Žlutý hrách namočit na 4,5-12 hodin do 0,35 l sklenice se šroubovacím víčkem s vodou.
2
Namočený hrách 2x vyprat v nové vodě, sebrat pěnu z hladiny. Nasypat jej do hrnce s 400 ml studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu z hladiny. Přidat 1/2 lžičky soli po začátku varu. Vařit mírným varem 20 minut. Po slití vody rozdrtit uvařený hrách šťouchadlem na brambory. Nebo koncem válečku průměru 4 cm.
Smíchat s jogurtem, tahini. Dále zjemnit tyčovým mixérem na kucmoch. Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná. Lze dochutit citronovou šťávou.
4
Poznámka autora receptu Lze jíst lžičkou, nebo kousky žitné placky, chlebem. Řecká fava je s vodou a olivovým olejem. Pravý hummus je s cizrnou, tahini a olejem. Jednotlivé složky je možné kombinovat podle stravitelnosti. Proto jsem použila hrách. Lze použít kokosový krém místo jogurtu.