https://www.ekucharka.net/vypis-receptu s touto paní ve videu to půjde vše na 1
https://www.ekucharka.net/vypis-receptu podle této paní a ve videu uvaříte všechno a na 1
Zapomíná se však, že ne všechny brambory jsou vhodné na výborné hranolky.Nehodí se salátové A, AB nejvhodnější jsou B a nejlepší B- BC jsou to brambory na kaši a pyré.Na hranolky se pěstují specielní odrůdy, ale to je už vyšší dívčí :-(
Ivane, mate pravdu, já mám to samé, je mi 52 a učim se vařit :-(
Je dobře, že jsou tady i jednoduché recepty. Po 26 letech jsem zůstal sám. nevím, kolik z vás si dovede představit, co to znamená. A každá rada, alespoň jak dlouho by se co mělo dělat, hodně pomůže. Děkuji za tyto rady.
Recept je to snadný,ale jistě pro někoho užitečný.Když ještě přičteme tipy od ostatních-jako je předvaření apod... Já bych jen dodal,že nesolím na talíři,ale po vyjm,utí z oleje je dám do mísy vyložené ubrouskem-kvůli oleji a pak je prosolím a pořádně zatřesu s mísou...jsou pak prosoleny rovnoměrně
vykuřte si mrdky
vykuřte si mrdky :-P
vykuřte si mrdky :-P
vykuřte si mrdky :-P
Já dělám v troubě na pečícím papíru úplně bez ojele ;-)
:-|
A proč by to nešlo na dvou lžících? Já třeba do trouby jen postříkám olejem z rozprašovače, tak to možná ani dvě nebudou. A deset řízků klidně na dvě lžíce udělám taky. 8-)
Vy smažíte 1 kg brambor na 2 lžících oleje?? Tak to je tedy fór!! http://www.recepty.cz/recept/hranolky-190#
Ano hranolky se 8 minut předvaři s octem pak vysuší a smaži ten ocet je aby držely tvar
ČAJ - 1 vrecko čaju - 1 hrnček vody. Vodu uvaríme v kanvici, a zalejeme ňou vrecko čaju v hrnčeku. Dobrú chuť :-*
Jasně, hranolky známe snad všichni, ale i přesto si myslím, že pro někoho, kdo s vařením začíná to může být užitečná rada, jak na to ;-) Pro mě je to každopádně velice roztomilé :-[
Nechápu jak někdo nemůže vědět jak se dělají normální hranolky doma. To jsem uměla už od 4té třídy, ale nechci tady nikoho urážet ;-)
Ďakujem aj so svojou spolubývajúcou za tento úžasný inovatívny recept. Skúsili sme, boli skvelé, len nám k tomu niečo chýbalo asi.. nabudúce skúsime s nejakou prílohou, ale skvele! Palec hore, dzivý recept.
Mě se teda ten recept momentálně hodí. Chtěl jsem ke smaženým tvarůžkům dělat salát, jenomže jsem zjisti, že mám jen zélí :-S a tak jsem teď na rychlo něco hledal. Děkuji Adomovi za ten trik <3 určo zkusím. ;-)
TO JE HUBENY JAKO MUJ CHALAN A JEHO KOKUTEK :-* :-* :-* :-* :-| :-| :-D :-D E :-S ALE JE DOBREJ
Já hranolky před smažením také chvilku povařím a jednou mi někdo poradil abych do té vody na vaření kápla trochu octa. Ale jenom trochu. Ona ta kyselost způsobí, že se ze škrobu na hranolkách udělá taková slupička a dobře se smaží a nedrolí. Jinak už je nedělám.
Na 1 jg brambor jen 2 lžíce oleje? :-\
Myslím že recept na hranolky na stránce jako je tato je správně, ale nevidím zde skvělý trik že asi v 1/3 času smažení hranolky vytáhneme z oleje, necháme je chvilku odležet, a po chvilce je zase hodíme zpátky do oleje a doděláme. Hranolky tím budou o hodně křupavější.
:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P
vím jak se dělají :-D :-D :-D :-D :-\ :-\ :-\ :-\ ;-) ;-) ;-) ;-) :-) :-) :-) :-) :-D ;-) :-D ;-) :-D a tak proč tento recept píšete? :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$
proč píšete že jsou tyto hranolky na 2? :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
proč všichnipíšou že jsou ty hranolky na 2?
jak tak vidim tak tady vsichni jen pindaji a vedi velky hnedy. hranolky se musi nejdrive predsmazit, zhruba 3minuty, nechat vychladnout a zamrazit. pak podle potreby dosmazit :-$
Tak že jsou hranolky z brambor ví snad opravdu skoro každý. Ovšem mám spoustu přátel, kteří si je připravit neumí - myslet si o tom můžeme každý, co chceme. Každopádně já tento recept považuji za užitečný, ony i brambory se nemusí uvařit (usmažit) správně - do měkka... Žádný učený z nebe nespadl.
vůbec nechápu hranolky snad umí každý i moje 3 letá dcera ví že hranolky jsou z brambor to necápu? :-)
jeste pred smazenim je dobre hranolky kratce povarit ve vode nebo promyt horkou vodou a samozrejme dat poradne okapat! 8-)
A já si myslel, že mě nemůže už nic překvapit... recept na hranolky... kdyby alespoň byly z kedlubny nebo tak něco :-D :-))
Mě se tento recept moc líbí jsem něco mezi začátečníkem takže se moc těším až ho vyzkouším a jaký ohlas bude doma a jak bude chutnat :-) ;-)
Myslím, že je dobře, že si někdo udělal čas a ten recept tady dal. Mnohé mladé kuchařinky totiž netuší, že hranolky se dají udělat i normálních brambor a nejenom z pytlíku!
TY DEBILE DEJ TO VARIT A ZER 8-)
Čím dál více nabývám přesvědčení, že někteří návštěvníci těchto (a nejen těchto) stránek zde hledají místo receptů spíše možnost si rýpnout a někoho shodit. Proto přidávají místo věcného hodnocení receptu přihlouplé komentáře Pokud sem totiž někdo vloží recept třeba na hranolky, je tento recept logicky zcela jednoduchý stejně jako jejich příprava :-D Proč by ale takový recept - postup zde neměl být? V kuchařských knihách ho také často najdeme a nikdo se nad tím nepozastavuje :-D I takováto pro někoho banální rada - postup může být pro začínající kuchařinky přínosem (zatímco druhý to bere jako zbytečnost). Tak více tolerance a raději přidat nějaký další receptík ;-) . Marie:-)))
ty hranolky jsou dobry 8-)
Recept na hranolky je fakt "těžký" proč to sem vůbec dáváte :-\ Jestli jste nepochopili "biqqi-smajlik" to myslel ironicky ;-) :-D
Paní Simčo a pane Svišti pan Smajlik to myslel ironicky :-) Ale to asi bylo těžké pochopit :-)
UVO, UVO. Pokud z toho máš velkou hlavu, tak jdi na oběd do restaurace a nepřibližuj se k plotně(sporáku). Můžeš tomu sporáku jen ublížit!
DDDD
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D extra debata na tema hranolky. musim se smat hlupakum
:-)
Co je na tom nepochopitelné? Je to úplně jednoduché a popsané naprosto srozumitelně!!! Takhle se hranolky prostě dělají. Chce to nehledat v tom vědu, vzít si k ruce pár brambor a postupovat podle receptu.Nic víc, nic míň. Dají se smažit v oleji nebo na plechu bez tuku .Hezký den.
Smajlíku, ač nejsem autorka, nechápu Z ČEHO máš hlavu jak pátrací balón. Popis zde v receptu je jasný, stručný, výstižný.... V diskuzi je plno připomínek, návrhů a úprav, ale za ty autorka FAKT nemůže.....
Paní autorko, věřím že by to mohlo být skvělé ale asi nikdy to nezjistím. Mám s toho totiž hlavu jako pátrací balón. Vůbec to nechápu! Je to strašně nepochopitelný! :-(
tak ja fakt nevim, smazit je jednou, jak je to tu napsane, smazit 2x, varit je, davat je do trouby, mam uz z toho takovouhle hlavu! :-(
tak já je před smažením uvařim ve vodě asi 3-4 minuty - bez soli, solim až na talíři - jsou pak křupavé a nenacucnou olej.
to umí i maly tidě hahahahahahahahahahhahahahahah :-D
V pořadu Kuchařská pohotovost odlehčovali omáčku Aioli nastrouhaným vařeným bramborem, to se mi zdá být dobrý nápad ;-)
Taky to můžete zkusit zkombinovat: majonéza, kečup, česnek, petrželka. Skvělé na ryby: je to inspirace z Nordsee (rakouské).
Chicco - u nás zase vede AIOLI - to je majonéza, ve které je rozmíchán rozetřený česnek a trošku soli.
Já žasnu,co se dá u náhodného receptu najít za poklad!Díky komentáři Jarky O. mě manžel div na rukou nenosil!Andaluzie!Výborné!
My máme rádi tzv. Andaluzii - majolka, kečup a křen.
U nás vede na celé čáře kysaná smetana osolená a s rozetřeným česnekem dle chuti a maličko pepře.Zkuste.:-)) PS
Zeptám se vás odborníků,nedokázal by jste mi někdo poradit s přípravou různých omáček nebo dochucovadel k hranolkám?
Veľmi dobré a chrumkavé hranolky docielite tak,že:oškrabete zemiaky, narežete ich na hranolky a dáte ich uvariť asi na 3-4 minúty do horúcej vody.hranolky sa tak dokonale odškrobia, vysušíte ich a prudko opečiete na oleji..rada: miešajte ich na panvici až keď sú z jednej strany opečené aby sa vám nezlámali..Sú veľmi chutné
Taky není špatné syrové brambory nakrájené na hranolky nejdříve propláchnout ve studené vodě a pak vysušit v utěrce a poté smažit, jsou zbavené škrobu a jsou výbornéé mňam
Moje babicka brambory nejdrive dala na plech do trouby a pak teprve osmazila. Byli vzdycky krasne krupave.
Jani, se zdravou výživou či redukční dietou mají opravdu velmi málo společného , ale dle vlastní zkušenosti z návštěv v Belgii (jedí je tam snad ke všemu) - nejsou "chuťově" o nic mastnější než ty jednou smažené a jsou skutečně pevnější a křupavější
Mám takový dojem,že takto připravují hranolky v restauracích....
Ano,také jsem to někde četla či slyšela.Nemám vyzkoušeno,nevím jestli nejsou moc mastné.Chce to vyzkoušet.
Finta od kamaráda z Belgie, odkud prý klasické hranolky (přes všechny názvy) skutečně pocházejí. - smaží je dvakrát, aby byly zvláště křupavé - nejdřív tak, aby byly "hotové", poté nechá na sítu s ubrouskem, a před podáváním znova krátce prosmaží.Má to i tu výhodu, že je možné je předpřipravit a potom už jen chvilku prosmažit - podle stavu ostatního jídla, aby byly skutečně čerstvé, horké a křupavé(zastánci zdravé výživy, nebijte mě )
Tak vcera jsem delala poprve v zivote hranolky sama:-) Vzpominam si, ze jsem je kdysi mamince vzdycky susila v uterce. No musim rict, ze byly teda SUPER! Diky,ze jste mi pripomneli, jak se delaji, dobu uz jsem odhadla, krasne mi zlatovely, byly krupave, no proste mnam mnam:-)
Nojo, ale jak dlouho se to ma smazit? Nebo jak mi to uz zacne zlatovet, tak vytahnout? Mam strach, at jsou prosmazene, ale taky krupave....
Aby hranolky byly křupavé, po nakrájení je na chvíli zabalte do čisté utěrky (odsaje vodu) a v žádném případě nesolte před úplným dosmažením.
Ako dosiahnem, aby boli hranolky super chcumkavé, ako tie mrazené?
Hranolky su super,mam ich rad a prave ich jem.Nikdy si ich nekupujem v obchode ale robim si ich sam.Najlepsie su s vyprazanym syrom,volskym okom alebo ked ich posipem vegetou.JE TO SUPER
Musím uznat, že kupované hranolky nejsou dobré. Takže je dělám po svém: oloupané brambory, které podélně rozkrojím na 4 díly (měsíčky) nechám projít varem - cca 3-5minut, scedím z nich vodu a nechám je chvíli vychladnout (vyjde z nich ještě pára). Pak rozpálím na pánvi olej a smažím je. Jsou moc dobré a nedá to takovou práci. Zkuste, uvidíte.
kupovaný hranolky jsou pěkně nechutný - tak mě to nebaví škrábat, ale lepší než ty blafy...
Milouš mi připadá na muže,oloupala by snad měla být žena ne?V každém případě,když tě vařit nebaví,nebo máš dost peněz tak se na tyto stránky ani nedívej.Je to ztráta času.
já než bych je oloupala a nakrájela tak si je radši koupím.....
Což sůl, hranolky si můžeš osolit až na talíři...:o))Ale já ty nakrájené hranolky z brambor ještě šupnu do vody a necháme je asi 15 min. odmáčet, odplaví se škrob :o)). A potom je zabalím do utěrky a utřu do sucha a pak hurá smažit :o))
Hranolky jsou supr, ale co sůl?