lžíce
oves
milku (nebo deci smetany či mléka na zjemnění polévky)
2
lžíce
citronová šťáva
Bramborové krutonky
5
ks
brambory
sůl
pepř mletý
majoránka
1
špetka
pálivá paprika
2
lžíce
olivový olej
Postup přípravy receptu
1
Předem namočený hrách propláchenme a dáme vařit do 1 litru neosolené vody. Mírně okořeníme majoránkou. Až je hrách téměř měkký, vodu osolíme a jemně opepříme. Hrách dovaříme až je měkký.
2
Mezitím připravíme bramborové krutonky: brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vhodíme na něj bramborové kostičky. Osolíme, opepříme a okořeníme a smažíme dokřupava.
3
Uvařenou hrachovovu polévku dáme do mixéru, přidáme česnek, 2 lžíce Oves milku (či přilijeme trošku mléka či smetany) a citronovu šťávu. Umixujeme.
4
Z hotových bramborových krutonků odebereme jednu polovinu a přidáme do umxovaného hrachového krému. Ještě jednou krátce promixujeme. Podle chuti dosolíme, dopepříme či dokyselíme citronovou šťávou. Jednotlivé porce v mističkách zdobíme zbylými pečenými brambrovými krutonky.