Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, přidáním vody vytvoříme bešamel, do kterého vyklopíme celý obsah plechovky hrášku i s nálevem. Přidáme sůl, kousek masoxu - né moc, tak ani né půl kostičky, a povaříme tak 10 min. nakonec přidáme smetanu. Dochucuje se pouze solí. Vznikne jemná omáčka.
2
Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky (klasická příloha) a uvaříme se solí a kmínem. Buřty nakrájíme na silnější kolečka a opečeme dozlatova na oleji. Na talíř dáme uvařené brambory polité hráškovou omáčkou a na vrch poklademe opečenými buřty a malinko sem tam pokapeme vypečenou šťávou z buřtů.
A od kdy jsou ve stave z hrasku konzervanty..? Hrasek v zrnech, pitna voda, jedla sul. Nic vic v tech plechovkach neni. Tez vyvar pouzivam a besamel sice nevznikne ale jde o to pochopit postup ne o odborne vyrazy myslim.
Marek K.
|17. 5. 2012 11:12
Opravdu, ale opravdu nevím, od kdy přilitím vody do jíšky vzniká bešamel...Hrášek dejme tomu, že není čerstvý. Ale místo vody dát mléko, rozhodně ne s nálevem, který je plný konzervantů a masox ? ne, děkuji...Stačí dolít mlékem, nejlépe smetanou a přidat hrášek, omáčku osolit...Bohatě stačí, chuťově masox nechybí a je to bez zbytečné chemie...Já do toho osobně dávám trošku muškátového květu (PS: Muškátový květ je také základ pro bešamel )
Irena Klasová
|30. 12. 2008 15:06
Vyzkoušela jsem včera na večeři a místo hrášku jsem použila kukuřici, hrášek u nás není moc v obllibě (výjimkou je mamka a ségra, já a taťka hrášek nemusíme) a bylo to též výborné, dávám za 1.
Ivana Přikrylová
|29. 12. 2008 16:14
Vařím podobně, jen místo buřtů dávám vejce natvrdo