Hrušky umyjeme, oloupeme, překrojíme na polovinu a vydlabeme jádřinec. S 250 ml převařené vody promícháme šťávu z citronu a touto zálivkou hrušky zalijeme, aby nám neztmavly. Potom polovinu cukru nasypeme do kastrolku a přidáme 250 ml vody, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí. Přidáme hrušky a dál je vaříme při stejné teplotě do změknutí, nesmí se ovšem rozvařit. Ovoce vyndáme z hotového nálevu.
2
Mouku rozmícháme v malém množství studeného mléka a zbylé mléko promícháme s anýzem a vanilkovým cukrem, přidáme mléko s moukou a pomalu přivedeme do varu. Žloutky rozetřeme se zbytkem cukru, přidáme do horkého mléka, za stálého míchání a ohřevu vaříme krém, až do jeho zhoustnutí. Hrušky vložíme do misky zalijeme horkým krémem a necháme vychladit.