Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou.
2
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 180 ml nové vody, přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Nasypat jáhly do vařicí vody, průběžně sbírat z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Jáhly vařit mírným varem 20 minut. Konec varu je vymizení bublání u dna. Vyklepat vodu z pokličky. Uvařené jáhly nechat odstát 20 minut. Vyklepat vodu z pokličky. Odstáté jáhly nakypřit vidličkou.
3
Namočený hrách 1-2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny. Nasypat ho do hrnce s 350 ml studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu z hladiny. Přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Vařit mírným ohřevem 20 minut. Uvařený hrách rozdrtit šťouchadlem na brambory. Dále zjemnit kovovým tyčovým mixérem na kucmoch. Výsledná jemnost je daná délkou doby mixování. Lze poznat při vytažení míxéru nad hladinu.
4
Nakypřené jáhly přesypat do mísy 1-1,2 l na jednu stranu. Na druhou stranu nalít uvařený kucmoch.
5
Poznámka autora receptu: Název: fava. Odlitím požadovaného množství vody z vařeného hrachu lze vytvořit hustší kucmoch. Ten je vhodnější přemístit z hrnce lžicí. Rychle tuhne. Vhodné jáhly pro vaření na zrno jsou tvrdší, lze je poznat podle barvy a malého množství prachu při vyprání (pouze špinavá voda). Měkčí jáhly mají hodně prachu po vyprání, snadno se rozváří na kaši. Při vaření na zrno jsou mazlavé.