Umlít kroupy ve šrotovníku, nebo je utlouct v hmoždíři. Lze umlít do zásoby. Krupici namočit ve vodě 2,5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem.
2
Hrách 2x vyprat ve vodě (poprvé sypat hrách do vody proti slepení), sbírat pěnu z hladiny. Pak ho nasypat do hrnce s 350 ml vroucí osolené vody, přivést k varu. Sbírat pěnu z hladiny a vařit 20 minut.
Rozmíchat namočenou krupici ve sklenici tenkým držátkem lžíce. Slít vodu přes sítko. Krupici dát do studené vody 360 ml, ohřát silným ohřevem, solit po začátku varu. Vařit velmi mírným varem 15 minut (proti připalování). Krupice je dost slepená, bublá již od začátku varu podle intenzity ohřevu. Občas míchat. Konec varu je "jezírko" vody na hladině.
4
Uvařený hrách přesypat do mísy 1-1,2 l na jednu stranu. Na druhou stranu nalít uvařenou krupici. Je možné omastit hrách 1/2 lžící olivového oleje.
5
Poznámka autora receptu: Tento poměr potravin je vhodnější pro vyšší příjem bílkoviny. Lze také kombinovat se zeleným hrachem, zelenou čočkou, fazolemi.