hrst
bylinky
a zelené lístky případně klíčky k podávání
200
ml
smetana 12%
sladká
Na houstičky
1
lžička
sůl
500
g
hladká mouka
125
ml
mléko
1
balíček
sušené droždí
1
lžíce
mák
na posypání
1
lžíce
olej
Postup přípravy receptu
1
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl.
2
Povařený hrách rozmixujte a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá, a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami.
Na housky prosejte mouku do mísy a promíchejte s droždím. Osolte, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté je nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.
4
Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru housky. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřené vodou a posypané pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Mr. Salmon
|27. 2. 2017 17:01
Je třeba také rozlišit mozek od hovna, který ve Vašem případě splynul v jedno. Hrách sušený a hrášek konzervovaný, je KUPODIVU jedna a tatáž plodina. Takže Vaše super rozlišení luštěnina vs, zelenina je akorát k smíchu. Pokud můžete, smažte svůj trapný komentář, jste k smíchu. Děkuji.
Vyzkoušela jsem a polévka nemá chybu :-) Sice jsem namísto hrachu sušeného použila Bonduelle v plechovce, ale to nic nemění na tom, že recept je skvělý a polévka chutná. Děkuji autorovi 8-)
Upraveno, díky. Tady je problém v tom, že v okně editace (které v tomto případě Vy nevidíte), je uveden ještě čas pečení, ale ten se na webu nezobrazuje.
Rekla bych, ze jde o mylne oznaceni. Ono uvarit hrachovou polevku a upect housticky za 20 minut by nezvladla ani hoooooodne zkusena kucharka :-S :-D. Take oznacei receptu jako snadne trosku skripe... :-)
Já jen nechápu, proč se jako doba vaření neuvádí opravdu celková doba přípravy, tj. od zapnutí vařiče, či trouby nebo krájení zeleniny až po finální pokrm. Pak se jakožto ne moc zkušená kuchařka divím, že místo 30 minut vařím 2 hodiny :-S
Anonymous
|30. 4. 2011 13:26
a co do ingredienci HRACHOVE polevky doplnit HRACH?