Maso i houby si můžete připravit samostatně, ale ještě lepší jsou, když je dáte dohromady. Pečené hovězí maso a lesní houby se skvěle chuťově doplňují. A houby využijete i do přílohy v podobě hrnkových knedlíků.
Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zprudka orestujte ze všech stran v pánvi na oleji, aby se maso zatáhlo. Přendejte ji do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 2 hodiny. Během pečení maso podlévejte vypečenou šťávou nebo vodou.
Mezitím připravte knedlíky. V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku a nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Připravte si tři hrnky o objemu 250 ml a vymažte je máslem. Naplňte je do tří čtvrtin připraveným těstem a do každého přidejte navrch plátek másla. Hrnky postavte do velkého hrnce s vroucí vodou tak, aby voda sahala do tří čtvrtin výšky hrnků a hrnky se vzájemně nedotýkaly, neplavaly ani se nepotápěly. Hrnec přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou knedlíky hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Uvařené knedlíky vyklopte a nakrájejte na plátky.
3
Hotovou pečeni vyjměte z pekáčku a nakrájejte na plátky. Šťávu v pekáčku podle potřeby dochuťte. Maso rozdělte na talíře, doplňte šťávou a podávejte s knedlíky.