vývar
hovezi, drubezi, zeleninovy... , mnozstvi podle poctu osob
Postup přípravy receptu
1
V míse smíchame strouhanku, sýr, vejce, půl lžičky strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř a vypracujeme hladké těsto (záleží, jak máme jemnou strouhanku, množství strouhanky a sýru by mělo být půl na půl). Pokud se těsto lepí, přidáme strouhanku, pokud je příliš pevné, přidáme vývar. Těsto necháme chvíli odpočinout, pokud jej hned nepoužijeme, zabalíme do folie. Těsto protlačujeme přes lis na brambory, vždy po 2-3 centimetrech odkrojíme nožem, protlačujeme rovnou do vařícího vývaru. Vaříme pár minut a podáváme. Každou porci ještě můžeme posypat trochou sýru.
2
Passatelli se používají jako zavařka do hovězího či jiného vývaru. Tohle množství je pro 4-5 osob. Do těsta můžeme také přidat nastrouhanou kůru z citronu. K protlačování těsta lisem doporučuji přizvat mužskou ruku.