• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 95 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g žlutý hrách loupaný
    • 70
      g jáhly (proso)
    • 530
      ml voda
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou.
2
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 180 ml nové vody, přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Nasypat jáhly do vařicí vody, průběžně sbírat z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Jáhly vařit mírným varem 20 minut. Konec varu je vymizení bublání u dna. Vyklepat vodu z pokličky. Uvařené jáhly nechat odstát 20 minut. Vyklepat vodu z pokličky. Odstáté jáhly nakypřit vidličkou.
3
Namočený hrách 1-2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny. Nasypat ho do hrnce s 350 ml studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu z hladiny. Přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Vařit mírným ohřevem 20 minut. Uvařený hrách rozdrtit šťouchadlem na brambory. Dále zjemnit kovovým tyčovým mixérem na kucmoch. Výsledná jemnost je daná délkou doby mixování. Lze poznat při vytažení míxéru nad hladinu.
4
Nakypřené jáhly přesypat do mísy 1-1,2 l na jednu stranu. Na druhou stranu nalít uvařený kucmoch.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: fava, pease porridge, peas pudding. Odlitím požadovaného množství vody z vařeného hrachu lze vytvořit hustší kucmoch. Ten je vhodnější přemístit z hrnce lžicí. Rychle tuhne. Vhodné jáhly pro vaření na zrno jsou tvrdší, lze je poznat podle barvy a malého množství prachu při vyprání (pouze špinavá voda). Měkčí jáhly mají hodně prachu po vyprání, snadno se rozváří na kaši. Při vaření na zrno jsou mazlavé.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Mixování Dietní Vegetariáni Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jáhly Sůl Voda Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlé perníčky

Rychlé perníčky

Salát Caesar

Salát Caesar

Óbr dort - číslice

Óbr dort - číslice

Vynikající vánoční štola

Vynikající vánoční štola

Kuře ,,MACO“

Kuře ,,MACO“

Špecle se slaninou a žampiony

Špecle se slaninou a žampiony

Jogurtovo-jablečná bábovka

Jogurtovo-jablečná bábovka

Uzený vývar

Uzený vývar

Sernik neboli tvarohový dort od Jirky Babici

Sernik neboli tvarohový dort od Jirky…

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

151
Máslové řízky
Máslové řízky
134
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
76
Dýňová tortila
Dýňová tortila
23
Rybízový koláč s tvarohem I.
Rybízový koláč s…
12
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie

Zajímavé články

Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k snídani, ovšem s jednou dost neobvyklou přísadou
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k…
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně…
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
AHA.cz Těžké chvíle Miroslava Etzlera: Děkujeme za všechnu lásku, loučí se

Těžké chvíle Miroslava Etzlera: Děkujeme za všechnu lásku, loučí se

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Úpletové šaty: Takhle budou slušet boubelkám i zralým ženám!

Úpletové šaty: Takhle budou slušet boubelkám i zralým ženám!

Ženy.cz Zimní dovolená na Katschbergu – rakouský ráj na dosah z Česka

Zimní dovolená na Katschbergu – rakouský ráj na dosah z Česka

Blesk.cz Tereza Ramba na premiéře: Zapomněla šaty i podprsenku!

Tereza Ramba na premiéře: Zapomněla šaty i podprsenku!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Hrátky s kovbojem! Koho čeká sexuální rodeo?

Nový díl Eroskopu: Hrátky s kovbojem! Koho čeká sexuální rodeo?

Další doporučené recepty:

Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Hrachová, čočková, fazolová se slaninou…
Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Hrachové pulmentum naruby, základní…
Hrachovka s česnekem
Hrachovka s česnekem
Hranolky
Hranolky
Hranolky na chilli
Hranolky na chilli
Hranolky se sýrem
Hranolky se sýrem
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact