Tato česká klasika v podobě nadýchaných jablečných řezů s bílkovým sněhem patří po právu k velmi oblíbeným moučníkům. Nechybí v nich nasekané ořechy ani voňavá skořice. Když se do řezu zakousnete, budete se cítit jako na zámku.
Oddělte bílky od žloutků. Mouku smíchejte s polovinou cukru a práškem do pečiva, přidejte žloutky a pokrájené studené máslo. Rukama rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte alespoň na hodinu do ledničky.
Oddělte asi 2/3 těsta a na struhadle ho nahrubo nastrouhejte na plech vyložený pečícím papírem. Jablka umyjte a nahrubo je nastrouhejte na těsto. Posypte skořicí a nasekanými ořechy.
3
Z bílků ušlehejte polotuhý sníh, přidejte zbylý cukr a šlehejte dotuha. Sníh rozetřete na jablka a na něj nastrouhejte zbylé těsto.
4
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi 45 minut. Nechte vychladnout a krájejte na čtverce. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.