Není nad domácí pečivo, a proto vyzkoušejte pletené housky z kynutého těsta. Posypte si je mákem, solí či sezamem, namažte máslem nebo vaší oblíbenou pomazánkou a pusťte se do jídla!
Rozdrobené droždí rozmíchejte v malé misce s cukrem, přilijte asi čtvrtinu vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do větší mísy vsypte mouku a sůl. Přilijte připravený kvásek, vejce, zbylé mléko, máslo a pořádně propracujte na měkké nelepivé těsto. Lehce jej poprašte hladkou moukou, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 50 minut vykynout. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu, rozdělte na 12 částí. Z každého kousku vyválejte delší pramen. Vytvořte první oko a pravý volný konec okem protáhněte. Oko přetočte doleva a levý volný konec protáhněte okem směrem dospod.
Postupně zapleťte všechny housky a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mákem a nechte ještě 15 minut odpočinout. V troubě rozehřáté na 200 °C pečte 10 minut. Tip: Housky můžete posypat hrubou solí, sezamem, nebo kmínem. Záleží jen na tom, co máte rádi.