g
sýr
pikantní chuti: Gorgonzola, Niva, Čedar... cca 120 -
Postup přípravy receptu
1
Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přisypeme hrášek, přidáme rozmáčknutý česnek a krátce osmažíme. Pak přilijeme vývar, zaklopíme a vaříme do změknutí hrášku. Vše pak rozmixujeme a pokud chceme mít polévku opravdu jemnou, doporučuji ještě polévku přes jemné sítko (cedník) propasírovat. Vše opět uvedeme k varu, přidáme větší část sýru (trochu necháme na dozdobení hotové polévky), který v polévce za občasného promíchání necháme rozpustit. Až poté polévku dle chuti osolíme a opepříme, případně dle potřeby (hustoty) přilijeme trochu vývaru. Zjemnit jí můžeme i smetanou.
Polévku na talířích posypeme zbylým sýrem a přidat můžeme i nepatrně jemně pokrájeného pršutu. Výborné jsou v polévce i máslové krutony, ty ale podáváme zvlášť v misce, aby se neslepily se sýrem.