• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 95 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g žlutý hrách loupaný
    • 70
      g jáhly (proso)
    • 530
      ml voda
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou.
2
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 180 ml nové vody, přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Nasypat jáhly do vařicí vody, průběžně sbírat z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Jáhly vařit mírným varem 20 minut. Konec varu je vymizení bublání u dna. Vyklepat vodu z pokličky. Uvařené jáhly nechat odstát 20 minut. Vyklepat vodu z pokličky. Odstáté jáhly nakypřit vidličkou.
3
Namočený hrách 1-2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny. Nasypat ho do hrnce s 350 ml studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu z hladiny. Přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Vařit mírným ohřevem 20 minut. Uvařený hrách rozdrtit šťouchadlem na brambory. Dále zjemnit kovovým tyčovým mixérem na kucmoch. Výsledná jemnost je daná délkou doby mixování. Lze poznat při vytažení míxéru nad hladinu.
4
Nakypřené jáhly přesypat do mísy 1-1,2 l na jednu stranu. Na druhou stranu nalít uvařený kucmoch.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: fava, pease porridge, peas pudding. Odlitím požadovaného množství vody z vařeného hrachu lze vytvořit hustší kucmoch. Ten je vhodnější přemístit z hrnce lžicí. Rychle tuhne. Vhodné jáhly pro vaření na zrno jsou tvrdší, lze je poznat podle barvy a malého množství prachu při vyprání (pouze špinavá voda). Měkčí jáhly mají hodně prachu po vyprání, snadno se rozváří na kaši. Při vaření na zrno jsou mazlavé.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Mixování Dietní Vegetariáni Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jáhly Sůl Voda Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka s rajčetem

Pomazánka s rajčetem

Ovocno-tvarohový koláč

Ovocno-tvarohový koláč

Polévka z jarních cibulek

Polévka z jarních cibulek

Pizza chléb po našem

Pizza chléb po našem

Dýně z pánve

Dýně z pánve

Koláč s tvarohem a jablky

Koláč s tvarohem a jablky

Plněné máslové sušenky

Plněné máslové sušenky

Zeleninový salát s cottage sýrem

Zeleninový salát s cottage sýrem

Jednoduchá francouzská kaše

Jednoduchá francouzská kaše

Doporučujeme

30 minut
Kořeněná rýže s tuňákem

Kořeněná rýže s tuňákem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

143
Zeleninový salát s kuřecím masem, krutony a česnekovou zálivkou
Zeleninový salát s…
62
Rýžový nákyp s meruňkami
Rýžový nákyp s meruňkami
59
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
43
Smažené čínské nudle s kuřecím masem
Smažené čínské nudle s…
33
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
AHA.cz Definitivní konec? Mareš bez Moniky mluví o životní změně

Definitivní konec? Mareš bez Moniky mluví o životní změně

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Denní horoskop na úterý 26. 8. 2025: Kdo se dočká dobrých zpráv a koho čekají napjaté vztahy?

Denní horoskop na úterý 26. 8. 2025: Kdo se dočká dobrých zpráv a koho čekají napjaté vztahy?

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Princ ve výslužbě Jan Čenský: Poprvé jako model! Spolu s Kopečným a Vernerem

Princ ve výslužbě Jan Čenský: Poprvé jako model! Spolu s Kopečným a Vernerem

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Další doporučené recepty:

Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Hrachová, čočková, fazolová se slaninou…
Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Hrachové pulmentum naruby, základní…
Hrachovka s česnekem
Hrachovka s česnekem
Hranolky
Hranolky
Hranolky na chilli
Hranolky na chilli
Hranolky se sýrem
Hranolky se sýrem
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact