Na hráškové polévce si rádi pochutnáme celý rok. V letních měsících je vítanou lehkou večeří, kdy ji můžeme doplnit čerstvými bylinkami nebo výhonky hrášku či řeřichy, v zimním období z ní lze zase snadno vykouzlit sváteční krém s lososem a krutony, třeba ve tvaru hvězdiček.
Cibulky očistěte a pokrájejte na kolečka. V hrnci rozpusťte lžíci másla a cibulky asi minutu restujte dosklovita. Přisypte povolený hrášek, zalijte vývarem, přiveďte k varu, ztlumte a vařte na mírnému plameni asi 8 minut.
Lososa pokrájejte na porce 2–3 cm široké, potřete je olejem, osolte, opepřete a dejte kůží dolů na rozpálenou pánev.
Postupně opékejte asi minutu ze všech stran. Odložte na papírovou utěrku, opatrně odstraňte kůži a lososa natrhejte na kousky velikosti sousta.
4
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vmíchejte smetanu, dochuťte solí a pepřem. Už jen prohřejte.