Hrachová polévka patří ke starým českým klasikám - je vydatná a přitom chutná. Dříve se servírovala při štědrovečerní večeři a někteří lidé jí před rybí polévkou dávají přednost i dnes. Nejlépe chutná s osmaženými kousky slaniny, případně se k ní hodí i chlebové krutony.
Hrách si propereme a necháme přes noc namočený ve vodě. Přidáme zeleninu a necháme vařit do měkka. Do hladka rozmixujeme, nalijeme znovu do hrnce, ochutíme masoxem, solí a chvilku povaříme. Polévku zahustíme jíškou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Daniel
|24. 12. 2016 13:44
Jak tam někdo může dát Masox fůj takovej hnus, to do toho receptu nemůžete dát zeleninový vývar? :-$
Daniel
|24. 12. 2016 13:32
Masox?? Fuj to bych zvracel... to neumíte udělat zeleninový vývar? Tohle je recept pro chemiky. :-$
Kiksfix
|18. 10. 2016 12:24
Neuvěříte tomu, ale je výborná i jen tak rozvařit hrách, osolit, opepřit, majoránka a česnek. Adsolutně bez tuku, mouky a budete žít déle.
Helena
|23. 12. 2015 07:05
Já nepřidávám zeleninu žádnou, rozmixuji, přidám sádlo, pepř, česnek a hlavně nakonec majoránku. Sůl opatrně každý jak je zvyklý solit. Dobrou chuť všem. :-(
kamilio
|8. 12. 2015 12:05
Jen malá připomínka. Je dobré si udělat zeleninový vývar (masox nee!) a aby se chuť nepřebila zeleninou, tak nakonec před zahuštění dolévat vařící vodou, až bude chuť OK. Vložky různé krutonky, slaninka, vše dle libosti. :-)
pavel
|3. 11. 2014 10:10
Linek ty jsi fakt Bobka než něco napíšeš tak si to přečti a pak poustruj :-D :-D :-D
Linda
|7. 10. 2014 12:20
Fuj, hledám recept na domácí hrachovku a vyjede mi toto. To myslíte vážně? Jíška? Masox? Mražená zelenina? To fakt jíte? nedivím se že je půlka národa nezdravá a tlustá.
Foxik
|27. 12. 2013 22:10
prosím kolik se tam dává té vody?
kohy
|20. 5. 2013 12:32
Co to je za poblión?? Mražáková zelenina a masox.. to už by rovnou ten recept mohl vypadat takto: 1x polívku v sáčku :-)))
Radical
|30. 12. 2012 16:35
kuwa.. myslel jsem samozřejmě při menším poměru.. :-) prostě čím míň zeleniny, tím víc hrachová chuť :-)
Radical
|30. 12. 2012 16:34
IMHO doporučuju nedávat tam moc té zeleniny.. ten poměr by měl být (minimálně) 1:2 ve prospěch hrachu, protože při větším poměru přeráží chuť zeleniny ten hrách a nezachráníte to ničím :-)))
Janka
|30. 5. 2012 14:21
kdo chce najít další skvělé recepty, nech si klikne na www.superrecepy.cz . Doporučiji tuhle stránku.
...anglickou slaninu je lepší nejdřív osmažit a pak přidat do polévky ;-) :-P .
Anonymous
|4. 4. 2011 13:29
no ta hrachovka byla tak dobra ze sem z ni prdel ;D
Robin
|22. 12. 2010 12:35
Vynikající, jen nemixuji, ale proženu to vše mlýnkem na maso, je to lepší s kousky hrachu a když na cibuli a česneku osmažím kolečka nebo půlkolečka párku a zavařím do polévky tak nemá chybu. :-\
Hana Jančálková
|6. 5. 2010 10:09
tak to vypada dobře..zkusím:-) díky za typ..
petra tvaruzkova
|4. 2. 2009 15:28
polevka je vyborna, jen ji musi clovek dobre dochutit. Ja jsem si nastrouhala mrkev celer petrzel a cesnek, osmazila a pridala do rozmixovane polevky. mrazenou zeleninu tam nedavam. Na konec asi 100ml mleka a polevka je jemna a vyborna,dekuji za recept
Kuchařka on-line
|9. 2. 2008 16:31
Komentáře sice schvalujeme, ale needitujeme. Za obsah svého příspěvku si zodpovídá sám pisatel. Mmch a jak vám chutnala tato hrachová polévka, máte nějaký tip na vylepšení?
Manik
|9. 2. 2008 16:18
Jen prosim kdyz uz to prohlizite a zobrazujete az po schvaleni tak jak tam muzete nechat neco jako slyna?
anka ch
|9. 5. 2007 20:56
:-)) tak.... a ide sa variť.....mňam
Jana Tomčíková
|7. 12. 2006 10:46
Hrachovka je moje oblíbená polévka, pužívám půlený hrách a jíme ji s osmaženými kostičkami chleba nebo rohlíku.
englicka marketa
|7. 12. 2006 09:25
hrachovku jsem neměla ani nepamatuju:o))chytla mě slyna a jak to tak vypadá asi bude dnes k večeři:o))díky za tip.