Steaky jemně naklepeme, abychom nenarušili jejich strukturu (stačí pouze klouby rukou). Dobře posypeme pepřem. Nesolíme! Olej rozehřejeme na těžké, nejlépe litinové nebo grilovací pánvi.
**RARE STEAK** (krvavý): Steaky zprudka opečeme z obou stran (z každé asi 2 minuty).
3
**MEDIUM STEAK** (středně propečený): Po první minutě prudkého smažení plamen zmírníme a maso dopékáme 2 minuty po obou stranách.
4
**WELL DONE** (propečené): Steaky opékáme 5 minut po obou stranách,během pečení postupně snižujeme plamen.
5
Při obracení v žádném případě nenapichujeme steaky na vidličku, aby nevytekla šťáva. Hotové steaky vyjmeme, osolíme, necháme na teplém místě a doděláme omáčku.
Výpek z pánve zalijeme smetanou, osolíme a můžeme přidat i mletý pepř. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Hotovou omáčkou pak pepřové steaky na talíři přelijeme.
7
Pokud chceme omáčce dodat výraznější chuť, přidáme do pánve vysmažit i kousek uzeného špeku.
8
Na steaky můžeme použít nejen zadní hovězí, ale i přední. S výběrem nám poradí každý dobrý řezník.
9
Podáváme s bramborovou přílohou, například s rozpečenými bylinkovými bramborami.
Popis přípravy steaku je dobrý, pepřová omáčka je trochu zjednodušené verze, určitě se s tím dá více vyhrát (brandy, flambování, nakládaný zelený pepř).