Hrášek vsypeme do vývaru, přidáme celer a vaříme doměkka. Pak umixujeme i s vývarem, vlijeme do hrnce, osolíme, přidáme tmavší jíšku, majoránku a povaříme. Před dohotovením přidáme utřený česnek se solí. Sypeme pažitkou. Jíšku připravíme z Hery a hladké mouky - na mírném ohni mícháme dozlatova. Do talířů s polévkou sypeme osmaženou housku.
Na prosto skvělá polévka.Místo celeru jsem dala 2xbrambory a nedala jsem majoránku,ale smetanu na zjemnění.S krutonky a slaninkou bezva.:-)
Marie Vlckova
|17. 3. 2008 14:04
Pro anonyma: Nejprve uvarime v hrnci, potom trochu vychladle rozmixujeme v mixeru, vlejeme zpet do hrnce (kdo to umi, muze rozmixovat rucnim mixerem primo v hrnci, ale my od doby, kdy manzel "vymaloval" kuchyni rajskou omackou, protoze v ni nadelal zmolky, se rucnimu mixeru vyhybame) a pak pokracujeme podle predpisu od "osolime...". Polevka z cerstveho respektive mrazeneho hrasku je chutove sladsi nez ze suseneho hrachu-lusteniny. Uz jsme ji delali nekolikrat, jenom my masozravci si ji vylepsujeme osmazenou anglickou slaninou nakrajenou na kosticky, je vyborna.
Marie Vlckova
|16. 3. 2008 16:09
Pro anonyma: Uvarime zmrazeny hrasek v hrnci, umixujeme v mixeru, vratime do hrnce a pokracujeme dle postupu (kdo to umi s ponornym mixerem, muze umixovat v hrnci, ale my od doby, kdy manzel vymaloval kuchyni rajskou omackou, protoze mela zmolky, ponorny mixer nepouzivame). Polevka z cerstveho respektive zmrazeneho hrasku je chutove sladsi nez ze suseneho hrachu ale je rychlejsi, suseny hrach se musi varit dlouho, mrazeny/cerstvy hrasek je zalezitost asi 30 minut od postaveni na sporak. Varili jsme tuto polevku uz nekolikrat, vsem nam chutnala, ale my masozravci jsme si ji vylepsili oprazenim kousku "streak bacon" - prorostla anglicka slanina oprazena nasucho na teflonove panvi a pridana do polevky. Moc dobre.
Anonym
|14. 3. 2008 10:00
Moc to nechapu.. nejprve varime /asi v hrnci/ pak teprve vlijeme do hrnce :) a znovu varime?? A jaky je rozdil mezi touto polevkou /resp. timto hraskem/ a polevkou z hrachu jako lusteniny v krabicce? Dekuji
Jan Rop
|27. 1. 2008 18:57
Je opravdu výborná.
Zdenek
|8. 8. 2007 01:51
Zkuste místo jíšky Tebi , pochopitelně aš na talíři
Hana Janů
|12. 12. 2006 17:51
Velmi jednoduché, dělám vždy, když chci udělat k nějakému nákladnějšímu obědu polévku. Je velmi chutná
Jitka
|20. 11. 2006 19:52
místo jíšky je možné dát 5 minut před dovařením polévky lžíci ovesných vloček
Nilda
|15. 11. 2006 19:25
Tato varianta polévky je rychlá a dobrá, doporučuji
Jana Povolná
|4. 1. 2006 17:43
My máme rádi vývar z uzeného masa a nakonec také přidáváme hrášek vcelku a také trochu toho uzeného....musím zkusit i tuto variantu,celer mě nikdy nenapadl.
Ewik
|3. 1. 2006 20:45
Vynikající polévka,dělám jí už moc dlouho a vždy se zavděčím. Jen nechám trošku hrášku v celku a pak ho do polévky tak 5 min před koncem dám.
Aťa
|23. 8. 2005 21:12
Když nemám jíšku z krabičky koupenou, tak ji také dělám z Hery nebo Zlaté Hané a je dobrá
Marta Hajkova
|23. 8. 2005 09:40
pani Vlasto, jisku z Hery jsem jeste nezkousela - povede se ?
Ifuszka Slozilova
|21. 6. 2005 20:33
Na 1. letni den jsem uvarila tento Hraskovy krem, ktery jsem tady nasla. Moc dobre :-)) zitra varim zase .....:o))
Aťa
|30. 8. 2004 19:25
Dala jsem také hotovou jíšku "světlou" a opečené tousty, je to rychlé a lepší než z pytlíku.