Tato česká klasika v podobě nadýchaných jablečných řezů s bílkovým sněhem patří po právu k velmi oblíbeným moučníkům. My si jej ještě vylepšíme o vrstvu lesního ovoce. Když se do řezu zakousnete, budete se cítit jako na zámku.
Mouku prosejte přes síto do misky, přidejte měkkou Heru nebo máslo, poté vmíchejte žloutky, moučkový cukr (3 lžíce si ponechte na náplň), prášek do pečiva, špetku soli a citrónovou kůru a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě části. Menší část (zhruba 1/3 ) zabalte do fólie a dejte do mrazničky, zbytek těsta odložte též ve fólii do chladničky.
Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, ten spojte spolu s tvarohem.
3
Vyndejte větší těsto z lednice a buď vyválejte a opatrně přendejte na papírem vyložený plech nebo ručně těsto na plech uhněťte . Na těsto dejte nastrouhaná jablka, posypejte zbytkem cukru (3 lžíce), trochou skořice a vanilkovým cukrem. Pak poklaďte rovnoměrně lesní ovoce. Na to opatrně naneste tvarohový sníh a nakonec na hrubém struhadle nastrouhejte těsto z mrazáku.
4
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C 30 - 40 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a podávejte.