Hraběnčiny řezy jsou klasickým českým moučníkem připravovaným tradičně s jablečnou náplní a bílkovým sněhem. Na moučníku si nejlépe pochutnáte třeba při odpolední kávě nebo čaji.
Těch 200 g krystalového cukru se nesype na jablka :''D ale pomalu zašlehá do sněhu z bílků, zpevní ho a do určité míry stabilizuje. Na 4 bílky ale stačí cca 100 - 150 g. Těsto doporučuju následujícím postupem: V robotu (metla ve tvaru K, tedy ne balónová šlehací drátěná, ani hnětací hák na těsto, ale ta prostřední) ušlehat do pěny žloutky s cukrem, pak po kouskách zašlehat změklý tuk, dobře prošlehat a pomalu přisypávat mouku, jakmile tam bude všechna, robot vypnout a dopracovat ručně. Těsto nebude jako na chleba, ale drobivé, to je v pořádku.
Ačkoli mi těsto nedrželo vůbec pohromadě, drobilo se, nešlo zpracovat, tak se řezy povedly a jsou dokonalé! ♥ Poznámka: Pekla jsem na 180°C cca 30 min a do jablek jsem dala asi jen lžíci cukru - 200g je opravdu zbytečných :)
Prosim, maslo nebo heru? :)
Podle tohoto receptu se mi řezy vždy povedou skvěle! Malý tip: dáváme na jablka kokos a chutná to výborně <3
recept výborný, jen NENÍ na velký plech, 3x jsem to musela predelat, aby to trochu vypadalo...(asi lze zdvojnasobit davku, ale....) :-)
ano ano :-) ale je to dost individualni ;-) nekdo ma rad vic jablicek nekdo mene, ja napr. davam vzdy vice jablicek sladka :-) takze klidne neco pres kilo v "cistem stavu" at se peceni vydari! :-)
Smím se zeptat, ta váha jablek je v čistém stavu? Děkuju
úprava lepší! 400 g mouky pol. 250 g másal (je třeba) 100 g cukru 100 g mouč. cukru ;) Není zač, a DEJ NA TOHLE!
Vynikající! Celé rodině chutnali, a někteří dávají sníh na vrh někdo pod 1/3 těsta. Varianta dvě mi přijde lepší, ale j ot podle chuti. Čau :)
Dnes jsem zkusila trosku odlehcenou verzi. Misto cukru jsem tam dala ususenou stevii.Misto bile mouky celozrnnou a musim rict, ze to bylo fakt vyborne. Mohu jen doporucit <3 8-)
Já mám v kuchařce 400g polohrubé mouky 4 vejce 250g hery 2 vanilkové cukry Takže cukru muže být klidně méně ;-) ;-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Na jakou teplotu se to má péci? :-S
škoda že jsem komentář nečetla dřív, je to příšerně sladký :( jinak by to bylo dobrý
Dala jsem raději méně cukru, jak v komentářích doporučujete, a sladká byla přiměřeně. Myslím však, že příště zkusím udělat z hladké mouky, aby byly jemnější. Angličanům chutná velmi ;-)
Recept jsem odzkousela,rezy jsou moc dobre,vlacne. Pecu je uz znovu :) :-)
výborný recept, jablky lze nahradit i rebarborou - všem velmi chutnalo
:-D není možný :D
Delam je podobne. Bez skorice a hotove je polevam cokoladou..... :-) :-)
Válím se tu smíchy Jitko :-D
Dobrý den, poradíte mi prosím někdo: - na jak velkém plechu pečete dle tohoto receptu - při jaké teplotě a jak dlouho Předem díky za zkušenosti :-)
Tento recept na řezy je nejlepší jaký jsem kdy dělala.Nikdy se mi to nepovedlo,bud bylo těsto malo tuhé nebo rozpláclé,nebo moučné.Jsou naprosto skvělé a mému synovi který nejí sladké tak velmi chutnají :-)
Já jednou tak pospíchala, že jsem vynechala jablka.. :D
Výborný recept :-) :-)
HRABĚNČINY ŘEZY miluje celá naše rodina, jako mladá snacha jsem jimi - nevědomky - obstála u tchýně, která je považuje za prubířský kámen každé kuchařky.Takže děvčata, do toho s odvahou. ;-)
Olej bych neriskovala. Ona je to vlastně drobenka (žmolenka).
Tolikrát jsem to už pekla a vždycky se mi to povedlo a dneska, že jsem pekla dva plechy, takže dvě dávky, jsem zapomněla na spoustu věcí.. jako třeba dát do bílků cukr.. :-! :-)) Ale i tak se to dá jíst.. není to aspoň tolik sladký :-P
recept vypada hezky,tak jdu na nej...doporucila mi ho segra,tak jsem na nej zvedava :-S :-\
Vynikajici moucnik! Delala jsem vcera a zitra musim narychlo zas, jen nemam maslo...Muze se pouzit i olej? poradi prosim nekdo??
Tak,už je v troubě .Dělala sem ho minule a byl vyborný.
Tak ho mám také v troubě a stalo se mi to co Vám! :-D Zapoměla jsem na BÍLKY!!! :-$ Tak jsem zvědavá jak to dopadne! :-D
Ahoj dělali jsme to ve škole a výborný :-* :-* :-* :-* <3 <3 :-) :-)
Tak je v troubě :-) jen jsem nedala sníh s bílků :-D tak uvidíme co to udělá na ten sem totiž zapoměla :-D
hm...docela dobrý nápad <3 <3 <3 <3 <3 mňam <3 <3 <3 <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) :-) :-) :-) <:-) <:-) <:-) <3 <3 <3
<3 tak ten počáteční nezdar nakonec skončil výborně, řezy jsou super, jen to spodní těsto díky té dalsí polovině várky mám vyšši. Mezi jablíčka a spodní těsto jsem ještě dala i tvaroh. DOporučuji jsou fakt mňam mňam :-P :-)
Tak jsem si dneska řekla, venku je škareďě zkusím upéct řezy. Znám je od kolegyně a jsou super :-) . Jen asi jediná budu psát zatím trošku negativní postoj. :-( Těsto se mi strašně lepilo, tudíž,se dávalo blbě na plech a měla jsem ho málo, tak jsem přidávala ještě z půlky dávky. Doufám, že výsledná chuť to napraví jinak jsem pekla poprvé a naposledy :'(
Hraběnčiny řezy peču ráda a chutnají celé rodině. Na uvedené množství mouky ale dávám 250 g tuku (Hera nebo máslo) a 150 g cukru. Do náplně dávám výrazně méně cukru (stačí jedna vrchovatá polévková lžíce). Plech vůbec nevymazávám, těsto obsahuje dostatek tuku. Při tomto dávkování nejsou řezy přeslazené. :-)
Dneska jsem pekla poprvé a bohužel s celou dávkou cukru, takže opravdu přeslazené. :-[ Co ale nechápu, proč si všichni stěžujou, že se těsto nespojilo, mě to naopak vyhovovalo, jen jsem ho do pekáče nasypala a trošku umačkala, odpadá válení a vymačkávání a strouhání vrchní vrstvy! :-) Je přeci kontraproduktivní rozdrobené těsto spojovat, abych ho pak musela zmrazit a znovu strouhat... 8-)
Tak jdu na to..držte mi palečky... ;-)
Bohužel jsem si jako začínající kuchařka nepřečetla komentáře a cukru dala dle receptu a je to skutečně přespříliš. Těsto se mi trochu hůře spojovalo, ale rum to vyřešil :-) Příště ubrat cukr a bude to výborné ;-)
Já osobně nemám rád v jablkové nádivce rozinky ani ořechy,Přidávám pod jablka tvarohovou nádivku.Je to luxusní.Jablka potom podusím s trochou másla a skořicí.Nejlepší jsou Jonagold.je to sice piplačka a hora nádobí,ale stojí za to zkusit. :-\
Ono asi záleží na tom, jak sladká máte jablka. Já jsem si schválně koupila nakyslá, koláče jsou pak výraznější. Cukru se dá vždy ubrat a kdyby to pak bylo málo, dá se pocukrovat moučkovým navrch ;-)
Dala jsem méně cukru a řezy jsou výborné! :-) Jen to těsto je trochu víc křehké, tak nevím, jestli to tak má být nebo jsem někde udělala chybu.
Tyto řezy peču dost často a cukru si tam každý může dát podle svého jinak dělám s jablky, ale většinou s borůvkami a spodek těsta je kakaový je to mňamka :-)
Do těsta dávám 150 g cukru a do sněhu jenom 80 g, pak mi to přijde tak akorát. Vždycky je jednodušší si přicukrovat. Ale nikdy bych přeslazený moučník nevyhodila, když už se stane. Dal by se např. doplnit jogurtem, zakysanou smetanou nebo kyselejším ovocem (rybíz, brusinky) nebo podívat k hořké kávě či kakau na snídani.
Připojuju se k názoru, že by měl mít každý při pečení moučníků v oku, jaký poměr cukru vůči zbytku surovin mu vyhovuje a podle toho pak lze každý recept hravě upravit. Jinak jste jak slepý, co řídí auto podle GPS a pak si stěžuje, že naboural. Mně vyhovuje poměr mouky a cukru 3:1. Když se v receptu vyskytuje kyselé ovoce nebo hořká čokoláda, dávám o něco víc. Pokud je v ingrediencích naopak sladké ovoce, rozinky nebo mléčná čokoláda, dávám ještě míň. Je to o zkušenosti, ne o receptech.
Cukru může každý dát méně, to není tak veliký problém. Musí se asi umět upéct. :-P Už když jsem ho pekla poprvé, tak jsem viděla že je tam cukru až až, tak jsem automaticky ubrala. Je opravdu vynikající.. ;-) :-)
;-)
Jsou luxusní,cukru tam dávám přiměřeně. :-P ;-) :-)) <:-)
Neboj, my se nespálíme. Když už ten recept neznám, tak mám mozek a vím, že když nesladím, tak tam toho cukru tolik nedám. Jinak Ti cukr možná chybí, když píšeš takový komentář na jeden z nejlepších receptů.
Také nemám ráda přeslazené věci. Ale myslím, že není takový problém, cukru - jak v těstě, tak v bílkách - ubrat. Peču to často a je jinak vynikající. Chce to jen trochu invence. Rozinky např. máčím v rumu a naposled jsem místo nich dala sušené brusinky, sníh míchám s kys. smetanou apod.. Nebojte se trochu experimentovat. ;-)
Tak Vám pěkně děkuji.Zkoušela jsem tyto řezy poprvé na prababičky oslavu narozenin a nic tak odporného (absolutně přeslazeného) jsem snad nejedla.Takže celý plech vyhazuji a jedu s prázdnou.Nechápu proč se tolik cukru přidává ještě i do sněhu z bílků?Jak někdo můžete napsat,že je to vynikající i cukrová vata je méně sladká.Dejte si pozor ať se nespálíte jako já!!!! :-( :'(
Kdyby to bylo bez rozinek asi by to bylo hnusný, co? Já je totiž nesnášim. :-(
jsou luxusní kolegynka je přinesla do pr... nam nam dík Irčo : :-*
Rosťo, nic jsi z toho nedělej, to se stane i ženským .... ;-) ;-) ;-)
Moc dobrá buchta, já to ještě vylepšila a na první těsto jsem dala 2 tvarohy smíchané s trochou mléka, jedním vejcem a vanilkový cukrem, dle chuti a pak jsem tam teprve dala nastrouhaná jablka, kde jsem změnila strouhané ořechy ( nebyli zrovna po ruce ) za plátky mandlí, které se běžně dají koupit. A pak jsem dala normálně sníh a zbytek nastrouhaného těsta, jak je uvedeno v receptu vis výše. :-) :-)) :-))
vybornyyy
moc dobrý zákusek. nepeču ho poprvé a vždy má úspěch, dokonce komu ho nabídnu musí dávat i recept :-X :-) :-(
je to moc dobre :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Super moučník. Sice pracnější, ale rozhodně stojí zato. Měla jsem sladká jablíčka, tak jsem snížila množství cukru - do těsta 130 g a do sněhu z bílků 100 g. A bylo to super. Navíc jsem část mouky vyměnila za nasucho opražené a rozemleté ovesné vločky ( 100 g ), chuťově to není poznat a já vím, že je to o chloupek zdravější. Doporučuji!!!
Od malička jsem spíš na sladké, než na maso.....Hraběnčiny řezy dělává maminka mé snoubenky, a mně to natolik chutnalo, že jsem se rozhodnul připravit si tuhle buchtu sám. Výsledek..?Přesně podle receptu (až na vymazání plechu - to jsem prostě zapomenul:-D ) se dílo podařilo absolutně perfektně. Díky moc!
Pekla jsem ho několikrát, a pokaždé trošku obměním náplň, třeba pod jablka dám ochucený tvaroh a na jablka kokos..... doporučuji. ;-) ale není na škodu do těsta přidat nastrouhanou čokoládu nebo trošku kakaa :-* výborné
:-(
Včera jsem řezy upakla, jsou výborné, ale děsně sladké. Méně cukru a bude to fajn. Sladké miluju, ale tohle je mooooc :-[
Místo 200g cukru se mi povedlo nasypat 200g soli, takže snad příště.... :-D
Milé dámy, já jsem ještě do sněhu nakonec opatrně vmíchala zakysanou smetanu (stačí 1 kelímek) a je to výborný, doporučuji, koláč je eňo ňuňo ;-)
Asi 180.st. 35.min,podle toho jakou máte troubu,horkovzdušná trouba,bohatě postačí 35.min.
Tak hotovo,nakrájela kostky a na každou ještě přidala domácí tuhou šlehačku,malinko,žádný kopec,jen na ozdobu a na vršek přidala,kandované ovoce,né jen vzhledově,ale i velmi dobře chutná! :-)
Tak ja uz to mam v troube. Zatim to vypada skvele. Testo se mi krasne spojilo, akorat se mi nejak poradne neuslehal snih s cukrem. Chtela jsem se jeste zeptat. Nikde se zde nepise, na kolik stupnu a na kolik minut ma byt rez v troube ?
ještě je dobré na jablka dát umíchaný tvaroh
Super,mám několik receptů,ale tento vybrál,výborně se těsto strouhá.... :-) Dala jsem méně cukru... :-)
Jsou moc dobré, hned zmizely <3 ! Jen mi připadaly hodně tučné a sladké.
Opravdu moc dobré!!!právě jsem dopekla :-) ale dala jsem polovinu cukru a bohatě stačí!!!jinak úžasné!!!
<3 mnaaaaaaam to je bezva zakusek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! :'( <3
Dobrý den, řezy výýýýborné... není to pracné... ale cukru jsem dala po 100g a příště ještě uberu... přijde mi to dost sladké... dávám za 1* :-)
Proboha to je s tím práce :-P ale určitě to bude dobré :-))
Dělám jej často, chutná.......až moc 8-)
Velmi chutné. Jen cukru opravdu méně (dávala jsem 150 g do těsta a podle oka do jablek a bílků). Pouze bílková peřina mi také spadla. Mám pokušení příště nedělat horní vrstvu a dát méně těsta dospodu.. Uvidím. Každopádně za 1!
Výýýýýýýýýborné,moc děkuji za recept.
Úžasný koláč, teď jsem ochutnala a je perfektní. Musím říct že jsem v pečení začátečnice ale tento koláč jsem dělala přesně receptu a je fakt boží!!!
Lahodný koláč.Včera jsem pekla a do dneška krásně zvláčněl.Připojují se k názoru ubrat cukr,dala jsem 150g a je to pořád moc sladké.
Výborné! Před třemi dny jsem upekla jeden plech a dnes jdu na další :-) Jen toho cukru dávám půlku a myslím, že to stačí. Jinak jsem částečně použila celozrnnou mouku, je to bezvadné a zdravé :-)
cukru je tam celkem dost, doma davam max. 150g podle sladkosti jablek i min, do naplne nedavam temer vubec, jablcka jenom trosku pocukrim a do snehu asi 1-2 lzicky cukru moucky
Dělala jsem přesně podle receptu,podařilo se,moučník opravdu vynikající,děkuji a doporučuji všem!
sice doba přípravy byla delší než 60 minut, ale výsledek za to stál!
Vynikající.
Tento moučník je u nás tradiční hlavně když jsou na zahradě jablka.Všichni ho máme moc rádi.Já vymačkám na plechu 2/3těsta na to dám vymačkaná,nastrouhaná jablka jemně posypu cukrem-dle kyselosti jablek,posypu skořicí a pokapu rumem,dám sníh z bílků a nastrouhám zbylou třetinu těsta a po upečení cákám cik-cak čokoládou
Oblíbený moučník, ale do těsta přidávám trochu skořice, místo jablek dávám pudink, neboť upečená jablka nikdo nejí, a do sněhu dávám drobné ovoce - rybíz, borůvky, ostružiny - i mražené, nahoru nastrohám zbytek těsta.
I já se přidávám k chvále,taktéž je peču mnoho let,je to ryclý dobrý moučník.V létě je příjemná změna,namísto jablek,nakrájet na měsíčky broskve.Doporučuji! :-)
Dělám Hraběnku už mnoho let, ale rozblemcanou jsem ji neměla nikdy. Faktem je, že dělám z Hery a ne z másla, ale teprve druhý den je spodní placka proleželá a krásně vláčná, dělám s jablky, nebo s tvarohem, dobré jsou i meruňky. Množství cukru upravuji podle ovoce.
Řezy jsou opravdu moc sladké, příště zkusím dát do těsta i do bílků o skoro polovinu méně cukru. Méně sladké budou vynikající. Jinak druhý den byly řezy jakoby rozblemcnuté.Těsto vespod i to nastrouhané navrchu bylo měkké,skoto až teklo. Přestože jsem pekáč měla v chladnu. Nevím, jestli to není máslem. Příště zkusím Heru a uvidíme...
Znám tento recept od maminky a peču řezy již řadu let. Aby sníh "nezmizel" je lepší nedávat ho na těsto hned, ale až ke konci pečení + posypat nastrouhaným těstem.
Martino, občas mi sníh zmizel, když jsem ho přešlehal. Je lepší mít ho ne-úplně tuhý a samozřejmě mít dobře vyhřátou troubu. Taky dávám nahoru méně těsta než je 1/3 dle receptu.
Martino, a možná taky ještě zbytečně předem troubu neotvírat, nekontrolovat, jak řezy vypadají zbytečně brzy. Jinak nevím, na to, že jsem začla péct nedávno, se mi tyto řezy povedly hned napoprvé a sníh byl krásný. Každopádně jsem dala plech do vyhřáté trouby (až mi trouba dala signál, že je rozpálená na tolik stupňů, na kolik jsem ji nastavila), což bylo asi na 170°C. A pekla jsem v el. troubě s horním i spodním ohřevem. A dnes nebo zítra je peču taky :-) Už se těším :-)
Martino, jediné, co Vám můžu poradit je, vkládat moučník do dobře vyhřáté trouby. Nebo je ještě jedno řešení: moji puberťáci ve škole, když se jim něco nepovede úplně správně, říkají: takhle jsem to přesně chtěl;-)
Pekla jsem několikrát, ale vždy mi sníh po upečení nějak "zmizel", i když po ušlehání byl pevný a na moučníku vysoký! Chyba je tedy zřejmě v troubě- kdo z vás mi prosím poradí, jak na to, aby byl moučník alespoň tak pěkný jako na obrázku?? Martina
Včera jsem upekla a všichni jsme se shodli na tom, že je to přeslazené. Příště dám do sněhu jen poloviční dávku cukru, ale jinak skvělý recept !
Mně se vůbec nezdály přeslazené... Prostě akorát. Ono záleží na tom, jak kdo má rád sladké :-) Někdy tyto řezy zase musím udělat, jsou fakt suprové :-)
Pecu tyto rezy jiz nekolik let, recept mam od mamky temer stejny jen s jinym pomerem cukru: 150 g do testa a 150g do snehu a i tak se mi zdaly poprve preslazene, takze do snehu davam polovicni davku a je to tak akorat sladke.Dle tohoto receptu to musi byt moooc preslazene.Jinak moucnik je to vynikajici!!!
Mirko, já jsem je dělala (ostatně jako asi všechny řezy) na 170°C v elektrické troubě se spodním i horním ohřevem. Nevím už, jak dlouho se to peklo (možná kolem půl hodiny, ale to jen tak plácám), ale bylo to krásně akorát a rovnoměrně. Jak horní část, tak jablka.
Vyborne rezy.Povedly se na prvni vyzkouseni.Pekla jsem "Hrabenku" v plynove troube na 180 C, testo bylo na hore ruzove asi za 15 minut, ale jablka byla porad syrova. Pekla jsem to asi hodinu, nez jablka zmekla. Ma se to peci pri vyssi teplote ?Urcite budu delat znovu.
peču je již mnoho let jsou výborné i s tvarohovou nádivkou ale je naprosto zbytečné vymazat a vysypat plech
Velmi dobrý moučník, místo jablek lze dát jahody, nemá to chybu
výborné,u nás mě přemlouvají i sousedé,a holky z práce také je moc chválí
Upekla jsem, ale místo jablek jsem dala vanilkový pudink, na to sníh a nastrouhané těsto, bylo to výborné, jen sníh mi spadl.
Super!!Bála jsem se toho, ale povedlo se!!
Právě jsem je udělala a jsou vynikající!!!!! Místo rozinek a skořice jsem tedy dala kokos, který je mi bližší.Jelikož jsem věděla, že tento druh můj přítel nebude jíst, tak jsem udělala jen čtvrtinovou porci pro sebe do srdcové formy, místo polohrubé mouky jsem dala tedy hladkou a nebyl problém s namačkáním těsta na plíšek. Fakt super!
Hraběnčiny řezy jsou v naší rodině nejoblíbenější moučník. Váš recept jsem zkusila a řezy jsou výborné.
Nikdy do tohoto koláče nedávám rozinky, nikdo mi je tam nechce jíst. Ale přidávám místo toho trochu kokosu. Je to příjemná obměna :-)
Ahoj všem kuchtíkům,tak mám další řezy v troubě.Nevím jakým zázrakem se mi podařil ten sních!!!Dala jsem jen 2/3 těsta naspod,pak domácí povidla od tchýně (jinak bych se jich asi nezbavila :-) ),pak kokos,rum a do jablek jsem zamíchala sníh,jak už tady někdo poradil.Těsto je po 15min pečení v el.troubě už růžové,ale raději dám ještě 10min a pak napíšu,jak to chutnalo. Voní to totiž báááááječně.
nemám slov rychlé chutné dávám 1
Hraběnčiny řezy peču již asi 15 let, ale pořád z hladké mouky (nejlepší je Zátkova) a nikdy se mi nestalo, že by se to nepodařilo.
Přidání mléka nebo nahrazení části polohrubé mouky hladkou by trochu pomohlo, ale těsto na hraběčiny řezy se prostě drobí, žádnou chybu jste neudělala. Nerozvaluji ho, ale do pekáče ho namačkám.
Tak zkouším a jediné, co mě trošku potrápilo bylo těsto, když jsem ho chtěla rozválet. Hodně se drobilo a nechtělo úplně držet pohromadě. Netušíte někdo, čím to? Pomohlo by přidání třeba mléka? Aby těsto bylo vláčnější.. Díky.
ahoj,řezy pečeme s mamkou už léta,ale vzdycky nám ten sníh po upečení spadne.nevíte jak tomu zabránit?děkuju i za mamku:-))
Řezy dělám už několik let a místo skořice a rozinek jablka posypu kokosem.Je to opravdu výborné.
Skvělé a prověřené řezy. Peču vždy dva plechy, jeden nestačí. Navíc náplň se dá obměňovat (ovoce, tvaroh+ovoce, marmeláda+tvaroh atd), a máte hned dva různé a luxusní řezy. Dají se dělat i s Hery, ale máslo je lepší. Cukru dávám jen 120 g na jednu dávku, myslím, že to stačí, když se sladí náplň. Vřele doporučuju. Dávám za 1.
Tinuško, pro šlehání sněhu platí několik zásad: nádoba i metličky musí být úplně čisté, bílky by měly být vychlazené - když je nebudeš šlehat hned, vrať je zpátky do lednice, můžeš přidat trochu soli (to jsi udělala) nebo trochu studené vody. Šlehat se má nejprve na nejnižší otáčky a teprve, když sníh začíná tuhnout, můžeš přidat rychlost. A cukr se do bílků taky nesype hned, ale až je zčásti sníh ušlehaný, tak po částech přidáváš cukr. Do bílků se nemá dostat ani kousek žloutku, ale úplně malinký kousíček nevadí. Prý taky pomůže, když se potře nádoba i metly citrónem, to ale nemám vyzkoušené. Tak ať se příště podaří!
Tinuško, mohlo ti v bílkách zůstat kousek žloutku(stačí opravdu nepatrně,že si toho ani nevšimneš) a to se pak sníh neudělá - už se mi to taky stalo
No ono asi to máslo navíc udělalo to spojení,si myslím.Ale ještě jednou bych teda chtěla poradit,proč mi ten sníh nešel vyšlehat,když to nebylo tím šlehačem?Poradí mi někdo?
Tinuško, šlehačem to určitě nebylo, já sníh už jinak než šlehačem nedělám.Já na 450g mouky dávám celé máslo a těsto se mi krásně spojí.Dokonce jsem "hraběnku" dělala i z hlad. mouky, také to bylo dobré.
Jsem začátečník,takže jsem si přečetla všechny recepty pod názvem "hreběnčiny řezy apod." a pak si z každého vzalo to nejlepší.A protože je znám od kámarádky tak jsem věděla,že musím udělat hned ze dvou dávek dva plechy.Cukru jsem samozřejmě dala jen 100g a těsto mi také nešlo spojit,tak jsem dala navíc asi tři lžíce mléka a bylo to!Nesnáším válení,takže ztuhhnout do lednice a pak nastrouhat na plech.Do vrchního dílu jsem přisipala kakao kvůli barvy.Dala jsem tvaroh s rozinkami a rumem a meruňky z kompotu.Jen se mi neudělal vůbec sníh,ikdyž jsem tam dala špetku soli.Asi prý proto,že jsem je šlehala el.šlehačem.Na chuti to ale nebylo vůbec poznat!!! Nejlepší koláč na světě!!!! 1+++
Já do těsta cukr nedávám vůbec, osladím až jablka, jak mě učila babička. Pro ty co mají raději sladší pak na stole popráším moučkovýn cukrem ;-)
Paní Aleno, můžete vyzkoušet Mňamku (moučníky str.asi 40-43). Je to podobný recept jako Hraběnčiny řezy, ale peče se v dortové formě, je lehčí, těsto linecké a na sníh se již nestrouhá žádné těsto. Mé drahé polovičce Mňamka chutná více.
Včera jsem pekla, dobré, ale strašně sladké, cukru příště dám opravdu o hodně méně do těsta i do sněhu..
znám to také delší dobu, recept mám od babičky a opravdu stačí méně cukru, jinak buchta je to velmi,velmi dobrá
200g cukru v základním těstě je zbytečně moc, ůplně postačí polovina. Jablka posypu skořicí a mletým badyánem. Potom nejen chutná, ale i krásně voní.
ahoj tento recept znám už déle a je fakt super!!!
Asi nejlepší moučník, jaký jsem kdy jedla. Doporučuji!!
dostala jsem nyní ochutnat Hraběnčiny řezy a byla tam jště pod jablky vrstva uveřeného máku a řezy byly také moc dobré
děkuji za recept i mě se povedl a sklidila jsem u přítele pochvalu..:o) mnam
výborné moc výborné
Jen bych chtěla poradit.Těsto na plech nemačkám,ale nastrouhám na hrubo.
Známe, leta to pečeme,všem doporučuji.
Mám vyskoušené je to supr znám ho už několik let.Doporučuji.
připadá mi příliž sladký dala jsem tam trochu měně cukru a zaprášilo se po něm
Zapomněla jsem přidat skořici, ale přesto výborné.Pekla jsem po obědě a na večeři už nebylo. Prostě mňamka!!!
Jsou dobré my je doma také děláme jen se ponich zapráší akorat tam nedavame rozinky protože je nejim.
Ivano, někdy také dělám z Hery, prostě co mám doma, toho cukru bych dala 1/4 l hrnek a rozinek podle toho jak máte rádi.
musí být těsto z másla nebo jde i z Hery?nemám ještě váhu kolik je toho prášku a hrozinek přibližně? jsem začátečník a peču podle hrnkové kuchařky. díky
s tím tvarohem souhlasím....jsou mnohem lepší, jinak trošku náročnější ale chutné
vyborne, misto snehu jsem dala tvaroh. Vsem moc chutnalo.
Recept znám, peču pravidelně! Zrovna dnedka byly k snídani :o) Všem doporučuji i pro slavnostnější příležitosti!
Mám vyzkoušeno,vynikající zákusek.Dětem i manželovi moc chutnalo.Doporučuji.
Lepší než sex.Dávám za 1.
S tou šlehačkou to bude asi originální recept od pana Brusáka, že by tedy "Františkovy řezy?" Necháme se překvapit, jestli recept nepošle, musíme se domnívat, že žádný neexistuje......
Také nesouhlasím s panem Brusákem, tyto řezy děláme v naší rodině už podle maminky cca 30 let a dostaly se k ní pod názvem Hraběnčiny řezy. A jsou výborné!!!!
Ono u moučníků se název dohledává špatně. Kdysi se název "Královské", "Hraběnčiny" apod. dával spoustě moučníků, které byly trochu dražší a vynikající. Recept se šlehačkou neznám, navrhuji, aby ho pan Brusák poslal sem na web:-) A klidně se může jmenovat Hraběnčiny řezy II:-))
Pane Brusak nesouhlasim, ty rezy taky znam hodne dlouho a vzdy se delali s bilkama:-)) Troufam si tvrdit, ze se slehackou je to neco jine! Napokon si na netu muzete zadat "hrabenciny rezy" a uvidite, ze zadne vam se slehackou nevyjdou:-)
Recept je originální a řezy velmi dobré,určitě se k němu budu vracet.Jen ten název je zkopírovaný.Proč né ¨Řezy princezny Lady.Hraběnčiny řezy se dělají ze šlehačky a znám ho už minimálně 15 let,proto za 2.
Chcela by som sa opýtať tých, ktorí robia tento koláč s iným ovocím, napr, s čučoriedkami, ríbezľami, marhuľami atď., či tiež dávajú orechy a škoricu ako na jablká, alebo niečo iné. Ďakujem
Tento recept znám asi už sedm let a je velice chutný zákusek i na oslavy,hlavně můj patnáctiletý syn ho miluje!Doporučuji všem ochutnat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pekla jsem 2x, manzel je bral na chatu kamaradum, snezene to udajne bylo hned a moc dobre, dostala jsem pochvalu. Parada.
Bylo to moc dobré, jen mi to těsto v první várce moc nešlo rozdělit na plech..asi jsem to špatně pochopila..ale jinak výborné!!
Včera jsem se vrhla na tento recept,podle rad z diskuse jsem dala trochu míň cukru,a do vrchního těsta jsem přidala kakao-takže po upečení to opravdu vypadalo jako čokoláda-Nabídla jsem návštěvě a po ochutnání konstatovali,že je to Luxusní záležitost 1+++
Recepty jsou vynikající. Potřebovala bych nějaké recepty pro alergika na celá vejce, takže bez vajec.
velmi dobré už to těsto je křehoučké, nyní mám elektrickou troubu, takže pečení je fajn
Já jsem to dělala také nedávno poprvé. Mám recept se 150 g cukru do těsta , ořechy hned na těsto a jablka jsem cukrovala jen tak, aby se neřeklo. Pokud jsou sladká. Je to pak rozhodně dietnější. Nejlepší jablkový dezert, jterý jsem zatím jedla. Já to peču tak pod 200 stupňů asi 15 minut hodně od oka. Nemělo by to být do hněda, spíše světlejší.
souhlsím, chce to méně cukru..alespoň do těch bílků ;-)
Dnes jsem ho upekla a opravdu je vynikající.Kombinace jablíček,skořice a ořechů je prostě famózní.Vřele doporučejeme
Hraběnčiny řezy jsou opravdu výborné je mi sice teprve 11 ale musím je ocenit!!!
Jablečné hraběnčiny řezy jsou výborné. Máme zahrádku plnou jablíček, takže skvělé, levné, chutné a zdravé......těsto určitě dát do mrazáku.
Super! Dneska jsem ho zkusila a je výbornej. Dle komentáře jsem ubrala cukru, Hery jsem dala naopak 250g a pod jablíčka jsem dala ještě tvaroh. A to je teda mňamka!Díky za recept
Já dávám mleté ořechy hned na těsto a ne až na jablka.
Po delší době jsem opět upekla...a opět nic nezbylo:-) Je to prudce žravé!!!
Delala jsem je trikart behem 14 dnu. Vsichni je miluji. Jen jsem ubrala cukr.
DOBRE
a na kolik se to pece? a jak dlouho?
Nejlepší řezy jaké jsme jedli. Přítel je nadšený!Hrozně mu chutnají...
opravdu perfektní řezy,peču je každý měsíc,akorád já dávám méně cukru.a těsto dávám do mrazáku,lépe se pak strouhá
Tento moučník peču pro své miláčky už dlouhou dobu.Pro obměnu přidám na vrstvu jablek tvaroh a třetinu těsta, která se strouhá nakonec, přimíchám kakao.Fakt super!
Těsto jsem dala na chvíli do mrazáku, se strouháním nebyl problém. Řezy jsou výborné!
Je to delikatesa, akorát mi při pečení prakticky úplně spadl a zmizel sníh, je to normální??
Místo jablek dávám též broskve čerstvé i kompotové a moučník je výborný!
Řezy peču již několik let, je to jeden z nejoblíbenějších receptů. Zkuste namísto jablek nakrájet švestky. Stačí posypat skořicí.
Kurkuma je koření, které pochází z Indie. Tento žlutý prášek slabě palčivé chuti má uplatnění jako součást karí a mnoha jiných směsí. Přidává se do zeleniny, omáček a rýže jako barvivo.
já vás všechny zdravím ,může mi někdo říct,co je to kurkuma,já to opravdu nevím .Dík
Doporučujem sneh z bielkov pridať do postúhaných jabĺk. Vyskúšajte a neobanujete.
Sice pracné ale velice chutné.A zkuste místo ořechů dát vrstvu strouhaného kokosu.
Devcata,jen pridavejte kurkumu kam to jde,ted dokonce zkousi lek proti Alzhaimerove chorobe vyrobeny z kurkumy,jestli se osvedci,tak bude za 4 roky na trhu.Ja jsem bohuzel na tom uz tak,ze ji zapominam do jidel pridavat.
no páč taky začínám bát " prostorově výraznější"...a domácích žluťoučkých vajec se nedostává, také sem tam přidávám do těsta kurkumu...ale přiznám se, že radši bych spálila nějaký ten tuk v sobě než ten "moučník"....co Simčo?.....o))))))
Chuťově je to dobré (i když v orginálním provedení to musí být hooodně sladké, omezila jsem cukr dle rad v diskusi na 100 g práškového a 150 g krystalu), ale přijde mi to dost pracné. Těsto se dalo dost obtížně zpracovat, pořád se drobilo, do plechu jsem ho namačkala - přesně podle receptu - ale měla jsem co dělat, aby mi souvisle pokrylo plech 30 x 40. A pak dalších 5 vrstev.... Takže dobré to bylo, jsem ráda, že jsem to vyzkoušela, ale pravidelně to péci nebudu :-))MMCH - naše Hraběnka byl také trochu opilá a na jabka nakapala asi 1 dl rumu. A do těsta jsem přidala 1 lžíci kurkumy - těsto je krásně žluté a podle doporučení našeho internisty: kurkuma urychluje spalování moučníků, takže ji doporučuje do věch kalorických sladkostí.... To jen rada pro ostatní mlsné a trochu více "prostorově výrazné" či se sklonem k cukrovce...
je to vynikající a skvěle chutná mňam
Přidávám také tvaroh jako náplň (viz Jana Kutačová) a do jednoho dílu (je jedno jestli spodní, nebo vrchní) dám 2 (spodní díl) nebo 1 lžíci kakaa (horní díl). Je to pro oči a do horního dílu se pak nemusí přidávat mouka.
Velmi dobré,zkus to s meruňkami.
Jsou vynikající také s borůvkami .Nejlépe chutnají druhý den. Také jsem je zkoušela hned jak schládly zamrazit pro případnou a nenadálou návštěvu. Přesto, že je v nich sníh, byly i po rozmrazení při pokojové teplotě výborné!
jsou opravdu výborné, místo jablek lze použít čerstvé borůvky.
Mirko, dovolím si odpovědět za autorku....tohle je ( alespoň podle mých letitých zkušeností) těsto na hňácání rukama..já bych to do roboru nedávala.
Dnes jsem upekla,dala tvaroh,jablka i trochu rebarbory a nemělo to chybu.Návštěva mlaskala,jen manžel brblal,že to není ta správná mokrá buchta.Nevadí,příště mu upeču něco podle jeho gusta..:o)
Mirko,v robotu nelze udělat, je to tuhé těsto. Je to takové "linecké".Vyválím placku někdy přímo na papíře, přenesu na plech a "domačkám a dotlačím" po celém plechu-po obvodě vytlačím vyš.okraj.
Hraběnčiny řezy dělám už hodně dlouho a velký úspěch mám s čerstvými borůvkami. Je to paráda, tahle buchta nikdy nezbyde pejskovi a sní se naprosto do poslední drobečku. k té mouce na strouhání, přidávám ji taky, protože se mi nechce čekat až těsto v lednici víc ztuhne. Dáša
Chtěla bych se zeptat, zda je možné těsto udělat i v robotu nebo je příliš tuhé? Děkuji.
Pro Květu: peče se na normál.plechu s vyšším okrajem 30 x 40 cm.
Těsto někdy nestrouhám,ale vytvořím mřížky a do každého okénka vložím třešni a po upečení zdobím šleháčkou,hezké na pohled,chutná skvěle
Dotaz před prvním pečením: peče se to na normálním velkým plechu a nebo se může použít větší pekáč? Abych to nezvorala.
Dovoluji si odporovat s tou další moukou do těsta na strouhání. Není to vůbec třeba. Prostě ten kousek těsta nechte ztuhnout v mrazáku. Dělám to tak už spoustu let a není v tom problém. Tak hlavně ať chutná :-))
Do druhé části těsta je třeba zapracovat hrst hrubé mouky, lépe se pak strouhá.
Výborné řezy, nejlepší jsou druhý den, pěkně se rozleží. I já dávám na těsto nejprve rozmíchaný tvaroh s cukrem a žloutkem, na to jablka, meruňky nebo jiné ovoce, pak sladký ušlehaný sníh a nakonec nastrouhám zbytk těsta. Vyzkoušela jsem také kombinaci tvarohová náplň a na ni maková náplň a bylo to opět výborné.
Zkoušela jsem několikrát i s nakrájenými hruškami. Neměl chybu jako vždy, je to opravdu lahoda.
Recept je jednoduchý a koláč veľmi dobrý. Naši ho dnes už stihli zjesť,zajtra ho pečiem zase.
Rezy jsem vyzkousela a byli výborné! Na velikost plechu jsem si pristrihla pecící papír a testo vyválela prímo na nem, pak uz jen prenesla na plech. Príste vyzkousím tu variantu s tvarohem!!!
Je to vážně dobrý ,pekla sem řezy, tento víkend a rodince moc chutnaly.
Peču na velkém plechu, placka je opravdu slabá, ale pak máte vrstvu jablek, vrstvu sněhu a vrstvu strouhaného těsta, což je dostačující. Pokud né, dávám pod jablka ještě vrstvu tvarohu.
Ridila jsem se Vasimi radami dat mene cukru a buchta je akorat. Jen mam dotaz ohledne toho na jak velkem plechu pecete. Pekla jsem na velkem plechu a zda se mi ze je testo dole prilis slabe nebo to tak ma byt? Diky
Peču to také již léta, jen do horní strouhané části přidávám kakao, takže pak je to jako čokoláda a nikdo nevěří, že je to těsto. Je to náš nejoblíbenější recept.
Peču ho dlouhá léta a jak říká manžel je to ráj v hubě.Ale nikde jsem nečetla ,že by do těsta někdo dal citronovou kůru.Když to skusíte ,už nic jiného nechcete.Taky dávám na těsto nejdříve tvaroh umíchaný s cukrem ,pak teprve jablka, sníh s cukrem a pak nastrounám těsto ...no prostě ráj v hubě!
Řezy dělám už rok a vyzkoušela jsem dát na těsto rozdělaný tvaroh s cukrem,potom posypeme např.rybízem nebo poskládáme meruňky,potom ušl.sníh a navrch nastrouhám zbytek těsta.Vyzkoušejte.
vynikající moučník,ještě lepší druhý den-pokud ho rodina nesní-dávám za 1
Vyzkoušejte s meruňkami,taky výborné.
Zkousela jsem 300g cukiny a 300g jablek a taky dobry.Pokud pecete jako ja na papiru,tak testo vyvalite na papiru a teprv pak date na plech.
Tenhle koláč je "hodně velká paráda"! Vždycky se po něm jen zapráší! Naše hraběnka bývá trochu opilá a jablíčka zakapává rumem = delikatesa!
tento recept uz znam dlouho a nama chybu
Vynikající, už druhý rok ho dělám s jahodama. Vyzkoušejte.
No, řezy jsem ubránila sotva do druhého dne k snídani. Takže druhý den jsem pekla nanovo - tentokrát jsem dala do těsta polovinu cikru, tedy 10 dkg. Byly naprosto nepřekonatelné. :-)
To je užasný recept! To se nemusí si myslím ani nijak zlepšovat.
Anonyme, nevime:-)) Ja, protoze mam rebarbory hodne, davam je spolu s jablky do strudlu. Samotna rebarbora se mi zda do hrabencinych rezu dost kysela, ale proti gustu...:-))
Je to nejluxusnější záležitost! Naučila mě to babička a už dobrých 5 let je u nás na stole
Já to dělám trochu jinak.Zpracuji těsto.1/3 dám v igelitovém sáčku ihned do mražáku(aby se dobře strouhalo).Zbytek těsta rukou namačkám na plechu.Postup je potom stejný,jen na vrch nastrouhám těsto z mražáku a potom dám sníh.
Na můj vkus je to příliš sladké... právě jsem upekla. A těsto jsem neuhnětla, ale ušlehala cukr s máslem a žloutky (ručním šlehačem) a mouku do toho taky zašlehala. Vznikla taková vláčnější drobenka, pěkně jsem ji nasypala na plech s papírem a pak i bez problémů navrch na sníh. Upekly se mi takové křupavoučké hrudky :-) Takže fajn, ale příště uberu cukru.
A víte, jak je dobrý, když místo jablek dáte rebarboru? Moc!!!!
Výborný koláč, vše moc chutnal. Mám ořechy v mrazáku, dala jsem je na pánvičku opéct a koláč dostal výbornou chuť. Doporučuji.
Také mužeme dát celé těsto ztuhnout do ledničky,potom těsto na plech na hrubo nastrouhat,dát nápln a potom nastrouhat zbytek těsta.
Hurvajs příště válej těsto přímo na pečícím papíře a ani se netrhne :-))
tak jsem vcera pekl ten hrabencin kolac s cukrem krupce jak jste mi poradili. Umichat to testo nebylo nic tezkyho, ale rozvalet ho! valel jsem ho na kuchynskym stole a kdyz jsem ho chtel prenest do pekace, tak se vzdycky potrhalo. Tak jsem vymyslel zlepsovak: vyvalel jsem to testo rovnou v pekaci!! Manicka prisla vecer z prace domu povida: co to tady voni, vali oci nad kolacem, zasne jakyho ma doma sikulu a zdlabne pulku pekace, a pak si stezuje, ze z toho bude tlusta. Vam zenskejm se clovek nezavdeci -:)) Ale musim vam moc podekovat, ten recept je fakt dost dobrej, davam za 1 z hvezdickou a muzu jenom doporucit!!
Dik holky za rady. jdu se vrhnout na ten kolac a az bude hotovy dam vedet jak to dopadlo. to bude moje Manicka koukat, jakej ma doma poklad :-))
Já na pečení používám všude cukr krupici...myslím Hurvínku, že tím nic nezkazíš jak už tady uvedla Janka.
Aloe vůbec nikdo se určitě nesměje, je lepší se zeptat, než něco pokazit, ne? Od toho to tady přece je !! Já mám zato, že se cukr krupice může použít, vždyť se to v troubě rozpeče a výsledek bude stejný.
muzu pouzit cukr krupice? a je vubec nejaky kolac, na ktery nepotrebuji cukr moucku? jsem kuchar - zacatecnik, tak se nesmejte
děláme ho pravidelně už skoro 20 let a ještě se neomrzel a ani se to Nikdy nestane
Velmi dobre i ked na moj vkus dost sladke, ale navsteve som urobila radost. Dakujem
výborný, pekla jsem na polovinu plechu s borůvkama, posypané ořechy a skořicí a na druhou polovinu plechu tvarohovou náplň s rozinkami a každá půlka byla jako dva odlišné koláče, avšak se jen zaprášilo,, bylo to mooooc dobré.
už jsem to jedla a je to výborný!!!! fakt skvělé
Sú skvelé.Veľmi nám chutili.Ziedené za 1 hodinu.
Úplně se rozplývaly.Brzy zopakuji.
Tyto řezy jsou opravdu výtečné.Jen je ještě po upečení postříkám čokoládovou polevou.
Je to skvělé, jen jsem ještě těsto potřela meruňkovou marmeládou a potom dala ostatní přísady. Chutnalo celé rodině
Moniko, příště dejte napůl polohrubou a hladkou mouku, případně přidejte do těsta 2-3 lžíce mléka, bude to o trochu lepší.
Jelikož jsem začátečník, tak jsem byla ze začátku zdešena, jak se to těsto drolí a vůbec se nespojí.Naštěstí se buchta povedla a všichni jsme si smlsli.
je opravdu vyborny
Řezy peču často-téměř stejný recept a jsou moc dobré.Těsto na strouhání dávám do mrazáku-lépe se strouhá.Nedávám rozinky a ořechy.Jablka lze nakrájet na plátky-dávám skoro 1kg a dělala jsem i z hrušek-super.Po vychladnutí pokapu čokolád.polevou.Výborný.
Mňam a mlask taky!
Dávám místo jablek borůvky.Nic lepšího!
Hraběnčiny řezy jsou super.Zkuste těsto na plech nastrouhat na něj dát měkký tvaroh smíchaný s bramborovou moučkou a cukrem ,aby se neztratil a na něj dát meruňky a na vrch opět těsto nastrouhat. Tím pádem je to skvělý osvěžující moučník!!!
Tyto řezy jsou opravdu super, peču je již řadu let. Na první těsto ještě natírám tvaroh s vajíčkem, aspoň trochu to ty moje jedlíky zasytí ! Ořechy sekám na větší kousky, jak kdo má rád.
Tento receprt znám delší dobu. Je opravdu skvělý. Můžu ho jen doporučit! Dávám samo sebou 1*. Přeji dobrou chuť
no je to docela dobre, ale moc nedoporuciji
Pro Verču: Koláč dáváme do trouby předehřáté na asi 200 C a při stejné teplotě ho i pečeme (pokud máte troubu, která rychleji peče nebo peče víc zezhora, přikryjte ho alobalem). A k tomu sněhu- do bílků hoďte špetičku soli a začněte šlehat, jakmile jsou trochu našlehané, přisypte cukr a vyšlehejte do tuha (při obrácení nádoby se sníh ani nehne).Doufám, že se Vám podaří
Mohli byste mi prosim nekdo poradit, na kolik stupnu se pece kolac v troube? Jo a jak udelam snih z bilku a cukru? Teprve zacinam s pecenim, tak se omlouvam za asi stupidni dotazy:-)
Recept znám uz dlouhu je opravdu vynikající.
Tenhle recept me naucila uz moje babicka a patri v nasi rodine mezi nase nejoblibenejsi. Jen do snehu davam 150 g cukru moucka, do testa zase krystal, take jen 150 g. Testo, ktere se na kolac strouha je dobre dat do mrazaku, je tuzsi a dobre se strouha.
Supr,supr,supr,supr,supr
Jak se ten sníh upeče? Není mazlavý?
Mno, vcera sme ho piekli, na radu inych sme dali menej cukru, sneh sa nam stratil /asi malo cukru/ ale tak je to fantazia....vyborny kolacik..vdaka
Musí to být velmi chutné nebýt v práci tak jdu na to!
Recept je výborný, jen jsem stejně jako ostatní snížila množství cukru. Dále nepoužívám rozinky,ale doporučuji více ořechů a mandlí (ty posypu až na nastrouhané těsto),skořicový vanilkový cukr. Pěkně vypadá když těsto určené k nastrouhání,rozdělíte na polovinu a do jedné části přimícháte kakao,zbarví jej do tmava a po nastrouhání udělá tmavé a světlé těsto pěknou mozajku.
Recept skvělý,dělám ho už dlouho,ale k poměru ostatních surovin také jen 50g cukru!!
Já také ubírám cukr, ale raději v těstě. Ve sněhu je potřeba, aby byl nadýchaný jako pusinky.
Hraběnčiny rezy sú super, ale podľa mojej chuti by stačilo dať cukru menej do snehu, ale veľmi všetkým chutili. Dakujem
Tento recept dělám už dlouho a celá rodina ho má moc ráda,dávám méně cukru a stačí to .Když mi zbydou bílky tak je na těsto ještě přidám.
Mám podobný recept a na tohle množství mouky dávám do těsta pouze 50 g cukru. Jablka cukruju od oka :o) Podle receptu by to mohlo být opravdu hodně sladké. Do sněhu dávám moučkový cukr. Po upečení bývá sníh u krajů do růžova a křehký, ale jinak je většinou měkký, ale samozřejmě upečený. Po takové době, co je v troubě, se musí přeci všechny bakterie salmonely zlikvidovat ...Jinak je to opravdu dokonalost sama, hodné i pro mlsné jazýčky hraběnek.
Chtěla bych se zeptat, jakou konzistenci má mít po upečení ten sníh. Buchta je velmi dobrá, také jsem snížila množství cukru, ale mám pocit, že se mi ten sníh úplně nedosušil.
Ten koláč som už niekoľkokrát robila a musím povedať, že je naozaj výborný chutil všetkým a aj náročnej návšteve. Ja som tiež znížila dávku cukru na 120 g do cesta a 120 g do bielkov a jablká som ešte poliala šťavou z 1 citrónu.
Já bych stáhla množství cukru klidně i na polovinu. Moje babička takový koláč taky dělá a nám vždycky moc chutnal, ale byl podstatně méně sladký. Dala jsem jen dvě třetiny cukru a pořád to bylo moc. Asi taky záleží na chuti jablek, jestli jsou kyselejší nebo sladší...
pro P E T R A. Také jsme měli takovou plynovou troubu. A když už jsem nevěděla kudy kam, kolegyně mi poradila dvě ploché střešní tašky na dno trouby. A bylo po spodním připékání Jinak řezy jsou vynikajhící hodnotím 1.
Je to hodně přeslazené!!!! Až nechutné.
Tuto vynikající buchtu peče pravidelně moje maminka a když nemá ořechy posype kokosem.Takhle mi chutná ještě víc!
Dobré je to také s meruňkami místo jablek.
já dávám mezi spodní vrstvu těsta a vrstvu jabllek ještě tvaroh ušlehaný se žloutkem a cukrem. Rodinka se může utlouct.
Paní - slečno Z, musíte ke konci dopékat pomalu, sníh se dosuší - klidně do sytější růžové barvy.
A co ten sníh z bílků - propeče se to? Salmonelu už podruhé mít nemusím :-(
tenhle koláč dělám s tvarohovou náplní a můj dospělý, již ženatý syn říká, že je to nejlepší koláč na světě
Řezy jsou vynikající!!! Můj oblíbený moučník:o)))
Bezva recept, na mě dost sladké, ale chutnal i babičce a to je co říct.
Moc dobré, podle rady jsem dala méně cukru. Měla jsem problém ho schovat do druhého dne. Moc chválim.
Jsou výborné, znám už dlouho pod názvem "Hraběnčin štrůdl"a doma patří mezi nejoblíbenější.Jen s tím cukrem to je přehnané. V mém receptu je 150 g cukru do těsta a 100 do sněhu. A ještě možnost přidat kokos. A bohatě to stačí. Pekla jsem je zrovna o víkendu a jen se po nich zaprášilo. Mńam!
Dělám tyto řezy již leta a pod jablka dávám tvarohovou náplň ( tvaroh, cukr, vajíčko), pak může být méně jablek a je to víc syté. Vhodné pro větší jedlíky. Oproti receptu strouhám jablka na hrubo a ořechy sekám, máme rádi větší kousky. A samozřejmě dávám méně cukru a snažím se použít kyselá jablíčka.
Vyzkoušeli jsme a je to vynikající!!! Dala jsem 150 g cukru do těsta i do sněhu, kyselejší jablka, trochu rybízu a sladké to bylo akorát. Jenom sněhu bylo trochu míň, než je na obrázku, příště přidám tak dva bílky nebo to dám na menší plech.
Řezy jsou opravdu vyborné...jen jsem mela problemy se zadelanim testa.Masla jsem tam musela dat o dost vic aby se prisady vubec spojili.Bylo to hrozne sypke a neslo to.Ale jinak to byla namka :-)
Klasický recept, který dělám už asi 10 let, ale nikdy nezklame
Aby nebylo těsto velmi drobivé, přidávám do něho 1 vanilkový puding. Na chuti se to nepozná.
je to prostě výborné, dávám méně cukru a víc jablek asi 10 ks.
Od drobení těsta pomůže také to, že dáme část mouky polohrubé a část hladké. Pokud mám zbylé bílky, dělám těsto pouze s 2 žloutky a trochou mléka (asi 2 lžíce). Cukru dávám 120 g do těsta a 30 - 40 g na 1 bílek na sníh. Bílků může být více než 4, je to dokonce lepší.
Pekla jsem znovu, trochu opravené suroviny - dle rady - už jsem bohužel zapomněla, kdo mi to ten e-mail poslal - omlouvám se a ještě jednou moc děkuji !! V tom opraveném receptu je místo 20 dkg tuku 25 dkg - celá hera, 16 dkg cukru a také méně cukru ve sněhu. Už se to dělaol úplně jinak, výborně!! A nic se nedrobilo !! Díky .
My ted na plynovce nemame uvedeny teplotni stupne ale pouze Min. a Max. a musime to odhadovat sami.Peceni cukrovi pred vanoci byl des. ze spodu to hrozne pripekalo a z vrchu to bylo nedopecene...Asi tam dolu zkusim dat nejaky nizky hrnec s vodou, ze by se zvysila vlhkost a snizil zar odspodu. Nebo mate nekdo lepsi reseni ? Predem dekuji.
Petře, mám plynovou troubu a buchta je super. Nemusí být jen elektrická chce to zkusit...
Je to hodne supr buchtoska. My ted mame plynovou troubu, tak ji nedelame, ale az bude elektricka, tak si ji udelame. Mame radi tyhle sladkustky. Vsem preji, at se jim buchta nechytne.
No ono je lepší nechat trochu šťávy a jen lehce v láhvi promáčkout, aby jablka nebyla příliš sucha a pak při pečení si jablka dodatečně upravit. Mošt je vynikající ale ten nezavařuji dám do láhve a do lednice a pak rychle zmizí.... taky je vynikající
Pokud jablka naspěchujeme do sklenice a slijeme z nich šťávu, vejde se jich více a my získáme přírodní jablečný mošt. Ten můžeme zavařit také.
Na zimu je vynikající si nastrouhat nahrubém struhadle jablka a jen tak bez cukru zavíčkovat a zavařit. Je to vynikající jak na tyto řezy tak na štrůdly na vánoce apod.... doporučuji když je hodně jablek je takto zpracovat.
..v sezóně nejablečné používám také náplň ze dvou kostek tvarohu a na něj jakékoliv ovoce, další postup se sněhem a strouhaným těstem je stejný...
Recept zname jiz delsi dobu a opravdu je chutny a oblibeny. Urcite ale snizit mnozstvi cukru.
Výborné!
Milá Aleno, zkuste "hraběnku" uschovat alespoň na dva dny. Provlhlá je také skvělá.
Je to vynikající pochoutka, když dopeču plech tak mám co dělat abych polovinu nesnědla než se dostaví ostatní... Je vynikající teplá a studená snad ještě lepší, ale to se stane málokdy,nějak se ztratí do té doby... Dík za recept
Peču je již několik let, akorát dávám méně cukru, ale to už si každá hospodyňka může odhadnout.Líbí se mi, že je toho celý plech, koláč je výborný.
Právě jsme je dojedli. Jen se po nich zaprášilo. Jsou vynikající.
Tento "koláč" je opravdu vynikající. Po zkušenostech při jakémkoliv novém receptu, všude ubírám cukr, osvědčilo se. Je vynikájící i pro nemocné lidi se zažíváním, vyzkoušenou naším dědou,který měl zácpu a jen tak něco nemohl, ale toto ZBAŠTIL!!! DOBROU CHUŤ
Jani W. diky za radu, mozna to jeste nekdy zkusim udelat.........dam min cukru a vic jablek nebo i jineho ovoce!!!!
...je to oravdu výborné, ale doporučuji stáhnout množství cukru na 140 gramů. Je to moc sladké.
je mi 13 let a mamka nam udelala tuhle buchtu ale zapomnela tam dat prasek do peciva ale i tak je dobraurcite ji udelame znova a tentokrat sevsim =0)P.S vsem doporucuji
Tak jsme to dnes vyzkoušeli. Popravdě řečeno jsem čekala víc. Je to zbytečně moc sladké. K té drobence od Mysaka: chvíli vydrž v hnětění, ono se to spojí, přes drobenkovou fázy jsem přešla úspěšně v těsto. Vzkaz pro Anonyma mám taky, nedělej to na 180 °C, nebo se to trochu zespodu chytne, asi tak jako mně, doporučuji tak 160°C, ale to nemam vyzkoušené.
Osvědčilo se mi dávat ten kousek těsta před strouháním do mražáku. Ale nechávám si na strouhání tak asi 1/4 těsta. Víc se mi zdá moc. Jinak je tento moučník u nás velmi oblíbený. Nejlepší je ještě teplý. I když se musí jíst lžičkou, jak se tu někomu nelíbilo.
Nevim jestli to tak ma byt ale me se z toho zadne testo nepodarilo udelat.............byla to spis drobenka. Vzdyt tam neni zadna voda ani mliko. Taky mi to pripada hodne sladke.
Na kolik stupňů v elektrické troubě to pečete?
To znám a dělám pravidelně, je to bašta
Pro Janu VM - celé těsto vždy rozdělím na třetiny. Dvě třetiny přijdou na spodní díl (pokud bude méně bude se rozpadat) a 1/3 přijde nastrouhat (nadrobit) nahoru. Do bílku taky dávám menší množství cukru než je uvedeno, protože je to potom moc sladký.Moučník je potřeba nechat uležet do druhého dne, kdy se rozloží a vzájemně se provážou chutě jablk s korpusu a cukru.Také jsem zkoušela dávat místo jablek rybíz a musim říct, že to špatný nebylo, ale jablíčka s ořechama........to je bašta.......a nelze jim konkurovat něčím jiným.
Tuhle dobrotu dělá moje maminka. Je skvělé, lepší než dort!!!
Tyto řezy jsou opravdu vynikající.Já sama jsem je zatím nedělala,ale moje tchyně už několikrát a vždy se po nich zapráší.Už se na ně ale taky chystám.
Co dodat, když jsem řezy o víkendu musela péct 2x, jsou opravdu skvělé :-))
Řezy jsou fakt dobré, dělám je také s borůvkama(pokud je mám). I to je dobrota. Borůvky mohou být čerstvé i mražené.
Kolac jsem pekla uz 2x a je vynikajici - mel velky uspech :-)Jen vsem doporucuji, aby do snehu dali maximalne polovicni davku cukru, tzn. max 100g. Poprve jsem to delala presne dle navodu a kolac byl moc sladky.Jinak jablek dejte klidne vic nez tech 600g - prislo mi, ze je jich malo.Nekdo se ptal na stupne - ja pecu v plynove troube uprostred na nejmensi vykon (u nasi postarsi trouby je bud plne nebo polovicni kolecko a ja to davam na to polovicni, coz je asi nejmensi vykon, pac min uz to dat nejde...) asi tak 25min.
Tento recept znám, včera jsem pekla, byl vynikající.Určitě vyzkouším s rybízem.
Tenhle recept znám už dlouho a můžu ho taky doporučit. A tím rybízem to není špatný nápad. Určitě to bude pikantnější........:o).....vyzkoušim
Pro Janu z VM- spodní díl těsta není moc vysoký, je to jen tenký plát,takový "základ". Moučník je moc křehký a občas se stane, že je drobivější, ale to na chuti nic nemění.
Na kolik stupňů se to má péct?
Dělala jsem s mraženým rybízem (musí se pocukrovat) a bylo to vynikající !! Akorát se zeptám - dělala jsem jen z poloviční dávky na malý plech, ale zdálo se m, že je málo těsta. Jak má být spodní díl těsta asi vysoký? Já ho měla slabý a trochu se ro rozpadalo. Jedli jsme to lžičkou, ale to nevadilo, bylo to výborné. Ten rybíz tomu dal tu správnou pikantní chuť :))
tento recept dela tchyne a je vynikajici-
je to velmi chutne rychle a velmi dobre aj s marhulami alebo s jahodami hotova pochutka
mama to robi uz sa neviem dockat lebo na obrazku to vyzera dost fajne a dakujem online kucharke
Tento recept znám už dlouho, pekla jsem už mnohokrát a jedním slovem je vynikající. Rodina vyžaduje a pak se jen oblizuje.
Recept již dlouho známe, je to velice dobré a všem to můžeme doporučit
Stupne?
Opravdu vyborny moucnik,jednoduchy a skvely.
Do těsta samozřejmě patří i žloutky utřené s cukrem. Sníh se připravuje z cukru krystal jak je napsáno v ingrediencích.
Mam dotaz:v seznamu ingredienci do testa jse i cukr moucka a zluotky,ale v postupu pripravy o nich neni ani zminka...A snih pripravujete s cukrem moucka ci krystalem?dekuji za odpoved
Jednoduché a skvělé. Všem moc chutnalo.
Taky doporučuji. Výborné jsou s rybízem místo jablek!
Muzu doporucit. Opravdu velmi dobre, rychle a nenarocne.