Krásně zlatavá husa s křupavou kůrčičkou zapečená v šouletu - tradičním luštěninovém pokrmu. V našem receptu jej připravíme z hrášku a pohanky. Nebude chybět ani orestovaná cibulka, česnek a majoránka. Všichni strávníci se jistě budou olizovat až za ušima.
Hrách propláchněte, zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat. Slijte vodu a zalijte ho novou tak, aby sahala 3-4 cm nad povrch. Uvařte do měkka, asi 30 minut. Mezitím propláchněte pohanku. Zalijte ji studenou vodou a osolte. Vařte ji doměkka, asi 15 minut. Obojí slijte, sceďte a propláchněte studenou vodou. Zelený hrášek prolijte vroucí vodou.
2
Cibuli nakrájejte nadrobno a na 2 lžících sádla ji restujte 3 minuty. Vmíchejte ji k hrachu s hráškem a pohankou, ochuťte utřeným česnekem a majoránkou, osolte a opepřete. Pekáček vymažte sádlem. Naplňte šouletem a přelijte zbylým rozpuštěným sádlem. Nahoru položte porce husy. Zapečte v troubě při teplotě 200 °C, asi 20 minut.