• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Italské rizoto II
Napište svůj komentář k receptu

Italské rizoto II

autor: tomasek
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 126
doba přípravy: 35 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
Italské rizoto II
4fotografie
Nahrát fotku
 

Vyzkoušejte nefalšované italské rizoto z osmažené a následně povařené rýže podlité bílým vínem a zeleninovým vývarem. Nechybí ani parmezán, který chuť pokrmu dotáhne k dokonalosti.

Italské rizoto

Suroviny

2 porce
    • 2
      ks cibule střední
    • máslo
    • olivový olej
    • 300
      g rýže kulatozrnná
    • 50
      g parmazán strouhaný
    • 750
      ml zeleninový vývar
    • 200
      ml bílé víno - suché

Postup přípravy receptu

1
Tradiční italské rizoto, postupem a chutí poněkud lišící se od toho českého. Aby se výsledný pokrm mohl pyšnit názvem risotto, musí si nejprve rýže projít krátkým osmažením a až poté je vařena. V Itálii se na přípravu rizota používá tradiční kulatozrnná rýže, např. Arborio či Carnaoli. V Čechách se dají ve větších obchodech sehnat taky, ale třeba Lagris vyrábí vlastní kulatozrnnou rýži, která mi osobně chutná. Každopádně doporučuji nekupovat tu úplně nejlevnější, přece jen je rýže základem tohoto jídla.
2
Nejprve se v hrnci nechá rozpustit kousek másla (cca 30 g), ke kterému osobně přidávám ještě olivový olej. Poté přisypeme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmažíme tak, aby zesklovatěla (nesmí zhědnout). K cibuli přisypeme rýži, promícháme ji s cibulí a 3-5 minut na mírném ohni smažíme.

RADA: Těstoviny 7x jinak!

3
Rýži podlijeme bílým vínem, počkáme než se voda vsákne do rýže a odpaří a poté postupně doléváme zeleninovým vývarem. Důležitou poznámkou je, že vývar přidáváme postupně - jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další; vývar tak spotřebujeme v 7-10 krocích.
4
Po zhruba 18 minutách rýže změkne a nastane chvíle, kdy se do již skoro hotového rizota přidává kousek másla na zjemnění a parmezán. Poté stačí promíchat, ať se máslo a parmezán rozpustí a spojí s rizotem a můžeme podávat (před případným dosolením doporučuji ochutnat, protože parmezán je sám o sobě docela slaný, tak ať rizoto není přesolené).

RADA: Jak na domácí pizzu? Mrkněte na VIDEO

5
Stejně jako u těstovin platí, že rýže by měla být al dente, tedy nikoliv převařená a rizoto rozbředlé. Konzistence by měla být krémová - podáváme hned po uvaření, jinak to už nebude ono. A parmezán je dost kritický - nahradit ho třeba eidamem není vhodné, protože pak nebude mít rizoto tu správnou chuť.
6
Existuje jistě mnoho dalších variací rizota, např. risotto con funghi (rizoto s houbami, kdy se při vaření přidají namočené houby) či risotto alla Milanese (se šafránem a popř. morkem), ale tohle je základ.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Risotto s medvědím česnekem

Risotto s medvědím česnekem

Risotto se šalvějí, piniemi a sýrem Grana Gran Moravia

Risotto se šalvějí, piniemi a sýrem…

Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Adéla | 28. 3. 2017 13:10

    Italské rizoti je nejlepší, dělám ho už dlouho ale zeleninový vývar dělám vždy z bujónu. Dnes jsem zkoušela dělat vývar domácí ale bez toho bujónu to nějak není ono. Nemáte někdo recept na dobrej zeleninovej vývar?

  • Milan | 12. 10. 2016 19:14

    Ještě lepší než zeleninovým vývarem nám chutná rizoto podlívat vývarem z uzeného masa, jinak je tato úprava super. Na rozdíl od ,,českého" rizota v tomto italském maso nechybí a ani není žádoucí.

  • michal | 21. 3. 2013 07:00

    myslíš, že italové vaří jen jedno rizoto furt dokola? ten ital tam dělal milánské rizoto. ten postup je tady víceméně správný.

  • trajeruska | 4. 3. 2013 23:55

    Skvělé risotto, dělám ho pravidelně jen v různých obměnách.´Jiné už bych nepozřela, dávám za 1 :)

  • trajeruska | 4. 3. 2013 23:55

    Skvělé risotto, dělám ho pravidelně jen v různých obměnách.´Jiné už bych nepozřela, dávám za 1 :)

  • patriot | 2. 12. 2012 19:31

    Podívej se jak má vypadat pravé italské risoto http://www.stream.cz/peklonataliri/774894-peklo-na-taliri-italie-po-cesku :-*

  • Jana Zimmerová | 20. 7. 2012 10:08

    je skvělé, dávám za jedna

  • Jana | 1. 5. 2012 14:05

    Do pravého italského rizota se rýže nikdy nesmí proplachovat, neudělala by se totiž správná kaše. Takže rýži jen tak jak ji koupíte šoupnout na máslo a opékat...

  • tomasek | 1. 5. 2012 13:26

    ryze se proplachovat nemusi, staci to hodit rovnou na maslo/olej. resp na tu cibuli na oleji.t

  • ruza | 2. 2. 2012 11:01

    Ráda bych si opravdu uvařila dobré rizoto, ale nikde se nepíše, zda mám tu rýži propláchnout, nebo dát rovnou na to máslo, olej apod. :-) Děkuji za odpověď

  • pippiva
    pippiva | 31. 3. 2011 16:03

    Myslim, ze ta stredni obtiznost je tam proto, ze kdyz varite tato italska rizota, tak u nich musite stat a michat a michat a michat... ;-) Coz, pokud jsem cetla dostatecne pozorne, tam napsano neni. :-)

  • momik
    momik | 19. 12. 2010 12:39

    Skvělý základ, jen mi nejde do hlavy ta střední obtížnost, hodně začátečníků to odradí a přitom je recept jednoduchý... ;-)

  • tomasek | 23. 11. 2010 10:07

    Mate pravdu - jak s pridanim masla, tak s mym zapominanim. Pri psani jsem si vsimnul, ze popsat to tak, abych na nic nezapomnel je slozitejsi, nez to udelat rukama. KOnec opravim co nevidet. Diky za pripominku.

  • @nn@ | 22. 11. 2010 18:52

    Konecne risotto jak ma byt (skor0)a k tomu od chlapa ale zapomnel jste jednu dulezitou cast a sice kdyz je rize "al dente"musi se pridat maslo za syrova ktere se rozpusti a udela risotto kremove a pak samozrejme parmiggiano.Jsem si jista ze jste jen zapomnel to finale.Tato procedura se jmenuje "mantecatura".Diky za recept

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Rizota
Pokrmy Z rýže Vaření Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Cibule Máslo Olivový olej Parmazán Rýže Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Drůbková polévka

Drůbková polévka

Jablková žemlovka se sněhem

Jablková žemlovka se sněhem

Vločky k snídani

Vločky k snídani

Měsíční krajina

Měsíční krajina

Brambory s tvarohem našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Květáková polévka s kořenovou zeleninou

Květáková polévka s kořenovou…

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Dýňová polévka.......Danča

Dýňová polévka.......Danča

Doporučujeme

35 minut
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

52
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
30
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Dýňový cheesecake s ricottou
Dýňový cheesecake s…
17
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
16
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub, které možná dělávala i vaše babička
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub,…
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do luxusních hotelových restaurací i k Pohlreichovi
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do…
AHA.cz Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Kosmetické novinky na měsíc říjen: Zpevňující krém na dekolt i revoluční termoochrana na vlasy

Kosmetické novinky na měsíc říjen: Zpevňující krém na dekolt i revoluční termoochrana na vlasy

Ženy.cz Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Blesk.cz Krásná Pomeje 4 měsíce po incidentu: Drsné následky!

Krásná Pomeje 4 měsíce po incidentu: Drsné následky!

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Říjnový úplněk v Beranu přinese bouřlivé emoce. Pozor na hádky a impulzivní kroky!

Říjnový úplněk v Beranu přinese bouřlivé emoce. Pozor na hádky a impulzivní kroky!

Další doporučené recepty:

Italské kuře II.
Italské kuře II.
Italské masové kuličky se špagetami
Italské masové kuličky se špagetami
Italské protlačované nudle - passatelli
Italské protlačované nudle - passatelli
Italské rizoto s mořskými plody
Italské rizoto s mořskými plody
Italské špenátové rizoto - co dům dal
Italské špenátové rizoto - co dům dal
Italské těsto a výborná pizza
Italské těsto a výborná pizza
  • Recepty.cz
  • Italské rizoto II
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact