g
uzená makrela
Množství u ingrediencí je udáváno přibližně
1
ks
cibule
Malá
0,50
ks
celer
1
ks
mrkev
1
ks
majonéza
3
lžíce
bílý jogurt
sůl
citron
pepř mletý
veka
Postup přípravy receptu
1
Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při ručním trhání lépe vybereme i ty nejjemnější kostičky. Je to paplačka, ale doporučuji). Lze použít i upečenou mraženou makrelu či kostky filé, ale z té uzené je to nejlepší. Mrkev a cibulku na jemno nastrouháme do misky, přidáme rybí maso a vidličkou pomačkaný či také najemno nastrouhaný vařený celer. Hmotu spojíme do "mazlavé" konzistence majolkou a jogurtem, dochutíme citrónovou šťávou, trochou pepře a pokud jsme nepoužili uzenou rybu, tak i soli (uzená makrela bývá dostatečně slaná).
2
Ideální je, pokud si můžeme pomazánku udělat den dopředu, chutě se tak nějak lépe "prolnou". Mažeme je (trochu silněji) na plátky veky a zdobíme jemným plátkem citrónu a kouskem petrželky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Paul Sulc
|28. 12. 2015 06:18
Muze byt vyborne, ale proc ''humrove'' kdyz to humra nevidelo? To si mame vsichni lhat, navzajem vse nejak okecavat? Neslo by proste rici makrelove?
Paul Sulc
|28. 12. 2015 06:16
Muze byt vyborne, ale proc ''humrove'' kdyz to humra nevidelo? To si mame vsichni lhat, navzajem vse nejak okecavat? Neslo by proste rici makrelove?
Wogelova
|25. 1. 2014 13:32
Vrele doporucuji, pomazanka je vyborna, s celerem a mrkvi chutove neco noveho.
Wogelova
|25. 1. 2014 13:31
Vrele doporucuji, pomazanka je vyborna, s celerem a mrkvi chutove neco noveho.
Georgino
|26. 12. 2013 13:01
To musí být někdo hodně tupý, když nazve pomazánku z makrely, za pomazánku z humra. To je otřes. Předpokládal bych, že dotyčná šťastně vychodila devítiletku ve třetí třídě. Jednak to bohužel není mořský korýš, jako humr, ale ryba a bohužel to nepřipomíná ani vzdáleně, chuť humra. Nedá se to bohužel ani nazvat za pokus "alá humr", ale nevím, proč autorka nenazývá to co vyrobí pravým jménem. Když něco dělám, dělám to buď pořádně, nebo to nedělám, ale hlavně nezaměním humra za uzenou makrelu a ještě tomu dám název humrová pomazánka. Možná by se to hodilo do pořadu "také kuchaře" cikánského původu, co vařit neumí , ale má svůj pořad na Nově. Pokud bych měl hodnotit, tak mohu hodnotit to, co je v názvu, ale zde by si dotyčná musela opakovat ročník, tedy za nedostatečnou.
To jsem ráda, milá jmenovkyně, že pomazánka chutnala. A co teprve ty následky toho celeru (teď mi tu chybí mrkající smajlík....) . Tak si pomazánku užijte :-)
Simča B.
|28. 9. 2008 10:57
Včera jsme si dělali pomazánku s přítelem a je opravdu výborná. Přidali jsme více celeru, protože přítel ho má rád. Děkujeme za dobrý tip a dáváme 1 :o)
Simča B.
|28. 9. 2008 10:54
Včera jsme si udělali pomazánku s přítelem a je opravdu výborná! Dáváme 1 :o)
jana m
|17. 11. 2007 07:00
Návštevou boli veľmi,veľmi chválené.Ďakujem za recept.
Majka Rončáková
|6. 11. 2007 14:33
Dělala jsem ji včera a poměr zeleniny jsem odhadla, moc nám chutnala.Jedla ji i dcera, která rybí pomazánku nejí od školky. Dávám 1.
Di
|4. 11. 2007 07:58
Milá Simono, užili jsme si to, to už popsala v diskusi Jarka. Pomazánka doma čekala a byla výborná, jen se mi nějak nedaří ji oznámkovat. Manžel i tatínek chválili.
Simča Sládková
|3. 11. 2007 17:29
Jo, Di, také jsem si všimla.... Měla jsem minulý týden v TOP TEN dva recepty (medová ňadra a tyhle chlebíky) a teď už ani jeden... ale mně o to nejde, kdyby šlo, mám na netu dost kamarádek, kterým mohu písnout, aby zahlasovaly.... Ale to mi za to nestojí...... Tak si to dnes moc pěkně užijte.... já bohužel nemohu, manžel musel služebně pryč.
Di
|2. 11. 2007 20:00
Právě se chystám rozebrat makrelu, jdu se podívat na recept, hledám v TOP žebříčku a nic! Paní Simono, někdo zase neunesl Vaši kuchařskou "slávu". je to stále ta stejná ohraná písnička o našich "přejících" spoluobčanech a spolukuchařích - možná to ani kuchaři nejsou a na tento web chodí za jiným účelem. No zkátka jdu připravit pomazánku, abych měla na zítra hotovo a mohla jít na sraz.
E-liška
|30. 10. 2007 13:05
Používám sterilované nudličky celeru a dušené filé s divokým kořením,ale zkusím i tuto verzi.
lenka mikesova
|29. 10. 2007 07:06
Vřera jsem ji dělala pro návštěvu,byla opravdu vynikající a měla úspěch.Dávám také 1.
Sylvie H
|26. 10. 2007 15:45
Úžasné a vynikající :-). Z počátku se mi nezdála kombinace, ale řekla jsem si, že to zkusím. Úspěch se dostavil u celé rodiny. Díky za nápad, hodnotím 1 :-)
Katerina Bayerova
|25. 10. 2007 18:08
Velmi dobré, přesně podle mého gusta.
Iva
|25. 10. 2007 08:22
Pomazánka je vynikající! Já dělám už tradičně malinko jinou variantu, vařím před nastrouháním i mrkev a krájenou cibulku také krátce povařím v malém množsrví vody s trochou octu, ona poněkud "lehne", je pikantní a ne tak ostrá... Před přidáním do pomazánky ji pak lžící z octové vody vytahuji, ale stejně trochu okyselí celou směs...jako základ pak střídám i krájené "krabí" tyčinky, konzervu lososa...
Krista Romanová
|25. 10. 2007 00:30
Dělám taky něco podobného - jen nastrouhanou mrkev, celer, na kostičky půl cibule, dochutím a spojím majonézou nebo nízkotučným tav. sýrem, pomaz. máslem , prostě něčím dietnějším než je majonéza. Někde jsem četla, že tuto pomazánku měla v oblibě Marylin Monroe. Je to jednoduché, levné a přitom velmi dobré.
jbbvbvbjbjhbn vbbmnbn
|4. 9. 2007 11:59
cgcgcbcbcb
Simča Sládková
|3. 7. 2007 19:53
Zdeňku, to jsem moc ráda, že chutnalo.... Jako letní večeře s mísou salátu je to fakt bezva....
zdenek rott
|30. 6. 2007 14:36
Bylo to vynikající.
Mirka G.
|1. 1. 2007 01:42
Dnes som to urobila, ale dala som vareného údeného lososa a sumčeka žraločieho a pridala som jablko. bolo to výborné.
Simča Sládková
|31. 12. 2006 14:18
Já vím, že to jde i bez ryb, když my jsm hoooodně "ryboví", takže nám by asi ryby chyběly.. Už je mám letos opět udělané, jsou mňáááám.
Anonym
|29. 12. 2006 13:39
Ona se ta rádoby humrová pomazánka dá udělat i bez ryb: ustrouhám na jemném struhadle mrkev, petržel, celer (vše syrové), oloupané jablíčko, eidam, přidám citronovou šťávu, zakysanou smetanu nebo majolku.
Jana Pátková
|27. 12. 2006 13:28
Já si říkám, že by to šlo udělat i z krabích tyčinek a hned to vyzkouším, protože tam patří celer i mrkev a to do pomazánky z krabích tyčinek dávám. Udělám na Silvestra den předem a hned Vám napíši, ale už teď vím, že je to dobré.Známku za hodnocení pošlu až to udělám. Ale asi to bude 1.