g
čokoláda
Tmavá - 100 g ne na vaření rozpuštěné, 100 g tmavé čokolády nasekané na drobno
Postup přípravy receptu
1
Nad párou rozpustíme vodu, džus a 3/4 hrnku cukru. Po rozpuštění sundáme z páry a vaříme nepřikryté bez míchání asi 2 minuty, než sirup lehce zhoustne. Sundat z ohně, vmíchat likér a nechat vychladnout. Rozšlehat ricottu se zbylým cukrem do pěny. Přidat marscapone a šlehat jen chvíli, aby se to spojilo. Vmíchat fíky, ořechy a nasekanou čokoládu. Rozdělit na dvě poloviny a do jedné z nich vmíchat rozpuštěnou čokoládu.
2
Ušlehat šlehačku a polovinu jí vmíchat do každé půlky ricottové směsi. Do servírovací podélné mísy o obsahu 3 litrů naklademe piškoty namočené do sirupu (je jich polovina a namočíme do poloviny, ono se to rozleží), pokryjeme vrstvou krému s čokoládou, jak vrstvou krému bez rozpuštěné čokolády. Pak přijde další vrstva namočených piškotů a další 2 vrstvy krému. Přikrýt a dát do ledničky přes noc. Podávat posypané kakaem.