g
uzeniny
anglická slanina, šunkový salám, libový párek apod.
1
ks
vejce
2)
250
g
tvrdý sýr
1
ks
vejce
3
stroužek
česnek
2 - 3
Na dokončení zbylého:
1
ks
vejce
na potření
sůl
hrubá
česnek sušený
kmín
oregáno
apod
Postup přípravy receptu
1
**Těsto:**
2
Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíne droždí. Takto připravený kvásek necháme vzejít, pak smícháme s moukou, rozpuštěným tukem (nejvíce se mi osvědčilo dělat z másla a sádla půl na půl, ale lze použít i Heru), vejcem, zbylým mlékem, solí a vypracujeme tužší těsto, které necháme 45 minut kynout.
3
**Příprava náplní: **
4
1) pórek rozřízneme podélce, umyjeme a příčně nakrájíme na co nejjemnější půlkolečka. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a sýr nastrouháme na středním struhadle. Pokud chcete, můžete okořenit oregánem. Vlijeme půlku rozšlehaného vajíčka (spolu se sýrem funguje jako pojidlo, aby se vám náplň při jezení nesypala ven).
5
2) sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme syrové vejce a rozetřený česnek. Většinou není třeba solit - sýr bývá dost slaný.
6
Těsto rozdělíme na šest až osm částí (záleží, jak velké rohlíčky chceme dělat) a z poloviny těchto částí děláme pórkovo - uzeninové rohlíčky: Každou část postupně na pomoučeném vále vyválíme do kruhu s tloušťkou asi 4 mm. Překrojíme napříč na osm dílků ve tvaru trojúhelníku. Naplníme mírně náplní a srolujeme od širšího konce do tvaru rohlíčku. Konec (špička) těsta by měla být pod rohlíkčm dole, aby se při kynutí a pečení nerozmotal. Rohlíčky necháme ještě 10 minut kynout a poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat hrubou solí, oreganem nebo i kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15 minut.
7
Z druhé poloviny těsta (tedy zbylých 3 - 4 částí) děláme sýrovo-česnekové pletýnky: Každou část rozdělíme na 8 dílků, každý rozválíme do dlouhého pruhu, který podélně potřeme ve středu hmotou ze strouhaného sýra, vajíčka a česneku. Pak pruh smotáme jako roládku, aby náplň byla uvnitř a z této plněné "nudle" uvážeme preclík. Opět necháme ještě 10 minut kynout, potřeme vejcem a můžeme posypat hrubou solí, granulovaným česnekem a pod.
8
Pečeme také ve střední troubě 15 minut.
9
**Poznámka:** Vím, že tu slaných rohlíčků je asi 10, recept přidávám proto, že na něho není třeba váhy (200 g tuku odhadnu - z kostky Hery, másla nebo sádla - celkem snadno) a lze je tedy péci i tam, kde není váha. Samozřejmě je možné rohlíčky i pletýnky plnit i jinými náplněmi. Pro různé druhy náplní volím i odlišné tvary, aby každý věděl, co do pusy dostane :-). Z celého množství dělám 48 větších nebo 64 kousků (na fotu jsou ty menší).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Gábina
|3. 3. 2016 22:23
Děkuju moc za tenhle recept! Nikdy předtím se mi žádné domácí pečivo nepovedlo...
Je to skutečně snadné a neskutečně chutné! Ještě jednou moc díky! O:-) O:-)
sarka
|18. 3. 2013 11:15
Jsou jednoduché, ale skvělé!
Jen jsem je naplnila slaninou:-)