Tradiční pomazánka z cizrny, kmínu, tahini, dochucená česnekem a citronovou šťávou chutná skvěle. Servírujte jej s pečivem a potěšte tak i ty náročnější strávníky kouskem blízkého východu.
Namočte 200 g suché cizrny ve 400 ml vody a nechte odstát přes noc.
2
Nabobtnanou cizrnu dejte do hrnce,uveďte do varu a vařte, dokud nezměkne, což je zhruba 50 minut. Pro finální servírování si dejte tři lžíce celé cizrny stranou.
3
Jakmile budete mít cizrnu hotovou, přeceďte a cizrnu spolu s dvěma stroužky česneku důkladně rozmixujte. Poté přidejte půl lžičky římského kmínu, lžičku soli, tři lžíce citrónové šťávy, 100 gramů tahini a znovu mixujte. Po malé chvíli by se měly všechny chutě propojit.
4
Postupně přilévejte co nejstudenější vodu, a to do té doby, než budete mít konzistenci hladké pasty.
Můžete přidat lžíci bílého jogurtu. Podávat hummus lze s kousky celé cizrny a dochutit můžete mletou paprikou a olivovým olejem. Vhodná je i varianta s koriandrem, černými olivami či s nakrájenými rajčaty, bazalkou a pistáciemi.
TIP: Servírujte v pokojové teplotě, chutě se tak stanou výraznější.