• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Indický chléb (Naan / Chapati)
Napište svůj komentář k receptu

Indický chléb (Naan / Chapati)

autor: TheKacabi
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 21
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Indický chléb (Naan / Chapati)
Indický chléb (Naan / Chapati)
Indický chléb (Naan / Chapati)
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 100
      ml mléko vlažné !!!
    • 2
      lžička cukr krupice
    • 2
      lžička sušené droždí
    • 350
      g hladká mouka
    • sůl
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 2
      lžíce olej
    • 100
      ml bílý jogurt
    • vejce
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

1
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo se s tím můžete setkat jako "placky púri"...
2
Pro kvásek: Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru, rozmíchejte a přisypte droždí. Zamíchejte a nechte 15 minut stát.
3
Do hladké mouky přidejte zbylý cukr, sůl a kypřící prášek a promíchejte. Přidejte olej, vejce, jogurt a kvásek a vypracujte těsto. Můžete potřebovat trochu víc mouky, než je uvedeno, záleží na jejím druhu - nebojte se tedy přisypat. V míse přikryjte fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca hodina).
4
Ke konci kynutí zapněte troubu na nejvyšší stupeň (gril + horký vzduch) a umístěte do ní i plech asi 10 cm od shora, aby se pořádně rozpálil. Pokud máte kameninovou formu (např. na pizzu), můžete použít tu.
5
Pak znovu těsto prohněťte, rozdělte na 4 díly a rukama vytvořte placičky asi půl centimetru vysoké. Měly by být ve tvaru kapky, ale myslím, že to není nutné - prostě jak se vám to povede. Každá by měla být tak 20-25 cm dlouhá a 10-15 cm široká (jen abyste věděli, jak mají být přibližně velké).
6
Placky se pečou nasucho asi 2,5-3 minuty. Až se začnou tvořit "bubliny", které ztmavnou, placky jsou hotové a můžete hodit další várku. Ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a podávejte např. ke kari.
7
Omlouvám se za kvalitu fota, strávníci se mi na to vrhli dřív, než jsem stačila udělat pořádnou...
8
Původní zdroj: http://www.bbcgoodfood.com/
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Indický chléb Naan

Indický chléb Naan

Indický mrkvový salát

Indický mrkvový salát

Játra na indický způsob

Játra na indický způsob

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 17. 3. 2017 14:14

    Je mi lto, ze tohle pisu, ale Vas recept nema s naanem moc spolecneho. Docela pravidelne navstevuji Indicke reastaurace a schvalne jsem udelal Naan dle Vaseho receptu. Vysledkem je spise Pita chleb, nikoli Naan. Dle meho usudku v teste kvasnnice nemaji co delat. Naan chleb ma byt v podstate chlebova placka a bubliny, o kterych pisete, ze maji ztmavnout se netvori nybrz testo v troube nabyde stejne jako Pita chleba. Cheers from Ostrava. Martin

  • TheKacabi
    TheKacabi | 4. 10. 2015 11:51

    Nejvyšší stupeň obvykle bývá 250-275°C. Můžete to zkusit příště udělat na nepřilnavé pánvi na plotně nasucho. Jestli jste neměla těsto dopečené, může to být proto, že nebylo dostatečně vyválené - tenké. Zatím se mi nestalo, že bych měla placky tvrdé, takže s tím vám moc neporadím... :-(

  • Exu | 15. 7. 2015 13:05

    Jenom bych podotkla, že naan a chapati je úplně něco jiného. Naan se peče v peci a je z kynutého těsta, takže je poměrně tlustý. Chapati je v překladu čajový list a je to úplně tenoučká placka, která se nakonec ještě nad plamenem (klidně nad sporákem, ale ne nad svíčkou :)) opeče dokola, takže má křupavé okraje. Pak je ještě parata, ta se zase dělá tak, že se rozválené těsto vždycky pomaže trochou oleje a složí, znova rozválí a zase se to opakuje, takže nakonec pěkně lístkuje, trochu jako listové těsto. Dělala jsem to kdysi na vejšce na brigádě v hospodě, kterou měli u nás na koleji dva Indové.

  • Martina | 27. 6. 2015 14:53

    Prosím info na kolik °C má být trouba vyhřátá? Dále . už jsem se o naan pokoušela 2x a pokaždé placky byly tvrdé. Hodně tvrdé.... Ve většině receptů je uvedeno péct cca 5 minut, ale u mně po 5ti minutách to bylo těsto syrové a asi po 15 minutách bylo udělané jen zvrchu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Přílohy, pečivo a luštěniny
Pokrmy Přílohy Pečivo Oběd Večeře Pečení Indie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílý jogurt Cukr krupice Hladká mouka Máslo Mléko Olej Prášek do pečiva Sůl Sušené droždí Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kapr s česnekem

Kapr s česnekem

Linecké košíčky

Linecké košíčky

Smradlavoučká topinka

Smradlavoučká topinka

Pečené uzené koleno

Pečené uzené koleno

Makové řezy s citronem

Makové řezy s citronem

Tvarohové placky

Tvarohové placky

(nejen) Hořčicové řízky

(nejen) Hořčicové řízky

Pivní výpečky s bramborovými noky

Pivní výpečky s bramborovými noky

Večeře z jednoho plechu

Večeře z jednoho plechu

Doporučujeme

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

276
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
240
Dýňová tortila
Dýňová tortila
220
Máslové řízky
Máslové řízky
52
Vejmrda
Vejmrda
32
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…

Zajímavé články

10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si rychle, levně a klidně i bez masa
10 nápadů na večeři jako od babičky: Uvařte si…
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na kulajdu, falešnou dršťkovou i liškajdu
Polévky s houbami: Poctivé české recepty na…
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se inspirovat nejbarevnějším obdobím roku
Nejkrásnější podzimní svatební dorty: Nechte se…
Bedla je výtečná houba! Zkuste z ní těchto 5 jednoduchých, rychlých a chutných receptů
Bedla je výtečná houba! Zkuste z ní těchto 5…
Jak péct maso s provázkem? Naučte se ho svázat správně!
Jak péct maso s provázkem? Naučte se ho svázat…
AHA.cz Noid Bárta jako řecký bůh moří: Kam se hrabe Poseidon!

Noid Bárta jako řecký bůh moří: Kam se hrabe Poseidon!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

Ženy.cz Jak kompletně změnit svůj pracovní směr? Na plnění snů není nikdy pozdě

Jak kompletně změnit svůj pracovní směr? Na plnění snů není nikdy pozdě

Blesk.cz Důležitý krok Menzelové: Pomoc »pyšné princezně« Vránové (93)

Důležitý krok Menzelové: Pomoc »pyšné princezně« Vránové (93)

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

Velký horoskop na říjen: Komu se otevřou nové cesty a kdo zažije vztahové zvraty?

Další doporučené recepty:

Indické kuřecí kari
Indické kuřecí kari
Indické rybí kari
Indické rybí kari
Indické zeleninové karí
Indické zeleninové karí
Indický chléb Naan
Indický chléb Naan
Indický mrkvový salát
Indický mrkvový salát
Indický špenát se sýrem halloumi
Indický špenát se sýrem halloumi
  • Recepty.cz
  • Indický chléb (Naan / Chapati)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact