Kdo by nemiloval hrnkové koláče, při jejichž přípravě se obejdete bez váhy i odměrky. Tenhle ovocný, posypaný úžasně křupavou drobenkou s mandlemi, je díky jogurtovému těstu nádherně vlhký. Navíc si ho můžete vychutnat i v zimě, připravený je totiž z mraženého bobulového ovoce, které seženete v každém supermatketu.
Ovoce dejte do cedníku, nechte ho při pokojové teplotě rozmrazit a okapat. Připravte drobenku. Do misky dejte studené máslo, cukr, vločky, mouku a prsty vypracujte drobenku, nakonec přidejte mandlové lupínky a drobenku ještě krátce propracujte. Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na těsto a dobře je promíchejte, stačí vařečkou tak, aby se vše spojilo a v těstě nebyly hrudky. Těsto nalijte do formy, rozprostřete na něj okapané ovoce, nasypte drobenku a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C, asi 40 minut. Okraje koláče by měly být zlatavé.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)