• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Izraelský hummus
Napište svůj komentář k receptu

Izraelský hummus

autor: Vlada85
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 23
doba přípravy: 20 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
Izraelský hummus
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Základ Hummusu
    • 1,50
      lžička sůl
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 3
      ks česnek stroužky
    • 10
      lžíce voda ve které se vařila cizrna
    • 1
      ks citron (menší)
    • 250
      g cizrna syrová
    • jedlá soda 3/4 lžičky
    • 2
      lžička římský kmín
    • 5
      lžíce tahini
  • Variace Hummusu
    • 3
      ks mrkev
    • 1
      ks červená řepa
  • Servírování
    • petržel hladkolistá
    • chilli mleté
    • mletá paprika
    • cizrna uvařená

Postup přípravy receptu

1
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak bychom nedosáhli hladké konzistence). Před vařením vodu vyměníme, vmícháme 1/4 lžičky jedlé sody (víc ne, nechceme, aby nám ovlivnila soda chuť cizrny) a vaříme pak cca 1,5 - 2 hodiny (celý tento proces se dá urychlit koupením cizrny v konzervě, ale výsledný produkt nedosáhne takové kvality, jelikož cizrna v nálevu má lehce jinou chuť).
2
Po uvaření si vodu slijeme někam bokem (budeme ji dále používat) a necháme cizrnu vychladnout.

RADA: Zkuste dokonalé pomazánky na topinky

3
Mezitím si dáme do mixéru tahini, česnek (propasírovaný uvolní více chuti), šťávu z citrónu, olivový olej, římský kmín (čerstvě nadrcený bude také vždy lepší) a vše promixujeme na hladkou kaši. Do této kaše přidáme vychladlou cizrnu (cca 2 hrsti si dáme bokem na posypání) a pár lžic vody, kterou jsme si dali bokem při vaření (má v sobě chuť, tak proč ji nevyužít) a to vše vymixujeme do krémové konzistence. Pokud je hummus moc tuhý, přidáme další vodu (konzistence by neměla být tužší než klasická bramborová kaše).

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak rychle oloupat česnek

4
Servírování:
5
Hummus servírujeme při pokojové teplotě (určitě ne studený z ledničky) posypaný celou vařenou cizrnou, červenou paprikou, nasekanou hladkolistou petrželí a to celé zalijeme olivovým olejem. Případně můžeme na hummus položit i rozpůlené vařené vejce, vařené fazole, smažené houby a podobně, možností je hodně.
6
Hummus se pak konzumuje ideálně s arabským chlebem (ale i hranolky) a vhodnou zeleninou. Typicky se v základu dává kyselá okurka, rajčata, cibule (v Jeruzalémě, kde jsem si tak oblíbil hummus, si místní obložili půlměsíčky cibule misku s hummusem a pak ho těmi půlměsíčky vyjedli).
7
Variace hummusu:
8
Variací, jak upravit hummus, je velice mnoho, já jsem si zde vybral ty, co mě zaujaly v poslední době.
9
Pro jejich přípravu budete potřebovat mrkev a červenou řepu. Obě suroviny nakrájíte na plátky a rozložíte na plech, kde je pokapete olivovým olejem a osolíte špetkou soli. Poté pečeme na 200°C cca 35 minut.
10
Vychází se ze stejného základu, kdy nejprve připravíte klasický hummus a do něj pak vložíte mrkev nebo červenou řepu a rozmixujete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Hummus

Hummus

Hummus II.

Hummus II.

Hummus s grilovanými tortillami

Hummus s grilovanými tortillami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Pomazánky & dipy Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Cizrna
Pokrmy Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Mixování Dietní Vegetariáni Vegani Bez lepku Izrael Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená řepa Česnek Chilli Citron Cizrna Jedlá soda Mletá paprika Mrkev Olivový olej Petržel Římský kmín Sůl Tahini Voda

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kynuté lívance mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Dršťková polévka grand

Dršťková polévka grand

Pečené plněné papriky

Pečené plněné papriky

Cizrnové kari

Cizrnové kari

Hodslavská řezanka

Hodslavská řezanka

Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Jogurtové řezy II.

Jogurtové řezy II.

Domácí kulajda

Domácí kulajda

Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)

Čokoládové sušenky (Chocolate Chip…

Doporučujeme

20 minut
Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

55
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
36
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
32
Pravé maďarské lečo
Pravé maďarské lečo
30
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Švestkový koláč s…
26
Švestková povidla
Švestková povidla

Zajímavé články

Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
AHA.cz Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Krize s Nvotou? Kostková už poznává svět bez manžela

Mimibazar Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ženy.cz Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Blesk.cz Teniskožrout promluvil o nedůstojných tahanicích: Dohoda o pohřbu se syny Krampola!

Teniskožrout promluvil o nedůstojných tahanicích: Dohoda o pohřbu se syny Krampola!

SportRevue.cz FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

Další doporučené recepty:

Italský rýžový salát
Italský rýžový salát
Italský vláčný koláč s blumami
Italský vláčný koláč s blumami
Ivetčin kynutý knedlík
Ivetčin kynutý knedlík
Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky
Jablečná / hrušková buchta (nejen) z…
Jablečná bábovka - vláčná
Jablečná bábovka - vláčná
Jablečná bábovka s vaječným likérem
Jablečná bábovka s vaječným likérem
  • Recepty.cz
  • Izraelský hummus
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact