• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Hrachová kaše
Napište svůj komentář k receptu

Hrachová kaše

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 100
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hrachová kaše
Hrachová kaše
Hrachová kaše
Hrachová kaše
Hrachová kaše
Hrachová kaše
4fotografie
Nahrát fotku
 

Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm, který patřil k rychlým a levným jídlům, na něž ovšem naši předkové nedali dopustit. Dá se připravit jak ze zeleného, tak ze žlutého hrachu a hodí se k ní zejména uzené maso, párek, vejce nebo kyselá okurka.

Hrachová kaše

Suroviny

4 porce
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • 2
      lžíce sádlo
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 0,25
      l mléko
    • 500
      g hrách
    • 1
      špetka majoránka

Postup přípravy receptu

1
Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnalý hrách vaříme ve vodě, ve které byl namočen. Vaření urychlíme v tlakovém hrnci.

RADA: Jak správně vařit luštěniny?

2
Na sádle zpěníme česnek a trochu mouky, zalijeme mlékem, povaříme, vmícháme prolisovaný hrách, ochutíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s masem, uzeninou, vejcem a zeleninovým salátem.

RADA: Jak rychle oloupat česnek? Mrkněte na VIDEO

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Holandská hrachová kaše

Holandská hrachová kaše

Hrachová kaše (moc dobrá)

Hrachová kaše (moc dobrá)

Jemná hrachová kaše

Jemná hrachová kaše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • nvjt6
    nvjt6 | 29. 1. 2017 20:04

    Nikdy nezklame! Moc dobré, už se těším až budu dělat znovu... :-)

  • Markéta | 23. 12. 2016 09:37

    Výborný nápad, jdu ho udělat, už se těším :) Hezké Vánoce!

  • chica | 14. 7. 2016 19:55

    K hrachové kaši vejce a salát? to by mě v životě nenapadlo, spíš teda kyselou okurku ;-) :-P

  • Petra | 10. 6. 2015 12:53

    Kaše dle tohoto receptu je opravdu výborná :-)

  • frak | 24. 1. 2015 12:46

    Já sice k hrachové kaši nepodávám salát, ale syrové kyselé zelí k té kaši a uzenině musí být.

  • marianko | 2. 12. 2014 08:25

    ja milujem hrach ci uz kasu alebo polievocku a viem ze aj tento recept mi bude vyhovovat nuz a kysla uhorcicka patri k tomu

  • KolokKlokt | 23. 10. 2014 22:34

    A jen Slovaka.... ze to nemuze fungovat. Ty KAŠPARE :-D

  • Noname | 16. 10. 2014 22:17

    To moze napadnut len pepika aby podaval ku kasi salat :)

  • jana | 2. 9. 2014 06:29

    Hrachovou kaši vařím jednou za rok vždy se na ni těším Hrachova kaše mnam! :-D :'( §

  • Petr | 22. 6. 2014 09:57

    Ahoj, super recept, díky. Doplnil jsem 1/2 dcl smetany. PECKA !!!

  • Honza | 16. 5. 2014 12:36

    podle mě se v dnešní době nic nemusí namáčet žádné luštěniny....třeba takovou čočku jsme vždycky namáčeli za komanču , ale dneska hned vařím...nevím co to je za odrůdy:))

  • Mila | 6. 5. 2014 11:24

    já vařím fazole i hrách v papiňáku pořád

  • Blanka | 18. 3. 2014 01:09

    Pokud mate cerstvy hrach, tak ho nejdrive ususte, a pak delejte kasi. Jinak kase neni dobra.

  • jakna | 14. 3. 2014 12:22

    :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-S :-S :-S :-S

  • twiGGy4
    twiGGy4 | 14. 3. 2014 10:45

    Použila jsem žlutý půlený hrách, takže odpadla nutnost hrách předem namáčet. Vařila jsem v malém množství vody, abych nemusela zahuš'ťovat moukou. Jinak jsem zachovala všechny ingredience podle receptu, pravda asi v jiném poměru - by oko :-), ale bylo to moc dobrý. Příště zkusím variantu s brambory..

  • papiňák | 3. 1. 2014 02:11

    Predmočit na hodinku,do tlakoveho hrnce (moderniho) za 25min hotovo bez zahuštovani a mixovani.

  • mark | 22. 12. 2013 09:50

    to může být tím, že jste dlouho vařila majoránku. Já ji dávám do všech jídel až nakonec, když sedlouho vaří může zhořknout ;)

  • Qulee | 21. 12. 2013 13:46

    "tlakový hrnec ,,vybouchnul,," <:-) fakt jste prodejce? Uvěřil bych u tlakáčů 30 let starých, dnes to řekl bych nehrozí. Kdyby se už ucpala pajistka nahoře, vždy jsou další ochrany, jako třeba guma, která při přetlakování "vyleze" ven a obsah teče bokem... To se stát nemusí, pokud se u luštěnin dodrží množství vařené v tlakáči. Já dávám i s vodou max do půlky.

  • Mia | 26. 10. 2013 11:58

    V návodu u papiňáku je, že je nevhodné v něm vařit luštěniny!!!!

  • janička | 13. 8. 2013 08:36

    aby jsi si necvrkla ...

  • Moravák | 23. 7. 2013 11:44

    je to tak deset let co jsem maloval po takovem vybuchu O:-)

  • Ilona | 17. 7. 2013 12:30

    Do kaše jíšku nedávám, koření stejné, cibulka, párek, volské oko - mňam :-P Příště zusím s tou bramborovou kaší, dnes nebyla, brambory jsme včera dojedli a nebyli lidi, kterým se chtělo jet do krámu :-)

  • Daniel | 6. 7. 2013 11:12

    Já osobně hrách vůbec nenamáčím předem ... Úplně stačí ,když hrách v sítu projijete párkrát horkou vodou a můžete vařit ihned ... 8-)

  • Jana | 19. 6. 2013 10:54

    Po namočení bych vodu slila, luštěniny se namáčí, aby se z nich vyluhoval sacharid, který způsobuje nadýmání a také samozřejmě aby se urychlilo vaření. Určitě bych vodu pak slila :-)

  • Patrik | 20. 5. 2013 12:34

    Já prostě miluji hrachovou kaši mňam a dobrou cuť všem. :-P :-P ;-)

  • limajki | 8. 5. 2013 06:20

    Olej místo sádla ze zdravotních důvodů je špatně. Obráceně je to správně!! :-)

  • Berta | 19. 4. 2013 18:19

    No ale luštěniny jsou poddruh zeleniny, mě můžeš taky věřit, mám selskej rozum.

  • AAAAAAAAA | 5. 4. 2013 20:03

    VYČISTI SI TY HRNCE A PAK NĚCO VAŘ :-X :-X :-X

  • ivuška | 5. 4. 2013 10:36

    Čerstvý hrášek patří mezi zeleninu, stejně tak jako třeba zelený fazolky :-) mě můžeš věřit, mám ze zbožíznalství státnice ;-)

  • laik | 23. 3. 2013 09:21

    Hrášek není luštěnina? Asi to bude ovoce. :-D

  • janas | 15. 3. 2013 18:31

    Stačí hrách namočit přes noc a pak ve stejné vodě uvařit /nesolit!!!/.

  • janas | 15. 3. 2013 18:28

    Ale to pak není hrachová polévka /kaše/, ale hrášková a to je velký rozdíl. Hrášek není luštěnina.

  • Jana | 26. 2. 2013 10:36

    No nevím, ale hrachovou kaši jsem nikdy nezahušťovala. A z těch hrnců z fotek by mi asi nechutnalo..

  • kekule | 12. 12. 2012 17:48

    Vařit hrácvh v papiňáku může jen sebevrah. Slupky snadno ucpou ventilek a hrnec může vybuchnout! Viděl jsem následky a není to vůbec hezké.

  • Diana | 2. 12. 2012 14:14

    Ahoj Lubinek :) prodavam tlakove hrnce a tím pádem ti doporučuji nevařit jakékoliv luštěniny v tlak. hrnci. Hrnec se tím velice poškozuje a navíc znám i paní, které kvůli radě vařit luštěniny v tlak. hrnci zohavil obličej....tlakový hrnec ,,vybouchnul,, PROSÍM VŠECHNY NERIZKUJTE ANEVAŘTE LUŠTĚNINY V TLAKOVÝCH HRNCÍCH!!!! ;-)

  • venyss | 22. 9. 2012 21:36

    Nezahušťovala jsem ani nemixovala ani nic podobného,bylo to výborné,

  • exlaura | 6. 9. 2012 11:25

    Přesně tak :o) :-D

  • Markéta | 25. 4. 2012 13:35

    zahustila jsem tedy trochu jinak,( mouku jsem ronou zamichala do hrašku a pak pomixovala s mlekem) ale jinak výborné =) :-)

  • Eva | 19. 10. 2011 23:20

    z čerstvého hrášku je s tímto postupem (výjma zahušťování) hrachová polévka...ale taky moc výborná:)

  • ilona | 22. 6. 2011 10:51

    Dala by se kase udelat taky z cerstveho zeleneho hrasku? :-\

  • Ondrasek406
    Ondrasek406 | 15. 5. 2011 12:15

    Obravdu výborná hrachovka,,jednoduchá a rychlá, super

  • Ondrasek406
    Ondrasek406 | 15. 5. 2011 12:14

    Opravdu výborná hrachovka,jednoduchá, rychlá, super 8-)

  • Simča S.
    Simča S. | 10. 4. 2011 16:25

    Ochutila jsem i špetičkou tymiánu a podávala s párkem a okurkou. Měli jsme dobrý sobotní oběd.....

  • lubinek | 2. 3. 2011 22:03

    Ja som skusala varit hrach v tlakovom hrnci niekolko krat a vzdy sa mi ventil upchal šupkou z hrachu - prestal sycat. Vie mi niekto poradit, ako uvarit hrach v tlakaci bez problemov. Dakujem

  • frakomina | 1. 3. 2011 18:30

    Mě kaše zhořkla.Nevíte někdo čím to je?Není to česnekem?

  • Silvie | 26. 2. 2011 11:33

    Kaše měla velký úspěch, všem doporučuji. :-)

  • Milan | 17. 2. 2011 13:27

    Hrachová kaše , byla mým prvním jídlem po nástupu vojenské základni služby.Nikdy před tím jsem ji nejedl a třicet šest let po té se odhodlávám to zkusit znovu :-P

  • rafa | 20. 1. 2011 15:40

    je to dobry jak tvoje piča :-$

  • ana | 12. 11. 2010 06:25

    ;-) je to moc dobre

  • Ingrid Poslušná | 7. 1. 2009 12:26

    Skoušela jsem to dělat jako p.Jitka M.s bramborovou kaší a bylo moc dobré.

  • Štěpánka Kozelková | 18. 2. 2008 12:42

    Teď jsem dovařila. Dělala jsem to z předvařeného bílého hrachu, který se vaří jen 5 minut. Celá příprava trvala jen chvilku, uvařila jsem k tomu vajíčko na tvrdo a musím říct, že je to moc dobré. Dávám bodík.

  • Jitka Macháčková | 7. 2. 2008 22:42

    Přikláním se k názoru nastavit hrachovou kaši brambory. Já to dělám tak, že uvařím hrách zvlášť, rozmixuji ho, přidám všechno koření jak uvedeno v tomto předpise, vedle toho si vyrobím trochu klasické bramborové kaše a vmíchám ji do hrachovky - poměr tak třetina až polovina množství hrachovky, jak to trefím. Výsledek je nadýchaný a velice jedlý. Tak jsem naučila jíst moji rodinu hrachovou kaši. Předtím ji odmítali.

  • Anonym | 27. 12. 2007 11:30

    j e u žasna

  • Jitka | 27. 12. 2007 10:20

    Uzenou papriku koupíte v prodejnách koření - třeba "Koření od Sindibáda" v Brně

  • Simona | 25. 11. 2007 11:37

    Kaše je opravdu vynikající

  • Kveta Manasova | 28. 10. 2007 16:40

    Dekuji za pripomenuti ceske klasiky. Jsem Ceska zijici v Anglii a nebyla jsem si jista jak na to. Co ale urcite vim je, ze maminka nikdy nepridavala mleko a ja nikdy nepouzivam jisku. Hrach zhoustne sam o sobe, a pokud se obavate, ze ne, tak pridanim syrove brambory nakrajene na kousky do hrachu pred varenim svym prirodnim skrobem kasi zahusti. Rozhodne pouzivam olej misto sadla ze zdravotnich duvodu.

  • Anonym | 19. 9. 2007 17:32

    Namočený hrách vařím v nové vodě s cibulí a česnekem. (Cibuli po uvaření vyhodím). Když je měkký, přileju trošku mléka a nechám ještě asi 2 minutky povařit, pak ho umixuju - a hotovo, žádná jíška, žádná mouka, žádné sádlo. K hrachové kaši mi daleko líp pasuje kyselá okurčička, že bych k němu chroupala čerstvou papriku nebo hlávkový salát si moc představit nedovedu.

  • mina kubikova | 19. 9. 2007 07:47

    nemozem si pomoct, ale pride mi to velmi pracne.....ja skutocne ten hrach uvarim len vo vode...teda vo vo vode s dvoma kockami bujonu a po uvareni rozmixujem ponormym mixerom. navrch oprazim cibulku a pridam obcas nejaku udeninu. kazdy kto toto u mna jedol, si pytal recept a tak som minule robila prieskum a zistila som, ze lavinovo to varia v kazdej rodine blizko mna. ale netvrdim, ze recpet nie je dobry, akurat sa mi zda,ze to moje je jednoduchsie.

  • Anonym | 14. 9. 2007 16:14

    Jak dlouho se má vařit ten hrách?? Děkuji za radu.

  • Gábina Houšková | 22. 3. 2007 10:15

    Anonyme, uzená paprika je koření - viz http://www.koreni.cz/detail.php?pid=323

  • Anonym | 22. 3. 2007 06:02

    Vendula:prosím , kde seženeme uzenou papriku???

  • Vendula | 21. 3. 2007 19:49

    S toun paprikou je to fakt mňamka, a ještě lepší je to s uzenou paprikou!!!

  • eviku | 31. 10. 2006 22:13

    Jen malá "technická" pro Světlanu. Jíška by neměla mít moučnou chuť, když se pořádně provaří. Můj děda - kuchař vždycky říkal, že jíška potřebuje aspoň 20 minut povařit v polévce nebo omáčce, kam se přidává...

  • Světlana | 30. 10. 2006 22:56

    Nepoužívám zahuštění jíškou, ta moučná příchuť mi připomíná školní jídelnu :-) Hrách uvařím, cca 1/3 odeberu, zbytek z větší části scedím (vývar nevylévat, odložit). Zbylé 2/3 hrachu rozmixuji téměř dohladka s trochou hrachového vývaru, hustota dle potřeby a chuti. Do kaše dám odložený hrách a mixérem jen "projedu". Dále se ochucuje česnekem, solí, majoránkou. Výsledkem je jemná opravdu hrachová kaše s kousky hrachu, mastí se až navrch cibulkou smaženou na tuku. Chutná dobře a je (skrytě) o něco zdravější . :-)

  • martina | 14. 4. 2006 11:02

    Skúste ten namočený hrach variť spolu zo zemiakmi nakrájanými na kocky (pomer od oka) a ak máte tak môžete vyvariť kožu z údenej slaniny, keď to bude mäkké tak kožu vybrať a ostatné rozmixovať a nakoniec sa to dá vylepšiť zápraškou z ml. červenej papriky ktorú spolu s cesnakom ( cibulou)rýchlo osmahneme na troche oleja alebo masti podľa chuti .

  • Květa | 10. 4. 2006 13:55

    Vyzkoušela jsem tenhle recept a byl fakt dobrej. Akorát místo sádla jsem dala slunečnicovej olej. Pochutnali jsme si všichni.

  • Radim | 22. 12. 2005 17:46

    Tak jsem takhle jednou dostal chuť na hrachovku, kterou jsem tedy dělal podle tohoto receptu. Dvě lžíce sádla však v ní byly příliš mnoho cítit, takže sádla raději míň!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách
Zdravě i chutně Přílohy Luštěniny Večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Hladká mouka Hrách Majoránka Mléko Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krabí pomazánka

Krabí pomazánka

Kuře na soli

Kuře na soli

Bramborové knedlíky se strouhankou

Bramborové knedlíky se strouhankou

Kuřecí na smetaně s ananasem

Kuřecí na smetaně s ananasem

Jarní vajíčková pomazánka

Jarní vajíčková pomazánka

Nafouklá jablíčková dobrota

Nafouklá jablíčková dobrota

Citronová (pomerančová) bábovka

Citronová (pomerančová) bábovka

Červené zelí s jablky

Červené zelí s jablky

Křenová omáčka s jazykem

Křenová omáčka s jazykem

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

138
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
90
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
65
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
63
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
48
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz „Zrádkyně“ Nicole Šáchová: Přišla o vlasy!

„Zrádkyně“ Nicole Šáchová: Přišla o vlasy!

SportRevue.cz 25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Hrách a kroupy
Hrách a kroupy
Hrách na maďarský způsob
Hrách na maďarský způsob
Hrách zapékaný se zelím
Hrách zapékaný se zelím
Hrachová kaše (moc dobrá)
Hrachová kaše (moc dobrá)
Hrachová kaše s klobásou a kyselou okurkou
Hrachová kaše s klobásou a kyselou…
Hrachová polévka
Hrachová polévka
  • Recepty.cz
  • Hrachová kaše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact