ml
smetana ke šlehání
+ trošku na pokapání hotové polévky
sůl
pepř mletý
bílý - nemusí být
Postup přípravy receptu
1
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek a také ho krátce smažíme. Pak odebereme trochu kuliček hrášku stranou (cca 40 gramů), přidáme nasekaný česnek s muškátem, vše ještě krátce osmažíme a pak zalijeme vývarem. Pod poklicí povaříme do změknutí hrášku. Pomocí tyčového mixeru polévku rozmixujeme, pokud chceme mít polévku úplně hladkou, doporučuji ji přecedit a propasírovat přes jemné sítko (cedník). Do polévky přilijeme smetanu, ochutíme dle chuti solí, pepřem a případně ještě česnekem, přidáme odebrané kuličky hrášku, necháme přejít varem a podáváme.
2
Polévku před podáváním zakápneme smetanou a přidáme pár máslových krutonů.