Hrášková polévka je svěží, báječně zasytí a skvěle chutná i za studena. K úplné dokonalosti dopomohou křupavé krutonky. Tuto famózní polévku podle Radka Davida máte uvařenou za 5 minut.
V kastrolu zpěňte na másle cibuli nakrájenou na kostičky. Nakrájejte zelenou část z pórku a nechte ho lehce zpěnit. Z česneku vyndejte klíček, nakrájejte ho napůl a nechte v pánvi provonět.
Vše zalijte zeleninovým vývarem, osolte ho a provařte další 2 minuty. Odeberte si trochu hrášku stranou a zbytek přidejte do kastrolu a vařte maximálně 4 minuty, aby zůstal zelený a svěží.
Poté zeleninu s vývarem rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.
4
Dosolte, opepřete a přidejte celý hrášek, který jste si dali stranou. A čím polévku doladit? Třeba česnekovými krutony a stébly pažitky.
Tip: Pokud chcete polévku podávat později, dejte ji do vody s ledem, aby nezešedla a měla krásnou barvu.