strouhanka
z čerstvě nastrouhaných nebo pomletých starších dvou rohlíků
1
dl
mléko
nebo voda
2
ks
vejce
sůl
pepř mletý
majoránka
nebo tymián - dle chuti
olej
nebo sádlo na vymazání pekáčku
Postup přípravy receptu
1
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku (tymián), nastrouhaný česnek, pokrájenou cibuli, mléko, strouhanku a vše dobře promícháme. Pak přisypeme hrášek, který do masové hmoty dobře zapracujeme. Ze směsi vytvarujeme mokrou rukou buď šišku, kterou přendáme do vymazaného pekáčku, podlijeme a pečeme za občasného podlití a přelití výpekem dozlatova cca 60 minut. Ke konci pečení sekanou můžeme trošku posypat kořením na pečeni, grilovacím kořením... Pokud chceme dělat karbanátky, tvoříme mokrou rukou placičky, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
2
Podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší... nebo zastudena s pečivem, hořčicí, okurkou...