kg
mleté maso - hovězí
Může být šál nebo libové hovězí zadní maso
300
g
slanina
5
lžíce
máslo
1
lahev
pivo
(dávejte 10°pivo protože potom by to bylo hořké)
1
šálek
chleba
(jsou to nastrouhané kůrky tvrdšího chleba namočené v pivu(
1
špetka
tymián
3
ks
hřebíček
6
ks
pepř celý
3
ks
bobkový list
2
špetka
estragon sušený
1
snítka
líbeček
(pokud není čerstvý,může se dát sušený tam by to bylo tak půl lžičky)
1
snítka
kopr
Když není čerstvý může se dát sušený.Opět tak jedna lžička,ale ve všech větších marketech čerstvý ko
1
ks
pórek
Postup přípravy receptu
1
Tento recept jsem našel v jedné opravdu staré kuchařce. Je to recept z 18. století a tehdy věděli, jak vařit, aby to bylo dobré. Musel jsem to přeložit do dnešního jazyka, protože spousta lidí už dnes neví, co byl šporhelt nebo kuthan a podobně.
2
Rozmarýn, tymián, hřebíček a pepř semeleme nebo roztlučeme v hmoždíři. V této směsi obalíme silnější nudle slaniny a prošpikujeme jím připravené maso.
3
V kastrole rozpustíme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme. Pak maso vyjmeme, ve výpeku osmahneme nakrájený pórek a k němu přidáme opečené maso, které osolíme, okořeníme estragonem, bobkovým listem, nasekaným koprem a libečkem. Zalijeme pivem a pod pokličkou dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
4
Nastrouhaný chleba, který jsme namočili v pivu, dáme do omáčky, kterou vaříme tak dlouho, až se chleba rozvaří a na povrch omáčky vystoupí tuk.
5
Mezitím nakrájíme maso na porce, které dáme do čistého kastrolu a na něj přecedíme omáčku. Přikryjeme pokličkou a necháme v teple rozležet.
6
Hodí se k tomu bramborový knedlík nebo knedlík ze strouhanky. Dobrou chuť.