Den předem dejte do misky fazole a kroupy, zalijte je studenou vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Nenechávejte mísu na příliš teplém místě, směs by mohla začít kvasit.
2
Očistěte zeleninu, cibuli pokrájejte nadrobno, mrkev a petržel na kolečka. Cibuli zpěňte na troše oleje a pár minut restujte, přidejte zeleninu, bobkové listy a opět pár minut restujte. Slijte namočené fazole s kroupami, propláchněte je a přidejte do hrnce spolu s ovesnými vločkami a čočkou. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte do změknutí, 15 až 20 minut.
Luštěniny by neměly být rozvařené, ale tak akorát na skus. Přidejte povolený hrášek a už jen přiveďte k varu a ztlumte plamen. Nakonec přidejte utřený česnek a polévku dochuťte solí, pepřem a sušenou majoránkou. Porce na talířích ještě ozdobte petrželkou.
Tip:Místo mraženého hrášku klidně použijte hrách sušený, ten namočte spolu s fazolemi a kroupami.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)