Tato vánoční klasika má svůj původ v rakouském městečku Bad Ischl, kde si ji oblíbil císař František Josef I. Kakaová kolečka slepovaná krémem a zdobená čokoládovou polevou si můžete připravit i v naší bezlepkové verzi.
Troubu předehřejte na 190 °C, 2–3 plechy vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto důkladně zpracujte dohladka. Těsto rozdělte na několik kusů a na moukou poprášeném vále každý ještě obalte v mouce a dotenka rozválejte na sílu asi 3–5 mm. Netlačte na těsto příliš, jen ho zlehka vytahujte do stran. Pokud se lepí, poprašte ho ještě moukou.
Vykrájejte kolečka a pomocí nože je přeneste na plech. Pečte asi 10–12 minut, dokud nezačnou hnědnout. Vytáhněte je a nechte zcela vychladnout.
3
Připravte krém. Ve vodní lázni ušlehejte ručním šlehačem žloutky s cukrem do husté, co nejvíce zahřáté pěny. Vyzkoušejte prstem, a když směs pálí jako horké cappuccino, přendejte ji do mísy robotu. Přilijte tuzemák a za pomalé rychlosti promíchávejte, dokud směs nevychladne, jinak by se na jejím povrchu vytvořil cukernatý škraloup a krém by nebyl hladký. Přidejte máslo a kakao. Chvíli šlehejte pomalu, pak za vyšších otáček, dokud krém není krásně nadýchaný. Bohatě naplňte sušenky.
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě v krátkých intervalech (30 sekund) rozehřejte polevu. Kolečka v ní namáčejte a rozkládejte na pečicí papír. Ještě než zaschnou, ozdobte je mandlí nebo ořechem. Cukroví uložte do chladu.