, opravdu výborný recept, velice rychlý a chutný