• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Izraelský hummus
Napište svůj komentář k receptu

Izraelský hummus

autor: Vlada85
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 23
doba přípravy: 20 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Základ Hummusu
    • 1,50
      lžička sůl
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 3
      ks česnek stroužky
    • 10
      lžíce voda ve které se vařila cizrna
    • 1
      ks citron (menší)
    • 250
      g cizrna syrová
    • jedlá soda 3/4 lžičky
    • 2
      lžička římský kmín
    • 5
      lžíce tahini
  • Variace Hummusu
    • 3
      ks mrkev
    • 1
      ks červená řepa
  • Servírování
    • petržel hladkolistá
    • chilli mleté
    • mletá paprika
    • cizrna uvařená

Postup přípravy receptu

1
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak bychom nedosáhli hladké konzistence). Před vařením vodu vyměníme, vmícháme 1/4 lžičky jedlé sody (víc ne, nechceme, aby nám ovlivnila soda chuť cizrny) a vaříme pak cca 1,5 - 2 hodiny (celý tento proces se dá urychlit koupením cizrny v konzervě, ale výsledný produkt nedosáhne takové kvality, jelikož cizrna v nálevu má lehce jinou chuť).
2
Po uvaření si vodu slijeme někam bokem (budeme ji dále používat) a necháme cizrnu vychladnout.

RADA: Zkuste dokonalé pomazánky na topinky

3
Mezitím si dáme do mixéru tahini, česnek (propasírovaný uvolní více chuti), šťávu z citrónu, olivový olej, římský kmín (čerstvě nadrcený bude také vždy lepší) a vše promixujeme na hladkou kaši. Do této kaše přidáme vychladlou cizrnu (cca 2 hrsti si dáme bokem na posypání) a pár lžic vody, kterou jsme si dali bokem při vaření (má v sobě chuť, tak proč ji nevyužít) a to vše vymixujeme do krémové konzistence. Pokud je hummus moc tuhý, přidáme další vodu (konzistence by neměla být tužší než klasická bramborová kaše).

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak rychle oloupat česnek

4
Servírování:
5
Hummus servírujeme při pokojové teplotě (určitě ne studený z ledničky) posypaný celou vařenou cizrnou, červenou paprikou, nasekanou hladkolistou petrželí a to celé zalijeme olivovým olejem. Případně můžeme na hummus položit i rozpůlené vařené vejce, vařené fazole, smažené houby a podobně, možností je hodně.
6
Hummus se pak konzumuje ideálně s arabským chlebem (ale i hranolky) a vhodnou zeleninou. Typicky se v základu dává kyselá okurka, rajčata, cibule (v Jeruzalémě, kde jsem si tak oblíbil hummus, si místní obložili půlměsíčky cibule misku s hummusem a pak ho těmi půlměsíčky vyjedli).
7
Variace hummusu:
8
Variací, jak upravit hummus, je velice mnoho, já jsem si zde vybral ty, co mě zaujaly v poslední době.
9
Pro jejich přípravu budete potřebovat mrkev a červenou řepu. Obě suroviny nakrájíte na plátky a rozložíte na plech, kde je pokapete olivovým olejem a osolíte špetkou soli. Poté pečeme na 200°C cca 35 minut.
10
Vychází se ze stejného základu, kdy nejprve připravíte klasický hummus a do něj pak vložíte mrkev nebo červenou řepu a rozmixujete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hummus

Hummus

Hummus II.

Hummus II.

Hummus s grilovanými tortillami

Hummus s grilovanými tortillami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Pomazánky & dipy Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Cizrna
Pokrmy Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Mixování Dietní Vegetariáni Vegani Bez lepku Izrael Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená řepa Česnek Chilli Citron Cizrna Jedlá soda Mletá paprika Mrkev Olivový olej Petržel Římský kmín Sůl Tahini Voda

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bezé roláda

Bezé roláda

Rumové řezy

Rumové řezy

Zeleninové placky s omáčkou

Zeleninové placky s omáčkou

Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené vepřové koleno na zelí

Domácí chléb VI.

Domácí chléb VI.

Jahodovo-tvarohová roláda

Jahodovo-tvarohová roláda

Banánové řezy s vanilkovým krémem

Banánové řezy s vanilkovým krémem

Mozzarella na gril, pánev nebo do trouby

Mozzarella na gril, pánev nebo do…

Caprese z červené řepy

Caprese z červené řepy

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

159
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
153
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
77
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
42
Francouzský dresing
Francouzský dresing
30
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Blesk.cz Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

Italský rýžový salát
Italský rýžový salát
Italský vláčný koláč s blumami
Italský vláčný koláč s blumami
Ivetčin kynutý knedlík
Ivetčin kynutý knedlík
Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky
Jablečná / hrušková buchta (nejen) z…
Jablečná bábovka - vláčná
Jablečná bábovka - vláčná
Jablečná bábovka s vaječným likérem
Jablečná bábovka s vaječným likérem
  • Recepty.cz
  • Izraelský hummus
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact