• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Italské rizoto II
Napište svůj komentář k receptu

Italské rizoto II

autor: tomasek
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 161
doba přípravy: 35 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
4fotografie
Nahrát fotku
 

Vyzkoušejte nefalšované italské rizoto z osmažené a následně povařené rýže podlité bílým vínem a zeleninovým vývarem. Nechybí ani parmezán, který chuť pokrmu dotáhne k dokonalosti.

Italské rizoto

Suroviny

2 porce
    • 2
      ks cibule střední
    • máslo
    • olivový olej
    • 300
      g rýže kulatozrnná
    • 50
      g parmazán strouhaný
    • 750
      ml zeleninový vývar
    • 200
      ml bílé víno - suché

Postup přípravy receptu

1
Tradiční italské rizoto, postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena. V Itálii se na přípravu rizota používá tradiční kulatozrnná rýže, např. Arborio či Carnaoli. V Čechách se dají ve větších obchodech sehnat taky, ale třeba Lagris vyrábí vlastní kulatozrnnou rýži, která mi osobně chutná. Každopádně doporučuji nekupovat tu úplně nejlevnější, přece jen je rýže základem tohoto jídla.
2
Nejprve se v hrnci nechá rozpustit kousek másla (cca 30 g), ke kterému osobně přidávám ještě olivový olej. Poté přisypeme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmažíme tak, aby zesklovatěla (nesmí zhědnout). K cibuli přisypeme rýži, promícháme ji s cibulí a 3-5 minut na mírném ohni smažíme.

RADA: Těstoviny 7x jinak!

3
Rýži podlijeme bílým vínem, počkáme než se voda vsákne do rýže a odpaří a poté postupně doléváme zeleninovým vývarem. Důležitou poznámkou je, že vývar přidáváme postupně - jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další; vývar tak spotřebujeme v 7-10 krocích.
4
Po zhruba 18 minutách rýže změkne a nastane chvíle, kdy se do již skoro hotového rizota přidává kousek másla na zjemnění a parmezán. Poté stačí promíchat, ať se máslo a parmezán rozpustí a spojí s rizotem a můžeme podávat (před případným dosolením doporučuji ochutnat, protože parmezán je sám o sobě docela slaný, tak ať rizoto není přesolené).

RADA: Jak na domácí pizzu? Mrkněte na VIDEO

5
Stejně jako u těstovin platí, že rýže by měla být al dente, tedy nikoliv převařená a rizoto rozbředlé. Konzistence by měla být krémová - podáváme hned po uvaření, jinak to už nebude ono. A parmezán je dost kritický - nahradit ho třeba eidamem není vhodné, protože pak nebude mít rizoto tu správnou chuť.
6
Existuje jistě mnoho dalších variací rizota, např. risotto con funghi (rizoto s houbami, kdy se při vaření přidají namočené houby) či risotto alla Milanese (se šafránem a popř. morkem), ale tohle je základ.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Risotto s medvědím česnekem

Risotto s medvědím česnekem

Risotto se šalvějí, piniemi a sýrem Grana Gran Moravia

Risotto se šalvějí, piniemi a sýrem…

Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Adéla | 28. 3. 2017 13:10

    Italské rizoti je nejlepší, dělám ho už dlouho ale zeleninový vývar dělám vždy z bujónu. Dnes jsem zkoušela dělat vývar domácí ale bez toho bujónu to nějak není ono. Nemáte někdo recept na dobrej zeleninovej vývar?

  • Milan | 12. 10. 2016 19:14

    Ještě lepší než zeleninovým vývarem nám chutná rizoto podlívat vývarem z uzeného masa, jinak je tato úprava super. Na rozdíl od ,,českého" rizota v tomto italském maso nechybí a ani není žádoucí.

  • michal | 21. 3. 2013 07:00

    myslíš, že italové vaří jen jedno rizoto furt dokola? ten ital tam dělal milánské rizoto. ten postup je tady víceméně správný.

  • trajeruska | 4. 3. 2013 23:55

    Skvělé risotto, dělám ho pravidelně jen v různých obměnách.´Jiné už bych nepozřela, dávám za 1 :)

  • trajeruska | 4. 3. 2013 23:55

    Skvělé risotto, dělám ho pravidelně jen v různých obměnách.´Jiné už bych nepozřela, dávám za 1 :)

  • patriot | 2. 12. 2012 19:31

    Podívej se jak má vypadat pravé italské risoto http://www.stream.cz/peklonataliri/774894-peklo-na-taliri-italie-po-cesku :-*

  • Jana Zimmerová | 20. 7. 2012 10:08

    je skvělé, dávám za jedna

  • Jana | 1. 5. 2012 14:05

    Do pravého italského rizota se rýže nikdy nesmí proplachovat, neudělala by se totiž správná kaše. Takže rýži jen tak jak ji koupíte šoupnout na máslo a opékat...

  • tomasek | 1. 5. 2012 13:26

    ryze se proplachovat nemusi, staci to hodit rovnou na maslo/olej. resp na tu cibuli na oleji.t

  • ruza | 2. 2. 2012 11:01

    Ráda bych si opravdu uvařila dobré rizoto, ale nikde se nepíše, zda mám tu rýži propláchnout, nebo dát rovnou na to máslo, olej apod. :-) Děkuji za odpověď

  • pippiva
    pippiva | 31. 3. 2011 16:03

    Myslim, ze ta stredni obtiznost je tam proto, ze kdyz varite tato italska rizota, tak u nich musite stat a michat a michat a michat... ;-) Coz, pokud jsem cetla dostatecne pozorne, tam napsano neni. :-)

  • momik
    momik | 19. 12. 2010 12:39

    Skvělý základ, jen mi nejde do hlavy ta střední obtížnost, hodně začátečníků to odradí a přitom je recept jednoduchý... ;-)

  • tomasek | 23. 11. 2010 10:07

    Mate pravdu - jak s pridanim masla, tak s mym zapominanim. Pri psani jsem si vsimnul, ze popsat to tak, abych na nic nezapomnel je slozitejsi, nez to udelat rukama. KOnec opravim co nevidet. Diky za pripominku.

  • @nn@ | 22. 11. 2010 18:52

    Konecne risotto jak ma byt (skor0)a k tomu od chlapa ale zapomnel jste jednu dulezitou cast a sice kdyz je rize "al dente"musi se pridat maslo za syrova ktere se rozpusti a udela risotto kremove a pak samozrejme parmiggiano.Jsem si jista ze jste jen zapomnel to finale.Tato procedura se jmenuje "mantecatura".Diky za recept

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Rizota
Pokrmy Z rýže Vaření Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Cibule Máslo Olivový olej Parmazán Rýže Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ořechový chléb II.

Ořechový chléb II.

Išelské koláčky

Išelské koláčky

Ryba z trouby: na zelenině a těstovinách

Ryba z trouby: na zelenině a…

Slaný velikonoční dort (Torta Pasqualina)

Slaný velikonoční dort (Torta…

Ořechové kostky - miniřezy

Ořechové kostky - miniřezy

Jehněčí na bylinkách a rajčatech

Jehněčí na bylinkách a rajčatech

Mexický předkrm Guacamole

Mexický předkrm Guacamole

Pórková polévka se žampiony

Pórková polévka se žampiony

Spaghetti alla Carbonara ( Podle Antonia Carluccia )

Spaghetti alla Carbonara ( Podle…

Doporučujeme

20 minut
Pečené batáty se zelným salátem a pestem

Pečené batáty se zelným salátem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

42
Pohanková kaše (falešná houbová), základní recept
Pohanková kaše (falešná…
22
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky…
19
Tikka masala s vejci
Tikka masala s vejci
18
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
17
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, zeleninou a mozzarellou
Zapečené těstoviny s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které se pojí k 11. listopadu?
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které…
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak ji připravit, aby byla měkká a křupavá?
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak…
AHA.cz NÁSILÍ U PILAROVÉ: Ex jí uhodil... a protrhl bubínek!

NÁSILÍ U PILAROVÉ: Ex jí uhodil... a protrhl bubínek!

Mimibazar Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Dara Rolins měla obří show: Polibky Nedvěda, ale i pláč na pódiu

Dara Rolins měla obří show: Polibky Nedvěda, ale i pláč na pódiu

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Další doporučené recepty:

Italské kuře II.
Italské kuře II.
Italské masové kuličky se špagetami
Italské masové kuličky se špagetami
Italské protlačované nudle - passatelli
Italské protlačované nudle - passatelli
Italské rizoto s mořskými plody
Italské rizoto s mořskými plody
Italské špenátové rizoto - co dům dal
Italské špenátové rizoto - co dům dal
Italské těsto a výborná pizza
Italské těsto a výborná pizza
  • Recepty.cz
  • Italské rizoto II
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact