• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 95 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 150
      g žlutý hrách loupaný
    • 70
      g jáhly (proso)
    • 530
      ml voda
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou.
2
Jáhly vyprat 3-4x v čisté vodě, ve sklenici se šroubovacím víčkem, pak scedit přes sítko. V hrnci se silnostěnným dnem ohřát 180 ml nové vody, přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Nasypat jáhly do vařicí vody, průběžně sbírat z hladiny pěnu (způsobuje hořkou chuť). Jáhly vařit mírným varem 20 minut. Konec varu je vymizení bublání u dna. Vyklepat vodu z pokličky. Uvařené jáhly nechat odstát 20 minut. Vyklepat vodu z pokličky. Odstáté jáhly nakypřit vidličkou.
3
Namočený hrách 1-2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny. Nasypat ho do hrnce s 350 ml studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu z hladiny. Přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Vařit mírným ohřevem 20 minut. Uvařený hrách rozdrtit šťouchadlem na brambory. Dále zjemnit kovovým tyčovým mixérem na kucmoch. Výsledná jemnost je daná délkou doby mixování. Lze poznat při vytažení míxéru nad hladinu.
4
Nakypřené jáhly přesypat do mísy 1-1,2 l na jednu stranu. Na druhou stranu nalít uvařený kucmoch.
5
Poznámka autora receptu: Názvy: fava, pease porridge, peas pudding. Odlitím požadovaného množství vody z vařeného hrachu lze vytvořit hustší kucmoch. Ten je vhodnější přemístit z hrnce lžicí. Rychle tuhne. Vhodné jáhly pro vaření na zrno jsou tvrdší, lze je poznat podle barvy a malého množství prachu při vyprání (pouze špinavá voda). Měkčí jáhly mají hodně prachu po vyprání, snadno se rozváří na kaši. Při vaření na zrno jsou mazlavé.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Hrachové pulmentum naruby, základní recept

Hrachové pulmentum naruby, základní…

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Mixování Dietní Vegetariáni Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jáhly Sůl Voda Žlutý hrách
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cibulová pomazánka

Cibulová pomazánka

Dýňový prívarok

Dýňový prívarok

Jahodový dort s myškami

Jahodový dort s myškami

Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

Francouzské palačinky

Francouzské palačinky

Potahovací hmota

Potahovací hmota

Bryndzová pomazánka II.

Bryndzová pomazánka II.

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

Medová žebra

Medová žebra

Doporučujeme

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

51
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
30
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
25
Vepřové výpečky se zelím
Vepřové výpečky se zelím
25
Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku
Pečený květák s křupavou…
21
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …

Zajímavé články

7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
AHA.cz Bagárová sklidila posměch! Zpěvačka pobavila starou fotkou

Bagárová sklidila posměch! Zpěvačka pobavila starou fotkou

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Ženy.cz Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Blesk.cz Seriálová hvězda Veronika Gajerová (62): Soud kvůli insolvenci!

Seriálová hvězda Veronika Gajerová (62): Soud kvůli insolvenci!

SportRevue.cz FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Další doporučené recepty:

Hrachová, čočková, fazolová se slaninou - polévka
Hrachová, čočková, fazolová se slaninou…
Hrachové pulmentum naruby, základní recept
Hrachové pulmentum naruby, základní…
Hrachovka s česnekem
Hrachovka s česnekem
Hranolky
Hranolky
Hranolky na chilli
Hranolky na chilli
Hranolky se sýrem
Hranolky se sýrem
  • Recepty.cz
  • Hrachový kucmoch s jáhlami, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact