• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 95 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g žlutý hrách loupaný
    • 70
      g jáhly (proso)
    • 530
      ml voda
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou.
2
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 180 ml nové vody, přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Nasypat jáhly do vařicí vody, průběžně sbírat z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Jáhly vařit mírným varem 20 minut. Konec varu je vymizení bublání u dna. Vyklepat vodu z pokličky. Uvařené jáhly nechat odstát 20 minut. Vyklepat vodu z pokličky. Odstáté jáhly nakypřit vidličkou.
3
Namočený hrách 1-2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny. Nasypat ho do hrnce s 350 ml studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu z hladiny. Přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Vařit mírným ohřevem 20 minut. Uvařený hrách rozdrtit šťouchadlem na brambory. Dále zjemnit kovovým tyčovým mixérem na kucmoch. Výsledná jemnost je daná délkou doby mixování. Lze poznat při vytažení míxéru nad hladinu.
4
Nakypřené jáhly přesypat do mísy 1-1,2 l na jednu stranu. Na druhou stranu nalít uvařený kucmoch.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: fava, pease porridge, peas pudding. Odlitím požadovaného množství vody z vařeného hrachu lze vytvořit hustší kucmoch. Ten je vhodnější přemístit z hrnce lžicí. Rychle tuhne. Vhodné jáhly pro vaření na zrno jsou tvrdší, lze je poznat podle barvy a malého množství prachu při vyprání (pouze špinavá voda). Měkčí jáhly mají hodně prachu po vyprání, snadno se rozváří na kaši. Při vaření na zrno jsou mazlavé.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Mixování Dietní Vegetariáni Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jáhly Sůl Voda Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Panenka Mňam s bramborovými dukátky

Panenka Mňam s bramborovými dukátky

Pařížské rohlíčky od Dáši

Pařížské rohlíčky od Dáši

Avokádový krém

Avokádový krém

Rychlé chuťovky nejen ke kávě

Rychlé chuťovky nejen ke kávě

Zeleninové těstoviny - bezmasé

Zeleninové těstoviny - bezmasé

Fazolový guláš pro vegany

Fazolový guláš pro vegany

Těstoviny s rajčaty

Těstoviny s rajčaty

Beránek ze šlehačky

Beránek ze šlehačky

Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec

Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec

Doporučujeme

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Indické zeleninové karí
Indické zeleninové karí
19
Cizrnová polévka se žampiony
Cizrnová polévka se…
18
Gratinované brambory (nejen) se špenátem
Gratinované brambory …
13
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou foccaciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se vyplatí, odměnou vám bude opravdová lahůdka
Jak snadno usušit švestky v troubě? Trpělivost se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
AHA.cz Brodská sbalila kufry: Životní kapitola končí

Brodská sbalila kufry: Životní kapitola končí

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Bylinky podle horoskopu: Které rostliny prospívají vašemu znamení?

Blesk pro ženy Když leoparda střídá kráva: Zvířecí vzory jako megahit podzimu!

Když leoparda střídá kráva: Zvířecí vzory jako megahit podzimu!

Ženy.cz Toxická útěcha: Co neříkat kamarádce, když se vám svěřuje

Toxická útěcha: Co neříkat kamarádce, když se vám svěřuje

Blesk.cz Hvězda Ulice Filip Rajmont: Výčet jeho slavných milenců! A proč měl pifku na Kluse?

Hvězda Ulice Filip Rajmont: Výčet jeho slavných milenců! A proč měl pifku na Kluse?

SportRevue.cz FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy Co se děje po smrti? 7 věcí, které jste o reinkarnaci možná nevěděli

Co se děje po smrti? 7 věcí, které jste o reinkarnaci možná nevěděli

Další doporučené recepty:

Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Hrachová, čočková, fazolová se slaninou…
Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Hrachové pulmentum naruby, základní…
Hrachovka s česnekem
Hrachovka s česnekem
Hranolky
Hranolky
Hranolky na chilli
Hranolky na chilli
Hranolky se sýrem
Hranolky se sýrem
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact