Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, mrkev a řapík bez listu nakrájíme na drobno a spolu s celým česnekem jemně osmahneme na oleji. Přidáme brambory, zalijeme studenou vodou (cca 0,7 l), osolíme a přivedeme k varu. Po 10 minutách přidáme propláchlé a nakrájené artyčoky a necháme vařit dalších 20 minut. Polévka se nezahušťuje, podáváme s nakrájenou petrželovou natí nebo posypeme strouhaným parmesanem.
2
Příprava artyčoků: Otrháme tvrdé listy, které jsou u stonku, dokud nedojdeme k vrstvě měkkých lístků. Měkké lístky poznáme, když jdou v půlce přetrhnout rukou. Odřízneme tvrdé špičky zbývajících lístků, stonek ořežeme a artyčok rozpulíme. Pokud je v artyčoku chmýří, musíme chmýří odstranit. Každý artyčok rozřízneme na 8 dílků a vložíme do misky s vodou, do které jsme přidali citronovou šťávu. Citronová šťáva zabraní, aby očištěné artyčoky zčernaly. Také doporučuji při čištění použít jemné gumové rukavice a nebo si ruce potírat citronovou šťávou. Přikládám foto čištění artyčoků.