Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm, který patřil k rychlým a levným jídlům, na něž ovšem naši předkové nedali dopustit. Dá se připravit jak ze zeleného, tak ze žlutého hrachu a hodí se k ní zejména uzené maso, párek, vejce nebo kyselá okurka.
Výborný nápad, jdu ho udělat, už se těším :) Hezké Vánoce!
K hrachové kaši vejce a salát? to by mě v životě nenapadlo, spíš teda kyselou okurku ;-) :-P
Kaše dle tohoto receptu je opravdu výborná :-)
Já sice k hrachové kaši nepodávám salát, ale syrové kyselé zelí k té kaši a uzenině musí být.
ja milujem hrach ci uz kasu alebo polievocku a viem ze aj tento recept mi bude vyhovovat nuz a kysla uhorcicka patri k tomu
A jen Slovaka.... ze to nemuze fungovat. Ty KAŠPARE :-D
To moze napadnut len pepika aby podaval ku kasi salat :)
Hrachovou kaši vařím jednou za rok vždy se na ni těším Hrachova kaše mnam! :-D :'( §
Ahoj, super recept, díky. Doplnil jsem 1/2 dcl smetany. PECKA !!!
podle mě se v dnešní době nic nemusí namáčet žádné luštěniny....třeba takovou čočku jsme vždycky namáčeli za komanču , ale dneska hned vařím...nevím co to je za odrůdy:))
já vařím fazole i hrách v papiňáku pořád
Pokud mate cerstvy hrach, tak ho nejdrive ususte, a pak delejte kasi. Jinak kase neni dobra.
:-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-S :-S :-S :-S
Použila jsem žlutý půlený hrách, takže odpadla nutnost hrách předem namáčet. Vařila jsem v malém množství vody, abych nemusela zahuš'ťovat moukou. Jinak jsem zachovala všechny ingredience podle receptu, pravda asi v jiném poměru - by oko :-), ale bylo to moc dobrý. Příště zkusím variantu s brambory..
Predmočit na hodinku,do tlakoveho hrnce (moderniho) za 25min hotovo bez zahuštovani a mixovani.
to může být tím, že jste dlouho vařila majoránku. Já ji dávám do všech jídel až nakonec, když sedlouho vaří může zhořknout ;)
"tlakový hrnec ,,vybouchnul,," <:-) fakt jste prodejce? Uvěřil bych u tlakáčů 30 let starých, dnes to řekl bych nehrozí. Kdyby se už ucpala pajistka nahoře, vždy jsou další ochrany, jako třeba guma, která při přetlakování "vyleze" ven a obsah teče bokem... To se stát nemusí, pokud se u luštěnin dodrží množství vařené v tlakáči. Já dávám i s vodou max do půlky.
V návodu u papiňáku je, že je nevhodné v něm vařit luštěniny!!!!
aby jsi si necvrkla ...
je to tak deset let co jsem maloval po takovem vybuchu O:-)
Do kaše jíšku nedávám, koření stejné, cibulka, párek, volské oko - mňam :-P Příště zusím s tou bramborovou kaší, dnes nebyla, brambory jsme včera dojedli a nebyli lidi, kterým se chtělo jet do krámu :-)
Já osobně hrách vůbec nenamáčím předem ... Úplně stačí ,když hrách v sítu projijete párkrát horkou vodou a můžete vařit ihned ... 8-)
Po namočení bych vodu slila, luštěniny se namáčí, aby se z nich vyluhoval sacharid, který způsobuje nadýmání a také samozřejmě aby se urychlilo vaření. Určitě bych vodu pak slila :-)
Já prostě miluji hrachovou kaši mňam a dobrou cuť všem. :-P :-P ;-)
Olej místo sádla ze zdravotních důvodů je špatně. Obráceně je to správně!! :-)
No ale luštěniny jsou poddruh zeleniny, mě můžeš taky věřit, mám selskej rozum.
VYČISTI SI TY HRNCE A PAK NĚCO VAŘ :-X :-X :-X
Čerstvý hrášek patří mezi zeleninu, stejně tak jako třeba zelený fazolky :-) mě můžeš věřit, mám ze zbožíznalství státnice ;-)
Hrášek není luštěnina? Asi to bude ovoce. :-D
Stačí hrách namočit přes noc a pak ve stejné vodě uvařit /nesolit!!!/.
Ale to pak není hrachová polévka /kaše/, ale hrášková a to je velký rozdíl. Hrášek není luštěnina.
No nevím, ale hrachovou kaši jsem nikdy nezahušťovala. A z těch hrnců z fotek by mi asi nechutnalo..
Vařit hrácvh v papiňáku může jen sebevrah. Slupky snadno ucpou ventilek a hrnec může vybuchnout! Viděl jsem následky a není to vůbec hezké.
Ahoj Lubinek :) prodavam tlakove hrnce a tím pádem ti doporučuji nevařit jakékoliv luštěniny v tlak. hrnci. Hrnec se tím velice poškozuje a navíc znám i paní, které kvůli radě vařit luštěniny v tlak. hrnci zohavil obličej....tlakový hrnec ,,vybouchnul,, PROSÍM VŠECHNY NERIZKUJTE ANEVAŘTE LUŠTĚNINY V TLAKOVÝCH HRNCÍCH!!!! ;-)
Přesně tak :o) :-D
zahustila jsem tedy trochu jinak,( mouku jsem ronou zamichala do hrašku a pak pomixovala s mlekem) ale jinak výborné =) :-)
z čerstvého hrášku je s tímto postupem (výjma zahušťování) hrachová polévka...ale taky moc výborná:)
Dala by se kase udelat taky z cerstveho zeleneho hrasku? :-\
Ochutila jsem i špetičkou tymiánu a podávala s párkem a okurkou. Měli jsme dobrý sobotní oběd.....
Ja som skusala varit hrach v tlakovom hrnci niekolko krat a vzdy sa mi ventil upchal šupkou z hrachu - prestal sycat. Vie mi niekto poradit, ako uvarit hrach v tlakaci bez problemov. Dakujem
Kaše měla velký úspěch, všem doporučuji. :-)
Hrachová kaše , byla mým prvním jídlem po nástupu vojenské základni služby.Nikdy před tím jsem ji nejedl a třicet šest let po té se odhodlávám to zkusit znovu :-P
je to dobry jak tvoje piča :-$
;-) je to moc dobre
Skoušela jsem to dělat jako p.Jitka M.s bramborovou kaší a bylo moc dobré.
Teď jsem dovařila. Dělala jsem to z předvařeného bílého hrachu, který se vaří jen 5 minut. Celá příprava trvala jen chvilku, uvařila jsem k tomu vajíčko na tvrdo a musím říct, že je to moc dobré. Dávám bodík.
Přikláním se k názoru nastavit hrachovou kaši brambory. Já to dělám tak, že uvařím hrách zvlášť, rozmixuji ho, přidám všechno koření jak uvedeno v tomto předpise, vedle toho si vyrobím trochu klasické bramborové kaše a vmíchám ji do hrachovky - poměr tak třetina až polovina množství hrachovky, jak to trefím. Výsledek je nadýchaný a velice jedlý. Tak jsem naučila jíst moji rodinu hrachovou kaši. Předtím ji odmítali.
j e u žasna
Uzenou papriku koupíte v prodejnách koření - třeba "Koření od Sindibáda" v Brně
Kaše je opravdu vynikající
Dekuji za pripomenuti ceske klasiky. Jsem Ceska zijici v Anglii a nebyla jsem si jista jak na to. Co ale urcite vim je, ze maminka nikdy nepridavala mleko a ja nikdy nepouzivam jisku. Hrach zhoustne sam o sobe, a pokud se obavate, ze ne, tak pridanim syrove brambory nakrajene na kousky do hrachu pred varenim svym prirodnim skrobem kasi zahusti. Rozhodne pouzivam olej misto sadla ze zdravotnich duvodu.
Namočený hrách vařím v nové vodě s cibulí a česnekem. (Cibuli po uvaření vyhodím). Když je měkký, přileju trošku mléka a nechám ještě asi 2 minutky povařit, pak ho umixuju - a hotovo, žádná jíška, žádná mouka, žádné sádlo. K hrachové kaši mi daleko líp pasuje kyselá okurčička, že bych k němu chroupala čerstvou papriku nebo hlávkový salát si moc představit nedovedu.
nemozem si pomoct, ale pride mi to velmi pracne.....ja skutocne ten hrach uvarim len vo vode...teda vo vo vode s dvoma kockami bujonu a po uvareni rozmixujem ponormym mixerom. navrch oprazim cibulku a pridam obcas nejaku udeninu. kazdy kto toto u mna jedol, si pytal recept a tak som minule robila prieskum a zistila som, ze lavinovo to varia v kazdej rodine blizko mna. ale netvrdim, ze recpet nie je dobry, akurat sa mi zda,ze to moje je jednoduchsie.
Jak dlouho se má vařit ten hrách?? Děkuji za radu.
Anonyme, uzená paprika je koření - viz http://www.koreni.cz/detail.php?pid=323
Vendula:prosím , kde seženeme uzenou papriku???
S toun paprikou je to fakt mňamka, a ještě lepší je to s uzenou paprikou!!!
Jen malá "technická" pro Světlanu. Jíška by neměla mít moučnou chuť, když se pořádně provaří. Můj děda - kuchař vždycky říkal, že jíška potřebuje aspoň 20 minut povařit v polévce nebo omáčce, kam se přidává...
Nepoužívám zahuštění jíškou, ta moučná příchuť mi připomíná školní jídelnu :-) Hrách uvařím, cca 1/3 odeberu, zbytek z větší části scedím (vývar nevylévat, odložit). Zbylé 2/3 hrachu rozmixuji téměř dohladka s trochou hrachového vývaru, hustota dle potřeby a chuti. Do kaše dám odložený hrách a mixérem jen "projedu". Dále se ochucuje česnekem, solí, majoránkou. Výsledkem je jemná opravdu hrachová kaše s kousky hrachu, mastí se až navrch cibulkou smaženou na tuku. Chutná dobře a je (skrytě) o něco zdravější . :-)
Skúste ten namočený hrach variť spolu zo zemiakmi nakrájanými na kocky (pomer od oka) a ak máte tak môžete vyvariť kožu z údenej slaniny, keď to bude mäkké tak kožu vybrať a ostatné rozmixovať a nakoniec sa to dá vylepšiť zápraškou z ml. červenej papriky ktorú spolu s cesnakom ( cibulou)rýchlo osmahneme na troche oleja alebo masti podľa chuti .
Vyzkoušela jsem tenhle recept a byl fakt dobrej. Akorát místo sádla jsem dala slunečnicovej olej. Pochutnali jsme si všichni.
Tak jsem takhle jednou dostal chuť na hrachovku, kterou jsem tedy dělal podle tohoto receptu. Dvě lžíce sádla však v ní byly příliš mnoho cítit, takže sádla raději míň!