ml
smetana 12%
nebo kombinace vývaru a smetany ke šlehání, cca
kopr
čerstvý nebo sušený
sůl
cukr krupice
ocet
4
ks
vejce
3 -
Postup přípravy receptu
1
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit a za občasného promíchání uděláme světlou cibulovou jíšku, ke které přisypeme čerstvý nebo mražený hrášek.
2
Za stálého míchání přilijeme 12ti procentní smetanu nebo vývar se smetanou ke šlehání, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme jen krátce, aby hrášek zůstal na skus a neztratil barvičku.
3
Během vaření přidáme čerstvě nasekaný nebo sušený kopr dle chuti (cca 1 lžíci), osladíme zhruba lžící cukru a po provaření smetany dokyselíme do příjemné, sladkokyselé chuti, případně přilijeme dle potřeby trochu smetany nebo vývaru na zředění.
4
Podáváme s vařeným nebo zastřeným vejcem, případně s plátkem vařeného hovězího nebo dušeného vepřového masa.