Jednoduchá, ale chutná polévka, se dříve servírovala na Štědrý den. Později však bohužel upadla tak trochu v zapomnění, což je škoda. Nejlepší je servírovaná s opečenými kostičkami chleba nebo housky.
Den předem přebereme hrách, několikrát ho propláchneme studenou vodou, pak ho zalijeme čistou vodou a necháme v teple do dalšího dne. Ve velkém hrnci zpěníme na rozpuštěném sádle nadrobno nakrájený špek a cibuli, přidáme scezený hrách a vše krátce opečeme. Pak základ zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme kmín a vaříme za občasného zamíchání, až hrách změkne, podle potřeby přiléváme vývar nebo vodu.
Pak základ polévky trochu rozmixujeme, případně část hrachu propasírujeme přes síto. Polévku dochutíme česnekem rozetřeným se solí, majoránkou a muškátovým oříškem.