Smícháme vařenou rýži, majonézu, smetanu, sůl, citronový pepř, kari (nebojte se většího množství) a jakékoliv nasekané zelené bylinky (pokud nemáte, nejsou nezbytné). Vše rozprostřeme na dno zapékací misky. Na tuto směs poklademe na větší kousky pokrájenou rybu - pokud byla mražená, rozmrazíme a vodu z ní co nejvíc vymačkáme. Rybu lehce osolíme, popř. posypeme pepřem. Kousky ryby posypeme nakrájenou červenou paprikou, kousky ananasu nebo jablka. Pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut.
2
Podáváme s vařenými bramborami a nakládanými brusinkami.
3
Recept je dovezený přímo z Islandu od paní Margret Skúladóttir z Kópavoguru a vypadá poněkud neobvykle, ale věřte, že výsledná chuť je vynikající. U nás v rodině okamžitě zdomácněl a je často žádán; právě pro jeho původ jsme si ho pojmenovali Islandská ryba.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
linda nová
|21. 9. 2010 10:16
podle mě to bude v názvu nějaká chyba v překladu - angl. "island fish" ´= "ostrovní ryba" ....
Michal Honza
|17. 9. 2010 11:42
Viděl jsem leccos ale takovýhle věcí málo. Tohle není určitě recept z Islandu a když, tak z kuchyně paní, která nemá jakékoliv chuťové buňky. 1. rýže je primárně asijská plodina, 2. kari je indické koření, 3. kousky ananasu (co to má společného s Islandem ?) navíc důraz na plechovkový ananas ? ... Myslím že v té pohádce pejsek a kočička vařili dort, ale jak koukám tak asi i islandskou rybu
Renata Petursson
|14. 2. 2009 00:08
Tak musim rict,ze takovy recept jsem jeste nevidela....a to ziju 10 let na Islandu a ziju taky v Kópavoguru.Je tedy fakt,ze islandane maji mnohdy velmi zajimave kombinace co se jidla tyce ale toto se zeptam schvalne ex-manzela.A krome toho....brusinky tady nesezenete.....
pája
|20. 1. 2008 21:06
Tak si myslim že majonéza s rýží a ovocem v teplém stavu bude asi pěkná chutovka k prosezení večera na toaletě.
Anna
|22. 4. 2007 09:47
To bude dobrý jídlo už podle receptu. Vyzkouším k večeři.